to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 12.04.2019

Πολιτική

Χ. Μαντάς: Θα αλλάξουμε το Σύνταγμα ώστε να μη θεωρείται «υπουργικό καθήκον» η μίζα; (βίντεο)

«Το κρίσιμο ζήτημα που είναι στην επικαιρότητα είναι κατά την γνώμη μου οι αποκαλυπτικές προσεγγίσεις ότι το περίφημο άρθρο 86 (του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών) το οποίο έχει αυτή την πολύ μικρή προθεσμία, όταν κάποιος είναι υπουργός και υπάρξει ένα ζήτημα, στην επόμενη (την δεύτερη) κοινοβουλευτική περίοδο είναι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».


Θα αλλάξουμε το Σύνταγμα που να μην θεωρείται υπουργικό καθήκον η μίζα, ή όχι αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς στο Οpen σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Αθανασίου ότι η μίζα είναι στα υπουργικά καθήκοντα.

O Χ. Μαντάς σημείωσε:  

"Πρέπει νομίζω την περίοδο αυτή να κουβεντιάζουμε προγραμματικά για τι Ευρώπη θέλουμε. Έχουμε μπροστά μας ευρωεκλογές και πρέπει να ξέρουμε ποια είναι τα επίδικα στην Ευρώπη αυτή την στιγμή. Και πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες ζητώντας τους να πάνε στην κάλπη οπωσδήποτε, μια και η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι και αν δεν αλλάξουμε πολιτικές τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ δύσκολα την επόμενη μέρα.

Σχετικά με την υπόθεση Novartis: αν κάποιος ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση ανακάλυψε ένα σκάνδαλο και για το οποίο έκανε μια σκευωρία που περιλαμβάνει από το FBI μέχρι τους δικαστές και έχει οργανώσει την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων, νομίζω ότι κινείται σε άλλες σφαίρες (εκτός πραγματικότητας). Το κρίσιμο ζήτημα που είναι στην επικαιρότητα είναι κατά την γνώμη μου οι αποκαλυπτικές προσεγγίσεις ότι το περίφημο άρθρο 86 (του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών) το οποίο έχει αυτή την πολύ μικρή προθεσμία, όταν κάποιος είναι υπουργός και υπάρξει ένα ζήτημα, στην επόμενη (την δεύτερη) κοινοβουλευτική περίοδο είναι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Και  είναι πολύ κρίσιμο να συζητήσουμε αν οι μίζες και οι δωροδοκίες για όποιον υπάρχει θέμα είναι κάτι που είναι μέσα στα υπουργικά του καθήκοντα. Ο κ. Αθανασίου κάτι ήθελε να πει σχετικά. Δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς. Εγώ το άκουσα ζωντανά. Ας βάλουμε το βίντεο να τον ακούσουμε. Είναι προφανές ότι υπάρχει για όλους το τεκμήριο αθωότητας. Το δίλημμα όμως (και προς τους πολίτες με την ευρύτερη  έννοια ενόψει των εθνικών εκλογών) είναι αν θα αλλάξουμε το Σύνταγμα στην κατεύθυνση να μην θεωρείται υπουργικό καθήκον η μίζα και η δωροδοκία ή όχι.

Σε ερωτήματα σχετικά με τα Εξάρχεια και τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στην περιοχή, ο κ. Μαντάς μεταξύ άλλων ανέφερε:  Η ασφάλεια των πολιτών είναι δημοκρατικό δικαίωμα. Στα Εξάρχεια η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει πολλές επιχειρήσεις εξάρθρωσης παραβατικών κυκλωμάτων, διακίνησης ναρκωτικών κλπ. Το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό και δεν αρκεί μόνο όμως ένα μέτρο για την αντιμετώπισή του. Δεν αρκεί μόνο πχ η καταστολή. Χρειάζονται και άλλα μέτρα ώστε να ζωντανέψουν οι γειτονιές. Πρέπει όμως η αντιπαράθεση στο ζήτημα αυτό να γίνεται με σοβαρότητα. Ας βάλουμε κάτω τα στοιχεία της αστυνομίας τι γινόταν στα Εξάρχεια πριν και μετά (που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ). Η διεθνής εμπειρία στις μητροπόλεις του καπιταλισμού είναι θέματα που χρειάζεται συνδυασμός πολλών πολιτικών για να αντιμετωπιστούν. Ας δούμε τι γίνεται στην Αμερική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας υπάρχει μείωση των σοβαρών εγκλημάτων. Δεν ισχυρίζομαι ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Όμως χρειάζεται μια ψύχραιμη συζήτηση και όχι κάθε φορά να χρησιμοποιείται το ζήτημα σαν εργαλείο κριτικής στην κυβέρνηση."  

"Η διεθνής εμπειρία στις μητροπόλεις του καπιταλισμού δείχνει πως αυτά είναι θέματα που χρειάζεται συνδυασμός πολλών πολιτικών για να αντιμετωπιστούν".

Πηγή: avgi.gr


 

    2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
    § Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)