to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:37 | 21.01.2019

Πολιτική

Χαιρετισμός της Μ. Τζούφη στο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

Χαιρετισμό στη διοργάνωση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Instituto de Letras του Πανεπιστημίου του Rio de Janeiro, με θέμα «Η γλώσσα του ‘άλλου’- Η ηθική της ετερότητας», απηύθυνε το απόγευμα της Παρασκευής η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη.


Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και η Πρόεδρος του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κατερίνα Πλακίτση. Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Προγράμματος, που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από κοινού με τον ηθοποιό Τάσο Νούσια, η κ. Τσιτσανούδη-Μαλλίδη ανέλαβε και τον συντονισμό και την παρουσίαση της Εκδήλωσης, ενώ απένειμε και τιμητικούς τίτλους σε πλήθος ανθρώπων των Γραμμάτων, των Τεχνών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημοσιογραφίας.

Η Υφυπουργός ευχαρίστησε για την πρόσκληση, λέγοντας ότι «μου δίνει τη δυνατότητα να εκφράσω την υποστήριξη εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και προσωπικά, με την ιδιότητά μου ως μέλους ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο έργο που επιτελείτε με συνέπεια, αναδεικνύοντας ζητήματα ουσιαστικά για τον σημερινό άνθρωπο, θέτοντας στο επίκεντρο τη γλώσσα νοούμενη ως εργαλείο μάθησης, μέσο αλληλεπίδρασης, επικοινωνίας και δημιουργίας, αλλά κυρίως ως φορέα πολιτισμού».

Η Υφυπουργός τόνισε ότι «ζητήματα, όπως εν προκειμένω ο ρόλος της γλώσσας-λόγου σε σχέση με την πρόσληψη του άλλου, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ο διάλογος και η δημοκρατία, η ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, η ευαισθητοποίηση έναντι στην κατασκευή στερεοτύπων και προκαταλήψεων σε σχέση με το σώμα, το φύλο, τη σεξουαλικότητα, τις έμφυλες διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις αλλά και έναντι στη λεκτική βία και τον ρατσιστικό λόγο, καθίστανται πολύ σημαντικά για τη σύγχρονή μας πολυπολιτισμική πραγματικότητα, ιδιαιτέρως δε υπό το πρίσμα της κρίσης και των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αλλά και της έξαρσης των διακρίσεων, του εθνικισμού και της ρατσιστικής βίας, με στόχο και θύματα κυρίως τον αδύναμο άλλο, τον ξένο, τη γυναίκα, το παιδί».

Χαρακτήρισε το εγχείρημα ως «πολύ σημαντικό», αλλά και ως «πρόκληση, καθώς εστιάζει στην ελληνική, σε μια θεωρούμενη ως ‘αδύναμη’ γλώσσα υπό το πρίσμα ενός ‘γλωσσικού ηγεμονισμού’, ιδίως μάλιστα αν αναλογιστούμε την επικράτηση της αγγλικής ως γλώσσας διεθνούς επικοινωνίας, η οποία στην εποχή μας, κυρίως λόγω της ψηφιακής παγκοσμιοποίησης, αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική και διείσδυση».

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Τζούφη επεσήμανε ότι «καλούμαστε όλοι να υποστηρίξουμε το ουσιαστικό αυτό έργο, της ανάδειξης της ιδιαίτερης δυναμικής της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην διάδρασή τους με τους γλωσσικά και πολιτισμικά άλλους, με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης και ειδικότερα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια δύσκολη μάλιστα οικονομική συγκυρία και στο ρευστό περιβάλλον της παγκόσμιας κοινωνίας των δικτύων και της διαπολιτισμικότητας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)