to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:43 | 27.06.2014

Πολιτική

Χαιρετισμός του Δ. Βίτσα στο συνέδριο του "Ποταμιού"

"Ακόμα και με αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξουμε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συσπειρώσεις", τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο του νέου κόμματος του Στ. Θεοδωράκη «Το Ποτάμι» που άρχισε την Παρασκευή στο Λαύριο.


Φίλες και Φίλοι,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που απευθύνατε στο ΣΥΡΙΖΑ. Σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του Προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα και τις ευχές του για επιτυχία του συνεδρίου σας.

Φίλες και Φίλοι,

Οι ευρωεκλογές ανέδειξαν το ΣΥΡΙΖΑ πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Πρόκειται για μια νίκη-τομή στις πολιτικές εξελίξεις. Όχι μόνο γιατί, για πρώτη φορά, η Αριστερά νικά σε εκλογές. Αλλά, κυρίως, γιατί από μόνη της αυτή η νίκη πυροδοτεί μια νέα κοινωνική δυναμική υπέρ της πολιτικής ανατροπής. Αυτήν την δυναμική δεν μπορεί να την ανακόψει το αυτοαναφορικό και διαπλεκόμενο επικοινωνιακό και επιχειρηματικό κατεστημένο της χώρας. Γιατί στις ευρωεκλογές άνοιξε ένας δρόμος χωρίς γυρισμό.

Εμείς, όμως, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι, ακόμα και με αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξουμε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συσπειρώσεις.

Θα σημάνουμε δημοκρατικό προσκλητήριο για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας, αντιμνημονιακής και προοδευτικής, με άξονα τον κόσμο της εργασίας και του πολιτισμού. Τα λαϊκά και μεσαία κοινωνικά στρώματα. Τη μεσαία τάξη που συνθλίβεται στις μυλόπετρες της υπερφορολόγησης και της λιτότητας. Τους ανέργους, τους νέους. Γιατί η παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση αυτού του τόπου συνιστά ένα ιστορικό εγχείρημα που μας αφορά όλους. Δεν μπορεί να είναι – και δεν θα είναι – έργο ενός κόμματος. Μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτό το πολιτικό μοντέλο του κομματισμού και της μονοκομματικής αυτάρκειας, μέσα και έξω από τους κοινωνικούς χώρους, στο συνδικαλισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση και τη Βουλή, κατέρρευσε μαζί με την Ελλάδα της κρίσης και των Μνημονίων. Η ανασυγκρότηση της χώρας είναι μια διαρκής βαθιά αλλαγή, στην ουσία ανατροπή, στις δομές και τους θεσμούς, στις παραγωγικές σχέσεις και τις κοινωνικές δομές του κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού. Με την έννοια αυτή, είναι η συνολική και οριστική ρήξη με το παρελθόν.

Ωστόσο, καμία κοινωνική συμμαχία, καμία πολιτική συνεργασία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε προγραμματικό κενό. Το τρίπτυχο «ανασυγκρότηση-αναδιανομή-ανάπτυξη» δεν είναι εύπεπτο πολιτικό σύνθημα ή μεταπολιτικό εύρημα. Συμπυκνώνει μια διαρκή κοινωνική και πολιτική κίνηση προς όφελος των εξαντλημένων από τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα κοινωνικών στρωμάτων. Μετουσιώνεται σε πράξη με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για το σήμερα και το αύριο. Αυτές είναι:

§  Η απεμπλοκή από το καθεστώς του Μνημονίου και της λιτότητας,

§  Η επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο την διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του, και ρήτρα ανάπτυξης για το υπόλοιπο.

§  Το θεσμικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα, θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.  

§  Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

§  Η στήριξη της παιδείας και της υγείας και η αποτροπή της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος. 

§  Ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα. 

§  Η αναδιανομή του εισοδήματος, εκκινώντας από την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751€.

§  Η ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.

§  Η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

§  Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με προσανατολισμό την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών.

Φίλες και Φίλοι,

Ο κ. Σαμαράς την ώρα που σκίζει σελίδα-σελίδα το μνημόνιο, την ίδια ώρα κλείνει τη Βουλή λόγω έλλειψης νομοθετικού έργου. Και έτσι πέραν της παραγραφής ενδεχόμενων αδικημάτων, έρχονται στα θερινά τμήματα χωροταξικό νομοσχέδιο, νομοσχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ, των αιγιαλών, νέο ρυθμιστικό για την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ασφαλιστικό και άλλα.

Πρέπει να τους σταματήσουμε. Μπορούμε και πρέπει να αποτρέψουμε τα διαδοχικά μνημονιακά εγκλήματα του καλοκαιριού. Τα νομοσχέδια για τη διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, για τον αιγιαλό και τις παραλίες, όπως και το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, μπορούν να οριοθετήσουν το πεδίο μιας ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής συνεννόησης για να σταματήσει ο κατήφορος αυτού του τόπου.

Απευθυνόμαστε, πρώτα και πάνω απ’ όλα, στις κινήσεις, τις συλλογικότητες και τους απλούς πολίτες, που, χωρίς προκαταλήψεις, με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά, με τη στάση τους διαμόρφωσαν την κοινωνική δυναμική για μια ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας χωρίς Μνημόνια και λιτότητα, αλλά με όρους πολιτικής ισοτιμίας, εθνικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας και δημοκρατικής προοπτικής.

Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο και στρέφονται προς την Αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες, που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου.

Απευθυνόμαστε, επίσης, σε όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις. Από την αντιμνημονιακή, αριστερή σοσιαλδημοκρατία, τους ριζοσπάστες οικολόγους έως και την πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά. Ελάτε να συζητήσουμε για τις πρωτοβουλίες και τις ανατροπές που πραγματικά χρειάζεται ο τόπος για να ορθοποδήσει. Ελάτε να μιλήσουμε, χωρίς προκαταλήψεις και προαπαιτούμενα. Με ειλικρίνεια. Χωρίς σκόπιμες διαστρεβλώσεις και καρικατούρες των απόψεων των άλλων.

Φίλες και Φίλοι,

Το να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα είναι ένα μεγάλο, ιστορικών διαστάσεων εγχείρημα. Γι’ αυτό χρειάζεται μια μεγάλη συμπαράταξη δυνάμεων. Από την οποία δεν περισσεύει καμιά και κανείς.

Σας εύχομαι και πάλι καλή επιτυχία στις εργασίες του 1ου Συνεδρίου σας και σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και την προσοχή σας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)