to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:16 | 19.04.2021

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Χ. Παπαδοπούλου: Η αντιπολίτευση να ζητήσει επικήρυξη Παππά

Η Χρύσα Παπαδοπούλου, συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, μιλάει στην ΑΥΓΗ


«Στου κόσμου το μπαλκόνι, ο φόβος διαταγή, ο ένας που ματώνει, σηκώνει όλη τη Γη» λέει η Λίνα Νικολακοπούλου σε ένα πρόσφατο τραγούδι της θυμίζοντας τη δύναμη του αίματος του Παύλου Φύσσα στη διάλυση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωση της Χρυσής Αυγής.  Όμως επτά μήνες μετά την ιστορική δικαστική απόφαση, δύο μέλη του διευθυντηρίου της Χ.Α., οι Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός, παραμένουν ασύλληπτοι. Γιατί, κύριε Χρυσοχοΐδη; Αδυναμία του «επιτελικού κράτους της Ν..Δ», επιχείρηση γελοιοποίησης της Δικαιοσύνης και της δημοκρατίας ή συναλλαγή; Γιατί δεν έχει γίνει επικήρυξη, γιατί αυτή η ομερτά για την πορεία των ερευνών; Γιατί δεν λογοδοτεί η κυβέρνηση στη Βουλή; Η δικηγόρος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα Χρύσα Παπαδοπούλου, μιλώντας στην ΑΥΓΗ ζητάει την επανακινητοποίηση όλων για την άμεση σύλληψη των φυγόδικων.

Ασύλληπτος ο Χρήστος Παππάς.  Άφαντος από την 1η Οκτωβρίου, οπότε έδωσε το «παρών» στο Α.Τ. Παπάγου. Αδυναμία του λεγόμενου επιτελικού κράτους ή πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και του Μ. Χρυσοχοΐδη;

Είναι ξεκάθαρη η πολιτική ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ.  Έχει ενδιαφέρον να επισημάνουμε το εξής: ο Μ. Χρυσοχοΐδης έχει ιδία εμπειρία και ως αρμόδιος υπουργός από την τακτική εξαφάνισης των μελών της Χ.Α. όταν βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης. Το 1998, όταν είχε γίνει η επίθεση κατά του Δημήτρη Κουσουρή στην Ευελπίδων από ομάδα χρυσαυγιτών, ο επικεφαλής τους Περίανδρος φυγοδικούσε επί επτά χρόνια. Δεν τον εντόπισε ποτέ η αστυνομία. Αντιθέτως, ο Περίανδρος παραδόθηκε μόνος του το 2005. Από την ίδια θέση, αυτή του αρμόδιου υπουργού, ο Μ. Χρυσοχοΐδης συνεπώς γνωρίζει την τακτική της Χ.Α. Το «επιτελικό κράτος» είναι απ’ ό,τι φαίνεται αποτελεσματικό μόνο στον τομέα παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων και συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθερίων.  Όπως δείχνουν τα τελευταία γεγονότα (αστυνομική βία, παράνομη διάλυση ειρηνικών συγκεντρώσεων, τυχαίες και αυθαίρετες συλλήψεις κατηγορουμένων χωρίς αποδεικτικά στοιχεία), η προτεραιότητα του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. είναι η εφαρμογή της καταστολής απέναντι σε οποιονδήποτε διαμαρτυρείται κατά της κυβέρνησης. Δεν είναι προτεραιότητα, δυστυχώς, η υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων.

Η κοινωνία δεν γνωρίζει για την πορεία των ερευνών. Εσείς; Ζητήσατε επίσημη ενημέρωση;

Κανένας δεν ενημέρωσε ούτε τη Μάγδα Φύσσα ούτε την ομάδα των δικηγόρων των θυμάτων της Χ.Α. Ούτε και εμείς υποβάλαμε αίτημα επίσημης ενημέρωσης. Αυτό είναι καθήκον του υπουργείου.

Ο Χρήστος Παππάς, μέσω του δικηγόρου του, είχε προαναγγείλει τη φυγοδικία του ισχυριζόμενος πως η παραμονή του στη φυλακή είναι χωρίς λόγο, καθώς το Εφετείο ενδέχεται να αλλάξει την απόφαση. Εφαρμόζει στην πράξη τον ανασταλτικό χαρακτήρα της ποινής που του επιβλήθηκε. Α λα καρτ εφαρμογή του δικαίου;

Δυστυχώς, φαίνεται ότι εν μέρει συνεχίζεται η θεσμική ασυλία των μελών της Χ.Α. που υπήρχε μέχρι το 2013. Ο παλιότερος και στενότερος συνεργάτης του Ν. Μιχαλολιάκου, που υπέγραφε αντί του αρχηγού, αποφασίζει μόνος του για την εφαρμογή ή μη της δικαστικής απόφασης. Δεν νοείται σε κανένα σύστημα δικαίου να αποφασίσει ο κατηγορούμενος για τον εαυτό του αν θα υποβληθεί στην εκτέλεση της ποινής ή όχι και πότε. Αρμόδιο γι’ αυτό είναι το δικαστήριο. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα δεν είναι τι επιλέγει ο κατηγορούμενος να κάνει, αλλά τι κάνουν η οργανωμένη Πολιτεία και οι θεσμοί για να περιφρουρήσουν τη νομιμότητα. Ο Παππάς κατάφερε να διαφύγει μέσα από τα χέρια της ελληνικής αστυνομίας και συνεχίζει να παραμένει άφαντος. Αυτό είναι που πρέπει να απασχολεί εμάς.

Τον Νοέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις η αγόρευση της Χρύσας Παπαδοπούλου στη δίκη της Χρυσής Αυγής με τίτλο «Όρθιος σε δημόσια θέα». Συνοδεύεται από ένα χρονολόγιο για τα πεντέμιση χρόνια της δίκης, προλεγόμενα της Μάγδας Φύσσα και της Ελευθερίας Τομπατζόγλου και ένα επίμετρο των δημοσιογράφων Γιώτας Τέσση και Δημήτρη Ψαρρά για τη σημασία της απόφασης

Τον Νοέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις η αγόρευση της Χρύσας Παπαδοπούλου στη δίκη της Χρυσής Αυγής με τίτλο «Όρθιος σε δημόσια θέα». Συνοδεύεται από ένα χρονολόγιο για τα πεντέμιση χρόνια της δίκης, προλεγόμενα της Μάγδας Φύσσα και της Ελευθερίας Τομπατζόγλου και ένα επίμετρο των δημοσιογράφων Γιώτας Τέσση και Δημήτρη Ψαρρά για τη σημασία της απόφασης

Προτεραιότητα η σύλληψή τους

Η εξαφάνιση του Χρήστου Παππά «γελοιοποιεί» τους θεσμούς της Δικαιοσύνης και της δημοκρατίας;

Σίγουρα είναι εμπαιγμός απέναντι στο δικαστήριο και στη Δικαιοσύνη. Ο Χρήστος Παππάς δεν είναι ο οποιοσδήποτε φυγόποινος κατηγορούμενος. Καταδικάστηκε πρωτόδικα για διεύθυνση μιας εγκληματικής οργάνωσης που είχε τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Και όχι μιας οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης. Μιας οργάνωσης που εκμεταλλευόταν το Κοινοβούλιο για να υπονομεύσει τη δημοκρατία. Το να φυγοδικεί ο διευθυντής αυτής της εγκληματικής οργάνωσης είναι πλήγμα για τη δημοκρατία. Η άμεση σύλληψή του πρέπει να είναι προτεραιότητα για μια οργανωμένη Πολιτεία.

Ποια είναι τα αντανακλαστικά του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου» στη φυγοδικία του Χρήστου Παππά;

Δυστυχώς δεν έγινε συστηματική προσπάθεια για την ανάδειξη της αναγκαιότητας σύλληψης του φυγόδικου Χρήστου Παππά. Πρέπει τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δράσουν οργανωμένα και να το προβάλουν ως προτεραιότητα, ως θέμα δημοκρατίας. Δεν είναι ένας τυχαίος κατάδικος που διαφεύγει της σύλληψης. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Να γίνουν πολλές επερωτήσεις στη Βουλή. Να ασκηθεί πίεση στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. για να παράξει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που να ζητήσει την επικήρυξη του Χρήστου Παππά, τη συγκρότηση ειδικής ομάδας δίωξης για τον εντοπισμό του φυγόδικου και διαρκή ενημέρωση και λογοδοσία για την πορεία των ερευνών.

Ασύλληπτος και ο καταδικασθείς ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, καθώς παραμένει στις Βρυξέλλες. Μήπως έπρεπε να υπάρξουν παρεμβάσεις για να ξεπεραστούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου;

Δυστυχώς και στην Ε.Ε. η γραφειοκρατία είναι τρομακτική. Πρώτα συζητείται το θέμα στην αρμόδια επιτροπή και μετά στην ολομέλεια. Επίσης δεν υπήρχε και θεσμική πρόβλεψη για μια πρωτοφανή κατάσταση: ευρωβουλευτής καταδικασμένος για συμμετοχή και διεύθυνση σε ναζιστική εγκληματική οργάνωση! Να επισημανθεί ότι η Λεπέν, όπως και όλα τα ακροδεξιά κόμματα εδώ και αρκετά χρόνια έχουν αποστασιοποιηθεί από τον Λαγό και τη Χρυσή Αυγή... Όλες οι ευρωπαϊκές και διεθνείς διασυνδέσεις της Χ.Α. μετά τη σύλληψη των μελών της το 2013 κόπηκαν σταδιακά και σήμερα βρίσκεται πλήρως απομονωμένη...

Πότε ξεκινάει η εκδίκαση στο Εφετείο;

Η Εισαγγελία είναι αυτή που θα ορίσει τον χρόνο έναρξης του Εφετείου, εφόσον όμως καθαρογραφεί η απόφαση μιας δίκης που διήρκησε πεντέμιση χρόνια.  Έργο τιτάνιο. Εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι. Το ότι παραμένει φυγόποινος ο Χρήστος Παππάς αποδυναμώνει το αίτημα αναστολής εκτέλεσης των ποινών των υπόλοιπων καταδικασθέντων βουλευτών. Και κανένα δικαστήριο και κανένας δικαστής δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια του σ’ αυτή την πραγματικότητα.

Τι εξελίξεις υπάρχουν στην υπόθεση της επίθεσης των χρυσαυγιτών στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά τον Φεβρουάριο του 2018;

Από τον Οκτώβριο του 2020 εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος του Σωτήρη Δεβελέκου και του Βασίλειου -  Άκη Θεοδώρου, γνωστών μελών της Τοπικής Οργάνωσης Πειραιά της Χ.Α.

Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο συνελήφθη ο Δεβελέκος, αφού του δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσει ελεύθερος και τις διακοπές των Χριστουγέννων. Τώρα βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος Θεοδώρου παραμένει μέχρι και σήμερα ασύλληπτος. Δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Κανείς δυστυχώς δεν τον αναζητά. Πρέπει εμείς να πιέσουμε την αστυνομία για να κάνει τη δουλειά της.

Μάγδα Φύσσα: «Μίλησε ο Παύλος μου με τη φωνή της Χρύσας»

Το ραντεβού με τη δικηγόρο κλείστηκε με τη μεσολάβηση της Μάγδας Φύσσα. «Όταν μιλούσε η Χρύσα στο δικαστήριο, ήταν σαν να άκουγα το παιδί μου, τον Παύλο. Είναι σαν να κατέθετε ο ίδιος. Μίλησε ο Παύλος μου μέσα από τη φωνή της Χρύσας. Δύο νέα παιδιά που δεν γνωρίστηκαν ποτέ...» μου εξομολογήθηκε με συγκίνηση η Μάγδα Φύσσα ανήμερα των γενεθλίων του γιου της. Την αγαπά, όπως και όλους τους δικηγόρους που εθελοντικά συμμετείχαν στη δίκη.

Η Χρύσα Παπαδοπούλου ήταν μόλις 30 χρόνων όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος. Και μάλλον η συμμετοχή της στη νομική ομάδα της πολιτικής αγωγής την «επέστρεψε» στη δικηγορία, γιατί αγαπούσε περισσότερο τις ξένες γλώσσες και τη μετάφραση και προς τα κει πορευόταν.  Ήταν πρόκληση η πρόσκληση που δέχθηκε από τον δικηγόρο Ανδρέα Τζέλλη, στο γραφείο του οποίου έκανε την άσκησή της, να βοηθήσει. Οι επισημάνσεις του, ότι δεν θα πληρωθεί και πως πρέπει να προσέχει, γιατί οι χρυσαυγίτες σκοτώνανε, δεν την ταλάντευσαν. Θυμάται τις πρώτες ημέρες που πήγαινε στο σπίτι της Μάγδας στο Κερατσίνι. «Ήμουν αμήχανη. Ντρεπόμουν να της μιλήσω. Μα και τι να της πω; Τα λόγια ήταν τόσο φτωχά μπροστά στην απώλεια και τη δική τους τραγωδία».

Όμως τώρα η Χρύσα Παπαδοπούλου δηλώνει με περηφάνια ότι η δίκη της Χ.Α. την άλλαξε. «Μπήκαμε και βγήκαμε άλλοι άνθρωποι. Μέσα μας, αλλά και στην εμφάνιση». Εννοείται ότι υπήρξαν στιγμές κατά τη διάρκεια της δίκης που φοβήθηκε. Μόνο που ο φόβος εναλλασσόταν με την οργή και τον θυμό. Φοβήθηκε και θύμωσε όταν είδε χτυπημένη στο νοσοκομείο τη συνάδελφο και φίλη της, την Ελευθερία Τσομπατζόγλου.  Όμως πείσμωσε και δεν παραιτήθηκε. Η Χρύσα Παπαδοπούλου τη δυναμική και τη σημασία της συλλογικότητας δεν τη βρήκε σε κομματικούς μηχανισμούς, αλλά την «έζησε» μέσα από τη συνύπαρξη και τη δράση της ομάδας της πολιτικής αγωγής. Χωρίς ανταγωνισμούς, εγωισμούς και ιδιοτέλειες. Αυτόνομος και ταυτόχρονα συλλογικός ο τρόπος δράσης των τριών ομάδων. «Η μεγάλη πρόκληση ήταν να αποδείξουμε αυτό που βλέπαμε από τα φοιτητικά μας χρόνια: τους χρυσαυγίτες να μπαινοβγαίνουν στα μπλοκ των αστυνομικών και την προνομιακή μεταχείριση της Χ.Α.».

Με το χέρι στην καρδιά και χωρίς δεύτερη σκέψη λέει πως θα το ξανάκανε... Μιλάει για τη Μάγδα Φύσσα και συγκινείται:

«Η Μάγδα Φύσσα εμπνέει. Μου έρχονται στη μνήμη πολλές εικόνες. Τις πρώτες ημέρες στο δικαστήριο στον Κορυδαλλό, όταν οι χρυσαυγίτες με χυδαίες χειρονομίες απευθυνόταν απαξιωτικά προς τη Μάγδα, αυτή σηκωνόταν όρθια και ως θηρίο ανήμερο έβαζε τα θρασίμια στη θέση τους φωνάζοντάς τους: ‘Δολοφόνοι, καθίστε κάτω’.  Ήταν Ιούνιος του 2015 στην αίθουσα του Κορυδαλλού. Μου δείχνει η Μάγδα ένα κείμενο του Παύλου από το fb που μιλούσε για την ελευθερία. Εκεί συνειδητοποίησα ότι από μια τέτοια μάνα θα έβγαινε ένας τέτοιος γιος. Είδα μπροστά στα μάτια μου στη σύνδεση μάνας - παιδιού. Τον Παύλο νομίζω πως τον έχω γνωρίσει κι ας μην τον έχω δει ποτέ... Για τη Μάγδα και την οικογένειά της δεν έχει αλλάξει κάτι με τη δικαστική απόφαση. Ο αγώνας που έδωσαν είναι για μας. Στο Εφετείο θα είμαστε παρόντες όλοι. Τα πεντέμιση χρόνια είναι πολλά. Υπήρξαν στιγμές κατάρρευσης, διάλυσης ψυχικής και σωματικής, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι το τέλος. Και η Μάγδα θα είναι παρούσα.  Έχει απίστευτη δύναμη. Δεν θα πει ‘κουράστηκα, φτάνει μέχρι εδώ’».

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)