to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:32 | 27.03.2013

Διεθνή

Χάγη: Σε 22 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών των Σέρβων της Βοσνίας

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών των Σέρβων της Βοσνίας Μίτσο Στάνισιτς και ο συγκατηγορούμενος του Στόγιαν Ζούπλιανιν καταδικάστηκαν σήμερα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία σε 22 χρόνια κάθειρξη για τη "σημαντική συμβολή" του στις δολοφονίες, τα βασανιστήρια και τους εκτοπισμούς Μουσουλμάνων και Κροατών κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).


"Το Σώμα καταδικάζει τον Μίτσο Στάνισιτς σε μία ενιαία ποινή 22ετούς κάθειρξης", δήλωσε ο δικαστής Μπάρτον Χολ κατά τη διάρκεια της επ’ ακροατηρίω διαδικασίας στη Χάγη, όπου εδρεύει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (TPIY), ενώ καταδίκασε στην ίδια ποινή και τον Ζούπλιανιν, άμεσο υφιστάμενο του Στάνισιτς κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός της αστυνομίας της βοσνιακής Κράινας, στο βορειοδυτικό τμήμα της Βοσνίας.

Οι Στάνισιτς και Ζούπλιανιν κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που διέλυσε τη Βοσνία, έναν πόλεμο στον οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 100.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τους δικαστές, οι άνδρες αυτοί διέταξαν την ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας οι οποίες συμμετείχαν σε ωμότητες, δολοφονίες, βιασμούς και βασανιστήρια, κυρίως κατά των Μουσουλμάνων και των Κροατών σε δήμους ή σε κέντρα κράτησης.

"Το Δικαστήριο εκτιμά ότι σκοπός αυτών των πράξεων ήταν η δημιουργία ενός Σερβικού κράτους όσο το δυνατόν πιο εθνικά καθαρού", δήλωσε ο δικαστής Χολ και τόνισε: "με αυτές τις πράξεις και τις παραλείψεις ο Μίτσο Στάνισιτς δεν είχε μόνο την πρόθεση, αλλά συνέβαλε επίσης σημαντικά στο σχέδιο για την εκδίωξη των Μουσουλμάνων και των Κροατών της Βοσνίας από τη συγκεκριμένη περιοχή".

Ο Μίτσο Στάνισιτς, 58 ετών, ήταν υπουργός Εσωτερικών και είχε υπό την εξουσία του, όλες τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας στη Βοσνία.

Ο Στόγιαν Ζούπλιανιν, 61 ετών, ήταν ο άμεσος υφιστάμενος του Στάνισιτς πριν γίνει σύμβουλος του Ράντοβαν Κάραζιτς, τότε πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, του οποίου η δίκη για γενοκτονία βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΔΠΔ.

Η δίκη των δύο ανδρών, που δήλωναν αθώοι, άρχισε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2009.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)