to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 15.09.2017

Πολιτική

Χ. Μαντάς: Η κινητοποίηση ήταν άμεση, τώρα προέχει η απορρύπανση του Σαρωνικού (βίντεο)

«Αυτή τη στιγμή προέχει η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που προέκυψε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ» δήλωσε ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς στον ΣΚΑΪ.


Όπως επεσήμανε «εκεί θα πρέπει να συγκεντρωθεί η προσοχή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και όλων των πολιτικών δυνάμεων. Εκεί θα κριθεί η επάρκεια του υπουργείου και των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να αναστραφεί γρήγορα η εικόνα από της συνέπειες της μεγάλης οικολογικής καταστροφής».

«Χθες σε συνέντευξη Τύπου των συναρμόδιων υπουργείων δόθηκε το χρονοδιάγραμμα το οποίο είναι σαφές και μπορεί να ελεγχθεί και να κριθεί δημόσια. Με βάση τα στοιχεία που έχουν δοθεί, νομίζω έγινε ότι ήταν δυνατό για να αντιμετωπισθεί γρήγορα το ζήτημα. Θα γίνει όμως ενδελεχής εξέταση και θα φωτιστούν όλες οι πλευρές. Με πρωτοβουλία και του κ. Κουρουμπλή το θέμα έρχεται εξάλλου και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής», σημείωσε.      

Σε ερώτημα αν υποτιμήθηκε ο κίνδυνος διαρροής μετά τη βύθιση, ο Χ. Μαντάς ανέφερε:

«Έγινε νομίζω άμεση κινητοποίηση. Πολύ γρήγορα βρέθηκε εκεί το Λιμενικό και αμέσως ανέλαβε δράση και η ιδιωτική εταιρεία αντιρρύπανσης. Δεν θέλω να κάνω τον ειδικό σε ένα θέμα που δεν γνωρίζω σε βάθος, αλλά όλα αυτά πρέπει να τα ξαναδούμε με επιστημονικό τρόπο και με τις διαδικασίες που διαθέτουμε. Πρέπει να εστιάσουμε όμως και στο πριν την βύθιση και να καλύψουμε τυχόν κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία και στις διαδικασίες για τον έλεγχο τέτοιων πλοίων. Δυστυχώς στη χώρα μας πρέπει πρώτα να πάθουμε για να μάθουμε», είπε ο Χρήστος Μαντάς.

«Είναι ευκαιρία λοιπόν και τυχόν θεσμικά κενά να καλύψουμε και ο έλεγχος των ευθυνών των υπευθύνων να φτάσει μέχρι τέλους. Υπάρχουν εύλογα ερωτηματικά και για τους ιδιοκτήτες. Αν δηλαδή οι πλοιοκτήτες κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους και παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Όλα αυτά θα πρέπει να ελεγχθούν και να αντιμετωπισθούν γρήγορα με ένα συστηματικό τρόπο», κατέληξε.

Σε ερώτημα για τις ενέργειες του κ. Σταθάκη σχετικά με την ELDORADO GOLD, ο Χρ. Μαντάς τόνισε:

«Στην ανακοίνωση του ο αρμόδιος Υπουργός ήταν εξαιρετικά σαφής. Εδώ και αρκετό καιρό είναι γνωστά δυο πράγματα (στην εταιρεία και στους αρμόδιους): 1. θα δοθούν οι άδειες για την Ολυμπιάδα μέσα Σεπτέμβρη 2. Το ελληνικό δημόσιο είχε ξεκινήσει την διαδικασία για το θέμα της διαιτησίας. Δεν είμαι της άποψης πως το ερώτημα εδώ πρέπει να είναι αν είμαστε υπέρ της επένδυσης ή όχι . Την προηγούμενη Δευτέρα είπα από το σταθμό σας πως όποια επένδυση τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Για όλους μας (και για τους επενδυτές) το καλύτερο είναι να τηρείται η νομιμότητα. Έχουν γίνει 17 αδειοδοτήσεις σε αυτή την εταιρεία, από τότε που αναλάβαμε την κυβέρνηση. Καλό θα είναι λοιπόν να ακούγονται όλες οι γνώμες και όλες οι πλευρές. Το κύριο πρόβλημα είναι πως η μέθοδος της ακαριαίας τήξης δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί και η εταιρεία δεν προχωρά ακόμα στην καθετοποίηση της παραγωγής (κάτι που βεβαίως φορολογείται). Το ελληνικό δημόσιο επιθυμεί να ζημιώνεται.  Είναι διαφορετικό να βγάζεις συμπυκνώματα και μίγματα και διαφορετικό να βγάζεις καθαρό χρυσό και άργυρο.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)