to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:29 | 11.07.2016

Διεθνή

Παραιτείται την Τετάρτη ο Κάμερον - H Τερέζα Μέι θα ορκιστεί πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υποβάλει την παραίτησή του από το αξίωμα μεθαύριο Τετάρτη, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι να αναλάβει τον θώκο την ίδια ημέρα.


Ο Κάμερον διευκρίνισε ότι αναμένει να προεδρεύσει για τελευταία φορά του υπουργικού του συμβουλίου αύριο Τρίτη και κατόπιν θα απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων για περίπου 30΄ μετά τις 13:00 (ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη.

«Κατόπιν αυτού αναμένω ότι θα πάω (σ.σ. στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ) και θα υποβάλω την παραίτησή μ0υ», είπε ο Κάμερον μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Επομένως θα έχουμε μια νέα πρωθυπουργό στο κτίριο πίσω μου το απόγευμα της Τετάρτης», πρόσθεσε ο απερχόμενος επικεφαλής των Τόρις.

Η Τερέζα Μέι, η νέα πρωθυπουργός

Μόλις επικυρωθεί ως επικεφαλής των Συντηρητικών, μετά την αποχώρηση της Αλ. Λίντσομ από τη διεκδίκηση της ηγεσίας που ανακοινώθηκε πριν λίγο, η Μέι θα γίνει αυτομάτως η νέα πρωθυπουργός, αντικαθιστώντας τον απερχόμενο ηγέτη Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Τερέζα Μέι είναι η μοναδική εναπομείνασα υποψήφια για την ηγεσία του κυβερνώντος βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος και θα ακολουθήσει τώρα η επίσημη διαδικασία για την επικύρωση του ρόλου της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής του κόμματος που είναι αρμόδια για την εκλογή ηγεσίας.

Ο Γκρέιχαμ Μπρέιντι έκανε τη δήλωση αυτή μερικά λεπτά αφού η Αντρέα Λίντσομ, η οποία ήταν αντίπαλος της Μέι για την ηγεσία, ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την κούρσα.

Μόλις επικυρωθεί ως επικεφαλής των Συντηρητικών, η Μέι θα γίνει αυτομάτως η νέα πρωθυπουργός, αντικαθιστώντας τον απερχόμενο ηγέτη Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Μπρέιντι δεν κατέστησε σαφές ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για να αναλάβει η Μέι τους δύο ρόλους, όμως δήλωσε πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί "πολύ σύντομα".

 Να καταστήσουμε το Brexit σε επιτυχία

Η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίσα Μέι κάλεσε σήμερα τη χώρα να ενωθεί υπό την ηγεσία της και υποσχέθηκε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαπραγμάτευση για το διαζύγιο της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αφού επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι κέρδισε την κούρσα και αναδείχθηκε στην ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, μετά την ανακοίνωση της μόνης άλλης υποψήφιας πως εγκαταλείπει, η Μέι είπε σε δημοσιογράφους: «Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το μετατρέψουμε σε μια επιτυχία (...). Έχουμε ανάγκη να ενώσουμε τη χώρα μας».

Η ως σήμερα υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας αναμένεται ότι θα αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον στο αξίωμα του πρωθυπουργού μεθαύριο Τετάρτη, αφού ο τελευταίος υποβάλει, όπως γνωστοποίησε νωρίτερα, την παραίτησή του στο Μπάκιγχαμ.

Νωρίτερα, ο Γκρέιαμ Μπρέιντι ανακοίνωσε εκ μέρους της ηγεσίας των Τόρις πως «έχουμε την επιβεβαίωση (...) μπορούμε να ανακηρύξουμε την εκλογή της κυρίας Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος με άμεση ισχύ».

Χαιρετίζει ο Όσμπορν

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν χαιρέτισε σήμερα το γεγονός ότι η υπουργός Εσωτερικών Τερίσα Μέι είναι πλέον η μοναδική υποψήφια για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού η εναπομείνασα αντίπαλός της, η Άντρεα Λίντσομ, αποχώρησε από την κούρσα σήμερα.

«Καλοδεχούμενη η είδηση ότι έχουμε μία υποψήφια με πάνω από επαρκή υποστήριξη για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός», έγραψε ο Όζμπορν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Η Τερίσα Μέι έχει τη δύναμη, την ακεραιότητα και την αποφασιστικότητα για να κάνει τη δουλειά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου, ο Όζμπορν είπε στη δημόσια βρετανική ραδιοτηλεόραση BBC ότι είναι σημαντικό η βρετανική οικονομία να έχει περισσότερη βεβαιότητα.

Μέχρι σήμερα ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του σε κάποιο ή κάποια υποψήφια για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον στα αξιώματα του ηγέτη των Συντηρητικών και του πρωθυπουργού. Ο ίδιος ο Τζορτζ Όζμπορν θεωρείται μέχρι πρότινος ένας από τους πιο ισχυρούς υποψήφιους για τη διαδοχή του Κάμερον, αλλά οι ελπίδες του εκμηδενίστηκαν μετά την ήττα της εκστρατείας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Ο Κάμερον ηγήθηκε της ατυχήσασας εκστρατείας, ενώ ο Όζμπορν ήταν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)