to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:59 | 23.11.2020

Διεθνή

H Τουρκία εμπόδισε γερμανική φρεγάτα να ελέγξει πλοίο στη Λιβύη

Η Τουρκία κάλεσε τους πρεσβευτές της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στην Άγκυρα για να τους επιδώσει νότα διαμαρτυρίας για την απόπειρα νηοψίας, από γερμανική φρεγάτα σε τουρκικό φορτηγό πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν στο λιμάνι Μισράτα της Λιβύης.


Σημειώνεται ότι η Τουρκία εμπόδισε γερμανική φρεγάτα, που συμμετέχει στην αποστολή «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε σήμερα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, πως ο έλεγχος του Rosalina-A διακόπηκε χωρίς να ολοκληρωθεί, επειδή η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε στην αποστολή της ΕΕ ότι οι γερμανοί στρατιωτικοί παραβίασαν το διεθνές δίκαιο επειδή δεν περίμεναν να τους δώσει άδεια η Τουρκία για να επιβιβασθούν.

Σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πήτερ Στάνο, ανέφερε ότι τυπικά η Τουρκία είχε το δικαίωμα να μην δώσει άδεια.

Η Επιχείρηση Ειρήνη σε ανακοίνωση της σημειώνει τα ακριβή περιστατικά κατά τη νηοψία στο τουρκικό πλοίο. Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι το περιστατικό σημειώθηκε χθες το απόγευμα (22/11) και ότι ο έλεγχος ξεκίνησε, αλλά σταμάτησε όταν η Τουρκία έστειλε αρνητική απάντηση στη δυνατότητα ελέγχου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Χθες το απόγευμα, 22 Νοεμβρίου, η Επιχείρηση Ειρήνη επιθεώρησε το Εμπορικό Σκάφος (MV) ROSELINE A, ένα πλοίο με τουρκική σημαία γενικού φορτίου - σε εφαρμογή των ψηφισμάτων 2292 (2016) και 2526 (2020) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ηνωμένου Έθνους - σχετικά με τα όπλα εμπάργκο στη Λιβύη. Το πλοίο αναχώρησε από την Γιαριμάκα (Τουρκία) στις 20 Νοεμβρίου και κατευθύνθηκε προς Μισράτα (Λιβύη)».

«Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Επιχείρηση Ειρήνη(IRINI) κατέβαλε με καλή πίστη προσπάθειες να ζητήσει τη συγκατάθεση του κράτους του οποίου τη σημαία έφερε το πλοίο» αναφέρει η ανακοίνωση προσθέτοντας ότι αφού δεν έλαβε καμία απάντηση από το κράτος αυτό, η ομάδα της Γερμανικής Φρεγάτας Αμβούργο επιβιβάστηκε στο πλοίο σε διεθνή ύδατα, περίπου 160 ναυτικά μίλια βόρεια του λιμανιού της Βεγγάζης.

Στη συνέχεια «όταν το κράτος σημαίας (σ.σ.Τουρκία) κατέστησε σαφές ότι αρνήθηκε την άδεια επιθεώρησης του σκάφους, η επιχείρηση IRINI ανέστειλε τις δραστηριότητες κατά τις οποίες δεν βρέθηκαν στοιχεία παράνομου υλικού επί του σκάφους και το σκάφος εκκαθαρίστηκε για να συνεχίσει τη διαδρομή του», καταλήγει.

Τη Δευτέρα το πρωί δημοσιεύτηκε κοινή ανακοίνωση της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μ. Βρετανίας με την οποία προειδοποιούν πως θα επιβάλουν κυρώσεις σε χώρες που εμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη.

Οι 4 χώρες καλούν «όλους τους παράγοντες στη Λιβύη και στο εξωτερικό να σταματήσουν παράλληλες και μη συντονισμένες πρωτοβουλίες, που θα ήταν σε θέση να υποδαυλίσουν της προσπάθειες τον Ηνωμένων Εθνών». Άμεσα εμπλεκόμενοι στα τεκταινόμενα στη χώρα είναι- εκτός από την κυβέρνηση στην Τρίπολη και τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ- η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Ρωσία. Στην ανακοίνωση χαιρετίζεται η συμφωνία των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη για τη διεξαγωγή εκλογών τον επόμενο χρόνο: «Είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της κυριαρχίας της Λιβύης και της δημοκρατικής νομιμοποίησης των θεσμών της.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)