to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:11 | 12.01.2021

Ρένα Δούρου

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Χάαλαντ και Βίλζακ

Δύο διαδοχικές αποφάσεις του Τζο Μπάιντεν για τη στελέχωση της κυβέρνησής του προκάλεσαν ενθουσιασμό και σκεπτικισμό


Συμβολικές, ιστορικής σημασίας για το θέμα της κλιματικής κρίσης επιλογές προσώπων σε σημαντικές θέσεις από τη μια. Αμφιλεγόμενος διορισμός, που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στο προοδευτικό κομμάτι του Δημοκρατικού Kόμματος από την άλλη. Δύο διαδοχικές αποφάσεις του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη στελέχωση της κυβέρνησής του προκάλεσαν ενθουσιασμό και σκεπτικισμό, σκιαγραφώντας προσδοκίες και όρια της νέας προεδρίας.

Εν αρχή ην το κλίμα. «Η νέα ομάδα μου θα προσπαθήσει να αναιρέσει ή να αποκλείσει πολλές από τις τρέχουσες πρωτοβουλίες της διοίκησης» εξήγησε τους στόχους της κυβέρνησής του ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «θα δοθεί επίσης περισσότερη έμφαση στην αναζήτηση λύσεων για τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος, την εργατική τάξη και τις μειονότητες που πλήττονται περισσότερο από τη ρύπανση των ορυκτών καυσίμων και την αλλαγή του κλίματος».

Ακριβώς αυτές οι προτεραιότητες αποτυπώνονται στις επιλογές των προσώπων. Στην πρώτη Ινδιάνα υπουργό Εσωτερικών, την Ντεμπ Χάαλαντ από το Νέο Μεξικό - μια συμβολική πρωτιά. Η Χάαλαντ αποτελεί έτσι τον συνδετικό κρίκο της νέας κυβέρνησης με τους κλιματικούς ακτιβιστές εντός του Δημοκρατικού Κόμματος. Πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες κατά του πετρελαιαγωγού το 2016 στην προστατευόμενη περιοχή των Ινδιάνων Στάντινγκ Ροκ. Στο Κογκρέσο, όπου εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2018, έχει κάνει προτεραιότητά της τα δικαιώματα των Ινδιάνων και τα κλιματικά ζητήματα, προτείνοντας, π.χ., το φύτεμα 4 δισεκατομμυρίων δένδρων και την αποκατάσταση ή τη διατήρηση 2 εκατομμυρίων εκταρίων παράκτιων υδρότοπων έως το 2030. Η Χάαλαντ θα είναι ισχυρό δίδυμο με τον πρώτο μαύρο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος Μάικλ Ρέγκαν. «Αυτή είναι μια καλή μέρα, που σηματοδοτεί το τι θα κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν - Χάρις σχετικά με την περιβαλλοντική δικαιοσύνη, αλλά δεν υπερβαίνει τα όσα δεσμεύθηκε ότι θα κάνει» παρατήρησε ο Ράιαν Σλέτερ, εκπρόσωπος της Γκρίνπις στις ΗΠΑ.

Την επόμενη μέρα, η επιλογή του βετεράνου Τομ Βίλζακ στη θέση του υπουργού Γεωργίας προκάλεσε αρνητική αίσθηση. Πολλοί σχολιαστές επισήμαναν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δούλεψε σκληρά για να προσελκύσει ψηφοφόρους στις αγροτικές περιοχές και η συγκεκριμένη επιλογή δεν βοηθά. Ο Βίλζακ, που υπηρέτησε στην ίδια θέση επί προεδρίας Ομπάμα, θεωρείται πολύ συντηρητικός και επικρίνεται από προοδευτικές και περιβαλλοντικές ομάδες, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ φιλικός με τις επιχειρήσεις βιομηχανικής γεωργίας. «Ο διορισμός του Βίλζακ απορρίφθηκε από αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους που βοήθησαν τον Μπάιντεν να κερδίσει τον Τραμπ: οργανώσεις μαύρων, προοδευτικές αγροτικές οργανώσεις, οικογενειακές φάρμες, οικολόγοι» παρατηρεί σχολιαστής στον Guardian.

Ποια από τις δύο τάσεις που εκφράζουν αυτές οι επιλογές θα επικρατήσει; Ποια θα δώσει τον τόνο της νέας προεδρίας; Και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης κατά την οποία, όπως δήλωσε ο ίδιος ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, «δεν έχουμε καιρό να σπαταλήσουμε», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «αλλαγή από την προεδρία Τραμπ». Πέρα από τους διορισμούς των προσώπων, υπάρχουν και οι αποφάσεις κι αυτές θα καθορίσουν, in fine, τον προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης. Με το κλίμα, με τη βιώσιμη γεωργία ή κατά. Με την ελπίδα ή το αδιέξοδο.

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)