to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:13 | 24.10.2019

πηγή: Έθνος

Πολιτισμός

H Μενδώνη «ξήλωσε» αιφνιδιαστικά το Δ.Σ. του ΟΠΙ

Η αλλαγή στο Δ.Σ. στον ΟΠΙ γίνεται σε μια χρονική στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον των δημιουργών οι οποίοι εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια βρίσκονται στον αέρα, και περιμένουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την λειτουργία του δικού τους αυτοδιαχειριζόμενου φορέα


Σε ξαφνική αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) προέβη, πριν από λίγο, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Πρόκειται για τον γνωμοδοτικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 1993 και έχει ως βασικό αντικείμενο την προστασία των δημιουργών και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων, την εποπτεία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και τη νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων.

Ο ΟΠΙ ασχολείται δηλαδή με κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται στο χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων, εκπροσωπεί την Ελλάδα στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς καθώς και στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αλλαγή στο Δ.Σ. του Οργανισμού γίνεται σε μια χρονική  στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον των δημιουργών οι οποίοι εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια, από την αποκάλυψη του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου της ΑΕΠΙ και μετά, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, χωρίς να εισπράττουν τα νόμιμα χρήματά τους και περιμένουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την λειτουργία του δικού τους αυτοδιαχειριζόμενου φορές, της «ΕΔΕΜ».

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί πως η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επέλεξε να αιφνιδιάσει τόσο τους δημιουργούς όσο και τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. από τους οποίους δεν είχε καν ζητήσει τις παραιτήσεις τους ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις ενώ παράλληλα δεν έχει δημοσιευθεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το σχετικό ΦΕΚ!

Να σημειωθεί, στο σημείο αυτό, πως τόσο ο Πρόεδρος του ΟΠΙ, κ. Γιάννης Αντωνιάδης όσο και τα υπόλοιπα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ είχαν εκφράσει προσφάτως τις έντονες διαμαρτυρίες τους για την επιλογή της κ. Μενδώνη να συστήσει νέα Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τα πνευματικά δικαιώματα και να τοποθετήσει στην θέση της Προέδρου την επί σειρά ετών πρώην διευθύντρια του ΟΠΙ την κ. Ειρήνη Σταματούδη.

Τα άτομα που θα απαρτίζουν το νέο Δ.Σ. του ΟΠΙ είναι ο Παναγιώτης Τσίρης, (Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου), που αναλαμβάνει Πρόεδρος, ο Νικόλαος Μαυρίκας (Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), οι δικηγόροι Βασιλική Αλιμπέρτη, η οποία είναι παράλληλα μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού αλλά και μέλος της νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, Κλεοπάτρα Κούτρα, Ζωή Μαυροσκότη και Ανδρέας Παπακωνσταντίνου αλλά και η δημοσιογράφος και Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ  Μαρία Αντωνιάδου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)