to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:15 | 22.11.2017

Πολιτισμός

«H μουσική απέναντι στο ναζισμό» στις 29/11 στο Μέγαρο

Μια βραδιά-φόρος τιμής στους έγκλειστους μουσικούς που ηγήθηκαν της καλλιτεχνικής κίνησης, η οποία εμφανίστηκε στο τσεχικό στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τερεζίν (Theresienstadt).


Ένα ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό της καλλιτεχνικής δημιουργίας ως όπλο αντίστασης και αντίδοτο στον τρόμο των ναζιστικών στρατοπέδων, προσφέρει η εκδήλωση «H μουσική απέναντι στο ναζισμό» στις 29/11, στο Μέγαρο Μουσικής.

Μια βραδιά-φόρος τιμής στους έγκλειστους μουσικούς που ηγήθηκαν της καλλιτεχνικής κίνησης, η οποία εμφανίστηκε στο τσεχικό στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τερεζίν (Theresienstadt).

Ανάμεσά τους και οι εβραϊκής καταγωγής Τσέχοι συνθέτες Χανς Κράσα (Hans Krαsa,1899-1944) και Γκίντεον Κλάιν (Gideon Klein,1919-1945), έργα των οποίων θα ακουστούν στην εκδήλωση.

Τις συνθέσεις δωματίου των Κράσα (Θέμα και Παραλλαγές) και Κλάιν (Τρίο για βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο) ερμηνεύει το Κουαρτέτο Εγχόρδων L'Anima-Στέλλα Τσάνη (α΄ βιολί), Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο (β΄ βιολί), Ηλίας Σδούκος βιόλα και Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλο).

To πρόγραμμα συμπληρώνει το έργο του Θωμά Σλιώμη «Αόρατο τοπίο» για κουαρτέτο εγχόρδων, που είναι αφιερωμένο στα θύματα του Ολοκαυτώματος. Ο ίδιος, πριν την έναρξη της συναυλίας θα αναφερθεί στο καλλιτεχνικό κίνημα του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Τερεζίν.

Την περίοδο λειτουργίας του στρατοπέδου -1941 έως 1945, κρατούμενοι συνθέτες έγραφαν μουσική, δεκάδες μουσικοί ερμήνευαν έργα κλασικής και τζαζ, δάσκαλοι οργάνωναν χορωδίες και δίδασκαν όργανα, φωνητική, αρμονία και θεωρία. Ένα πρωτοφανές παράδειγμα της τεράστιας δύναμης του ανθρώπου απέναντι στον όλεθρο, στη βία και στον ολοκληρωτισμό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)