to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:35 | 12.02.2019

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Χ. Μαντάς: Η γειτονική μας χώρα έχει νέο όνομα: Βόρεια Μακεδονία, όχι σκέτο Μακεδονία όπως ονομαζόταν (βίντεο)

Σε ενημερωτική εκπομπή στην τηλεόραση του ALPHA συμμετείχε ο βουλευτής Ιωαννίνων και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών ο Χρήστος Μαντάς μεταξύ άλλων ανέφερε:


«Από σήμερα η γειτονική μας χώρα έχει ένα νέο όνομα: Βόρεια Μακεδονία. Η πραγματικότητα είναι πως στις διεθνείς σχέσεις, δεν θα ονομάζεται πλέον σκέτο Μακεδονία (όπως την είχαν αναγνωρίσει πάνω από 140 χώρες του κόσμου) αλλά Βόρεια Μακεδονία. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, ένα μεγάλο κέρδος εθνικό, ένα βήμα για την σταθερότητα και την ειρήνη. Η δεξιά της ΝΔ, είπε δια του κ. Σαμαρά, πως η Μακεδονία είναι μια και ελληνική. Η Μακεδονία είναι μια γεωγραφική ενότητα (τα θέματα  αυτά έχουν λυθεί πολύ πιο παλιά) κι εμείς επιτέλους προσδιορίζουμε με σαφήνεια ότι η γειτονική μας χώρα (που κάποιοι φτάνουν στο σημείο να μην θέλουν να υπάρχει σαν χώρα) θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία και δεν έχει καμιά ιστορική σχέση με την αρχαία Μακεδονία.»

Στην συνέχεια ο κ. Μαντάς ανέφερε πως δεν έχει διαψευσθεί μέχρι τώρα ότι ο κ. Μητσοτάκης στην συνάντησή του με την κ. Μέρκελ, αναφέρθηκε ότι είπε πως η γειτονική μας χώρα μοιάζει περίπου με την Καταλονία, κάτι που τον κάνει να μπαίνει σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς και κάλεσε τον κ. Βορίδη να τοποθετηθεί επί του θέματος. Ο κ. Βορίδης δεν απάντησε.  

Καλούμενος να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ιβάνωφ, ο κ. Μαντάς σημείωσε:

«Ο κ. Ιβάνωφ όπως και πριν, έτσι και τώρα συνεχίζει να μην αναγνωρίζει  την πραγματικότητα, κάτι που είναι πολύ κακός σύμβουλος. Αλλά εμείς θεωρούμε σημαντικό να προχωρήσουμε τα πράγματα όπως προβλέπονται και να ανοίξουμε την θετική ατζέντα με την γειτονική μας χώρα, για την ειρήνη και την συνανάπτυξη στην περιοχή.  Και τα ζητήματα όπως πχ με τα εμπορικά σήματα  είναι ζητήματα που θα αντιμετωπιστούν.»

Σε ερωτήματα σχετικά με το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο κ. Μαντάς είπε:

«Η κατεύθυνση που έχουμε έχει διπλή ανάγνωση: α) να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία με ευρύτερο πλαίσιο που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τα στεγαστικά δάνεια β) ταυτόχρονα πρέπει και οφείλουμε να βρούμε τρόπο να περιορίσουμε τα κόκκινα δάνεια. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για ποσά γιατί γίνονται  διαπραγματεύσεις, αλλά θέλω να πω, πως εκτιμώ πως η εικόνα που παρουσιάζεται (από μέρος των ΜΜΕ) δεν θα έχει σχέση με το τι θα ισχύσει τελικά.  Μέχρι το 2015 αυξανόταν κατά πολύ τα κόκκινα δάνεια. Από το 2015 και μετά έχουμε συνολικές μειώσεις που φτάνουν περίπου τα 13 δις.  Έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο ωρίμανσης, κατά την γνώμη μου, με τις τράπεζες σταθερές, οι οποίες πέρασαν δύσκολα stress tests (για να βρεθεί λύση). Και όποιος ποντάρει στο αντίθετο θα διαψευσθεί  για μια ακόμα φορά.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)