to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:01 | 12.11.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

H Μέρκελ επισκέπτεται την Πορτογαλία και η χώρα πενθεί

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ά. Μέρκελ επισκέπτεται σήμερα τη Λισαβόνα υπό τη σκιά ενός μεγάλου κύματος διαμαρτυρίας. Περισσότερο οργισμένοι είναι όμως οι Πορτογάλοι με την ίδια τους την κυβέρνηση.


Η πλατεία Ρόσιο στο κέντρο της Λισαβόνας είναι η πλατεία στην οποία γίνονται παραδοσιακά οι συγκεντρώσεις. Στο Μεσαίωνα εκεί κρεμούσαν τους αιρετικούς, σήμερα τα συνδικάτα διοργανώνουν τις συγκεντρώσεις τους, το ίδιο και οι αγανακτισμένοι της Πορτογαλίας.

Ένα μαύρο πανί καλύπτει αυτές τις μέρες το άγαλμα του βασιλιά, ανεμίζοντας στον φθινοπωρινό αέρα. Μια ομάδα Πορτογάλων ακτιβιστών κάλεσε τον κόσμο να καλύψει με μαύρα πανιά αγάλματα, μπαλκόνια προσόψεις σπιτιών. Το μήνυμα είναι ότι η Πορτογαλία πενθεί. Η ημέρα της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι ημέρα πένθους για τον πορτογαλικό λαό.

«Η Μέρκελ αποτελεί σύμβολο για τις λάθος πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν σε αυτή τη χώρα. Και κάθε φορά που μιλάει δημόσια υπερασπίζεται αυτή την πολιτική. Φυσικά το δημόσιο χρέος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Πορτογαλία αλλά και για τις άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης αλλά ακόμα και για τη Γερμανία και για χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η πολιτική της Άγκελα Μέρκελ δεν είναι μόνο κίνδυνος για την Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Ελλάδα αλλά και για τη Γερμανία και για όλη την Ευρώπη». Αυτά λέει ο ακτιβιστής Ζόαο Καμαράγκο.

Η καγκελάριος Μέρκελ για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση επισκέπτεται την Πορτογαλία και συναντιέται με τον Πρόεδρο Καβάκο Σίλβα και τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Στη συνέχεια θα συναντηθεί στην Μπελέμ με Πορτογάλους και Γερμανούς επιχειρηματίες. Περίπου 100 επιχειρηματίες συνοδεύουν την καγκελάριο Μέρκελ στο ταξίδι της στη Λισαβόνα.

Καταστροφική πολιτική για όλη την Ευρώπη

Στην Μπελέμε δεν θα την περιμένουν όμως μόνο επιτυχημένες επιχειρηματίες αλλά και εξοργισμένοι συνδικαλιστές και απλός κόσμος. Όμως οι Πορτογάλοι πάνω από όλα είναι εξοργισμένοι με την ίδια τους την κυβέρνηση. Ο προϋπολογισμός του 2013 προβλέπει δραστικά μέτρα λιτότητας. Ο οικονομολόγος Πέδρο Λάινς από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Λισαβόνας δεν αμφιβάλλει ότι η Πορτογαλία θα γίνει μια δεύτερη Ελλάδα:

«Η αποφασιστική ερώτηση δεν είναι εάν θα πρέπει να κάνουμε περικοπές ή όχι στη χώρα αλλά τι είδους περικοπές. Αυτές οι ακραίες περικοπές έχουν σοβαρότατες συνέπειες για την Ευρώπη. Η οικονομία των αδύναμων κρατών θα γίνεται όλο και πιο αδύναμη και θα έχουν όλο και πιο μεγάλα προβλήματα να παραμείνουν στην ευρωζώνη. Οι πολιτικές συνέπειες θα είναι καταστροφικές διότι οι αντιευρωπαϊκές φωνές δυναμώνουν».

Η Πορτογαλία θεωρήθηκε τους προηγούμενους μήνες υπόδειγμα. Η πραγματικότητα όμως που βιώνει ο κόσμος είναι πολύ πιο διαφορετική.

Πηγή: DW

Αναδημοσίευση από το alterthess

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)