to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:52 | 04.12.2018

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Χ. Μαντάς: Ας κάνει όσες μηνύσεις θέλει ο Άδ. Γεωργιάδης (βίντεο)

Στη νέα εποχή για την χώρα που επισφράγισε το χτεσινό Eurogroup ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς ως την πιο σημαντική είδηση της ημέρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου της ΕΡΤ3.


«Το χθεσινό Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, έληξε χωρίς να ακουστεί τίποτα. Παρά τις διάφορες τρομακτικές ειδήσεις που υπήρχαν τον προηγούμενο καιρό, ο ελληνικός  προϋπολογισμός, ο οποίος συζητήθηκε στο Eurogroup χωρίς κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο ή παρατηρήσεις, και αυτό σφραγίζει πια μια νέα εποχή, την μεταμνημονιακή εποχή. Με τις δυσκολίες και τα προβλήματά της προφανώς. Δεν έχουμε βγει από την κρίση, αλλά βρισκόμαστε οπωσδήποτε σε μια νέα φάση. Και αυτό είναι ένα κεντρικό πραγματικό γεγονός.»    

Σε ερωτήματα για την Ευρώπη και τις προσεχείς ευρωεκλογές ο Χρ. Μαντάς τόνισε:

Για το ευρωπαϊκό πλαίσιο:  Αυτές οι ευρωεκλογές για όσους έχουν ζήσει τις εξελίξεις στην Ευρώπη, φαίνεται να είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές. Με την εξής έννοια : φαίνεται να έχουμε μια πολύ μεγάλη δυναμική ακροδεξιών ρευμάτων, τα οποία προφανώς και θα εκφραστούν στην επόμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Και αυτό  που ζητείται είναι αν οι αριστερές προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις των οικολόγων, θα καταφέρουν να δημιουργήσουν, να συγκροτήσουν, ένα διαφορετικό όραμα για την Ευρώπη. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης και όχι Ευρώπη της λιτότητας.

Δεν ταυτίζεται αυτό που προσπαθώ να πω με τις πολιτικές των ελίτ της Ευρώπης, πολιτικές οι οποίες και από την πλευρά της χριστιανοδημοκρατίας, από την πλευρά της σοσιαλδημοκρατίας αλλά κυρίως των ελίτ, της επιμονής στα νεοφιλελεύθερα δόγματα και της άκαμπτης στάσης τους στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, ένα κρίσιμο ζήτημα που διχάζει την Ευρώπη είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με την δική μας λογική.

Σε ερωτήματα για την Γαλλία και τον κ. Μακρόν ο Χρ. Μαντάς σημείωσε:

Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική γραμμή και στην ίδια αντίληψη με τον κ. Μακρόν. Ωστόσο σε ορισμένα θέματα, που αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης, προφανώς πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε το ευρύτερο δυνατό μέτωπο. Σε κυβερνητικό επίπεδο, η Γαλλία έχει παίξει και στην κρίση του 2015 και διαχρονικά, θετικό ρόλο για τη χώρα μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ταύτιση των απόψεών μας σε σχέση με τα συνολικά Ευρωπαϊκά ζητήματα. Σε κάποια μπορεί να συμφωνούμε και σε κάποια όχι.      

Η αυθόρμητη εξέγερση στη Γαλλία (η οποία έχει αντιφατικά χαρακτηριστικά) μας δίνει αφορμή να σκεφτούμε για την Ευρωπαϊκή πολιτική στο σύνολό της. Αν έχουμε μια Ευρώπη που διευρύνει τις ανισότητες και επιμένει στα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας τότε γεννιούνται από την μια μεριά ακροδεξιές αναδιπλώσεις  και από την άλλη πλευρά αυθόρμητα κινήματα. Όπως τώρα το κίνημα που εξελίσσεται στη Γαλλία, που μπορεί κάποια στιγμή να παράγει πολιτικά αποτελέσματα, αν και φαίνεται προς το παρόν να έχει θολούς στόχους. Υπάρχει θυμός, αγανάκτηση αλλά και πολύ σημαντικά προβλήματα. Γι’ αυτό είπα προηγουμένως πως η Ευρώπη στο σύνολό της είναι σε μια κρίσιμη κατάσταση, σε μια κρίσιμη περίοδο.

Τέλος σε ερώτημα την στάση του κ. Αδ. Γεωργιάδη και το ΚΕΕΛΠΝΟ ο κ. Μαντάς δήλωσε:

«Ας κάνει όσες μηνύσεις θέλει ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Αυτό το οποίο νομίζω πως έχει σημασία είναι πως αποτυπώνεται (στο πόρισμα) τι συνέβη στο ΚΕΕΛΠΝΟ όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό είναι μια συμβολή της  εξεταστικής επιτροπής. Και συνεπώς από δω και πέρα αν υπάρχουν περαιτέρω ευθύνες αυτές να αναζητηθούν. Στην Ολομέλεια (της Βουλής) όταν θα έρθει το πόρισμα θα αποτυπωθεί και το πεδίο των ευθυνών, γιατί δεν μπορεί να γίνεται όλο αυτό το απίστευτο πάρτυ και κανείς να μην ευθύνεται. Και βεβαίως θα αποφασιστεί τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.» 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)