to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:40 | 11.11.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Χάγη: Στη Λιβύη ίσως διαπράττονται εγκλήματα πολέμου

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εκτίμησε ότι είναι πιθανό να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στη Λιβύη, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το Δικαστήριο δεν διαθέτει τα μέσα για να τα ερευνήσει εξαιτίας του χάους που επικρατεί στη χώρα.


«Υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες έχουν διαπραχθεί εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ» στη Λιβύη, μια χώρα που «βρίσκεται σε μια αρνητική πορεία στη μετάβασή της» δήλωσε η εισαγγελέας Φάτου Μπενσούντα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Μπενσούντα αναφέρθηκε «στην τρέχουσα σειρά φόνων στη Βεγγάζη και τις απειλές που εξαπολύονται εναντίον των μέσων ενημέρωσης, των υπέρμαχων των δικαιωμάτων των ανθρώπων και κυρίως των γυναικών, καθώς και των εισαγγελέων, των δικαστών και των δικηγόρων».

Η εισαγγελέας κατήγγειλε και πάλι τις πολλές περιπτώσεις αυθαίρετων κρατήσεων προσώπων που «κινδυνεύουν να υποβληθούν σε βασανιστήρια και να φονευθούν κατά την κράτησή τους».

Δυστυχώς, επεσήμανε η Μπενσούντα, η ανασφάλεια «μειώνει σημαντικά τις ικανότητές μας να ερευνήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο», γεγονός που αναγκάζει το ΔΠΔ «να μειώσει τα μέσα που αφιερώνει στις έρευνες, κυρίως σε νέες περιπτώσεις μαζικών εγκλημάτων που διαπράττουν οι δυνάμεις των ανταρτών».

Η Μπενσούντα «ζήτησε από τις αρχές της Λιβύης να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους [...] προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν το συντομότερο δυνατό οι προϋποθέσεις για να διευκολυνθούν οι έρευνές μας στη Λιβύη».

Επίσης πρότεινε τη δημιουργία «μιας διεθνούς ομάδας επαφής για νομικά θέματα», η οποία θα προσφέρει υλική και νομική υποστήριξη στη Λιβύη.

Παράλληλα η εισαγγελέας επανέλαβε την πρόθεση του ΔΠΔ να μεταφερθεί στη Χάγη ο Σάιφ αλ Ισλάμ, γιος του πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, τον οποίο η Λιβύη επιθυμεί να δικάσει στο έδαφός της.

Η Μπενσούντα εκτίμησε ότι η συνεχιζόμενη βία στη Λιβύη και οι απόπειρες εκφοβισμού των δικαστών, των εισαγγελέων και των δικηγόρων «δεν αποτελούν καλούς οιωνούς για τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης με σεβασμό στα δικαιώματα του κατηγορούμενου».

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος καθώς συνεχίζεται η μάχη για την εξουσία μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και ισλαμιστικών πολιτοφυλακών που ελέγχουν την Τρίπολη.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να απαιτήσει να σταματήσει η ατιμωρησία στη Λιβύη» και να ενθαρρύνει τις λιβυκές αρχές να συνεργαστούν με το ΔΠΔ. Κάνοντας λόγο για «πολιτικές δολοφονίες που ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», η μη κυβερνητική οργάνωση ζητεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να δημιουργήσει μια επιτροπή έρευνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)