to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:23 | 15.03.2019

Πολιτική

Χαιρετισμός του Ν. Βούτση και της Τ. Χριστοδουλοπούλου στην ημερίδα για την ενίσχυσης της κοινωνικής ένταξης μεταναστών και μεταναστριών

Ο Πρόεδρος της Βουλής N. Βούτσης και η αντιπρόεδρος Τ. Χριστοδουλοπούλου χαιρέτισαν την ημερίδα για την «Ενίσχυση των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Ενσωμάτωσης των Μεταναστών/Μεταναστριών στην Ελλάδα»


«Η Βουλή με όλες της τις δυνάμεις, με τα θεσμικά της όργανα, είναι πάντοτε παρούσα, πρόθυμη, διαθέσιμη για βοήθεια, ενθάρρυνση, εμπλουτισμό και εφαρμογή, εν τέλει, των πολιτικών που αφορούν την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση μεταναστών και μεταναστριών». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας με θέμα «Ενίσχυση των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Ενσωμάτωσης των Μεταναστών/Μεταναστριών στην Ελλάδα», που διεξάγεται στην αίθουσα της Γερουσίας. Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Κέντρου Κοινών Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη Βουλή των Ελλήνων μέσω της Υπηρεσίας Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, για το πιλοτικό πρόγραμμα «Η επιστήμη συναντά τα κοινοβούλια/Η επιστήμη συναντά τις περιφέρειες».

Ο Πρόεδρος της Βουλής στον χαιρετισμό του τόνισε ότι εν όψει των ευρωεκλογών πρέπει «να συνειδητοποιήσουμε όλοι και όλες ότι η διαμόρφωση και κυρίως η εφαρμογή μιας συνεκτικής, ανθρώπινης, σύγχρονης πολιτικής για την κοινωνική ένταξη εγγράφεται ευθέως στα ζητούμενα, ως απάντηση στα μεγάλα προβλήματα, στα διακυβεύματα, για την υπόσταση, το μέλλον, την οντότητα και την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

«Η συζήτηση που γίνεται και εξελίσσεται ήδη, ενόψει και των ευρωεκλογών, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, πρέπει να σηματοδοτήσει το πέρασμα από την εποχή των αντιπαραθέσεων, των συγκρούσεων, των μεγάλων διχασμών που έχουν υπάρξει, με το αίτημα από την πλευρά των ξενοφοβικών δυνάμεων για αποτροπή σε σχέση με τις μεταναστευτικές, προσφυγικές ροές, σε μια εποχή από κοινού και αναλογικής ανάληψης των ευθυνών όλων των κρατών μελών και τη θεσμική θωράκιση, αντίστοιχα, των κοινωνιών. Οφείλουμε να περάσουμε στη φάση μιας συνεκτικής, επιθετικής, μακρόχρονης, σύγχρονης πολιτικής ένταξης για μεγάλα τμήματα των μεταναστευτικών, προσφυγικών ροών στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ακόμη στον χαιρετισμό του την ανάγκη σε πανευρωπαϊκή κλίμακα να υπάρξουν πάγιες πολιτικές, να προχωρήσουν σε πιο γρήγορους ρυθμούς οι συζητήσεις που έχουν γίνει σε σχέση και με το Δουβλίνο και με τις πολιτικές ασύλου. «Πρέπει  οι λαοί της Ευρώπης, σε δύο μήνες από τώρα να έχουν πάρα πολύ καθαρό μπροστά τους το διακύβευμα επ’ αυτού του ζητήματος, προκειμένου να λάβουν τις αντίστοιχες αποφάσεις και να ενισχύσουν ένα νέο πολιτικό συσχετισμό σε όλα τα επίπεδα των εκλεγμένων οργάνων της Ε.Ε. Έναν πολιτικό συσχετισμό που θα συμβάλλει στην εμπέδωση, στη διεύρυνση αυτών των πολιτικών σε πανευρωπαϊκή κλίμακα».

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως οι συζητήσεις της ημερίδας είναι εξαιρετικά επίκαιρες: «Τα συμπεράσματα και η απήχηση αυτών των εργασιών θα συμβάλουν θετικά, ενδεχομένως και με την πρόσκληση-πρόκληση προς όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες των κομμάτων, να βάλουν μέσα στο πρόγραμμά τους αυτά τα συμπεράσματα για τη διαμόρφωση μιας ατζέντας γύρω από αυτά εν όψει των ευρωεκλογών. Πιστεύω πως θα είναι μια πολύ θετική πρωτοβουλία, ένα αποτύπωμα που το Ελληνικό Κοινοβούλιο το ενισχύει» κατέληξε.

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου στον χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ημερίδα αυτή συμβάλλει στην προσπάθεια να ενδυναμώσουμε τον προβληματισμό μας, να σκεφτούμε και να προτείνουμε πολιτικές κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και μεταναστριών, ώστε πραγματικά να υλοποιούμε τις αρχές της δημοκρατικής κοινωνίας, που είναι ο σεβασμός του ανθρώπου, η αλληλεγγύη ενάντια στις διακρίσεις, τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Σε δύο μήνες έχουμε ευρωεκλογές και όλοι μάς προετοιμάζουν για την άνοδο της ακροδεξιάς. Όλοι, από όποια θέση κι αν έχουμε, πρέπει να δυναμώσουμε τη φωνή μας διότι πιστεύουμε πρώτα απ’ όλα στη Δημοκρατία, τον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)