to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χ. Ζερεφός: Απαραίτητη η εκπαίδευση, θα μάθουμε να ζούμε με τα ακραία κλιματικά φαινόμενα

Ο ακαδημαϊκός, επίτιμος καθηγητής φυσικής ΑΠΘ, Χρήστος Ζερεφός στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα αλλά και με τον Χρυσόστομο Λουκά να παρουσιάζει τα τελευταία ανησυχητικά ευρήματα των ερευνών για την συγκέντρωση και έκλυση διοξειδίου του άνθρακα από τους ωκεανούς.


«Αυτά που ζήσαμε το καλοκαίρι με τις φωτιές και τις πλημμύρες δεν ήταν το αποκορύφωμα. Περιμένουμε κι άλλα. Γιατί ο άνθρωπος ανταγωνίζεται το κλίμα. Έχω κουραστεί να λέω ότι η φύση θέτει το σκηνικό αλλά ο άνθρωπος είναι εκείνος που θα το ερεθίσει. Ο συνδυασμός της ανθρώπινης παρέμβασης και της κλιματικής αλλαγής καταστρέφει. Γι' αυτό κι έχει τεράστια σημασία το θέμα της εκπαίδευσης, από τα πολύ μικρά παιδιά μέχρι και τους μεγάλους».

«Κάποιος είπε ότι είμαστε η πρώτη γενιά που διαπίστωσε τα λάθη της τεχνολογίας και η τελευταία γενιά για να προλάβει να τα διορθώσει. Δυστυχώς προχωράμε σε μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση του κλίματος. Αν πάμε προς τα πίσω θα δούμε ότι το 1997, στη Συμφωνία του Κιότο τα όρια που είχαν τεθεί για την άνοδο της θερμοκρασίας της γης ήταν πολύ πιο ελαστικά. 20 χρόνια μετά στο Παρίσι, περιορίστηκαν σε 1,5 – 2 βαθμούς Κελσίου. Ήδη, όμως, στη Μεσόγειο, οι ακραίες τιμές της θερμοκρασίας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ αυτά τα όρια, φθάνοντας τους 3 με 4 βαθμούς.

Έχω πει ότι η Ελλάδα έχει ένα κλίμα που μπορεί να απαλύνει τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Όμως οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ακραία φαινόμενα, να εκπαιδευθούμε για την προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Από τους κινδύνους. Για παράδειγμα τα ρυάκια όταν γίνονται χείμαρροι, και ξεπεράσουν τα 30 εκατοστά βάθος, πρέπει να ξέρουμε πως θα παρασύρουν κάθε όχημα, ακόμα και 4x4. Χρειάζεται εκπαίδευση και στην οδηγική συμπεριφορά σε ακραίες καταστάσεις. Εκπαίδευση από παιδιά μέχρι και μεγάλοι. Να γνωρίζουμε ότι δεν παίζουμε με τα ακραία φαινόμενα, απλά προσαρμοζόμαστε σε αυτά»

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη Στο Κόκκινο, εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)