to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:24 | 18.12.2019

Πολιτική

Χ. Μαμουλάκης: Νεοφιλελεύθερος, αντικοινωνικός, αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός 2020

Τις ουσιαστικές και σημαντικές διαφορές στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στις τακτικές αποκλιμάκωσης της λιτότητας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και την εμφανή μεροληψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπέρ των λίγων και ισχυρών – εις βάρος των πολλών – ανέδειξε με την τοποθέτησή του στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Βουλευτής ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.


Συγκεκριμένα, ο Χ. Μαμουλάκης αναφέρθηκε στα εξής σημεία:

- «Η επιτυχής έξοδος από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής το καλοκαίρι του 2018 αύξησε τους βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας της χώρας μας και δημιούργησε ένα σταθερό δυνητικό διάδρομο σταδιακής μείωσης της λιτότητας τα επόμενα χρόνια. Αυτό που κάνει τις στρατηγικές των κομμάτων να αποκλίνουν είναι ακριβώς η διαδρομή που επιλέγουν για την αποκλιμάκωση της λιτότητας στη χώρα. Και ο τρόπος που επιθυμούν να μοιράσουν τους καρπούς αυτών των προσπαθειών».

- «Με μηδενικές αυξήσεις στις δαπάνες για το στενό δημόσιο τομέα, χολερικές αυξήσεις για το κοινωνικό κράτος και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κολλημένο στα περσινά επίπεδα, η Ν.Δ. επιλέγει να χρησιμοποιήσει το χώρο που δημιουργήθηκε σε φοροαπαλλαγές. Επιλογή επί της αρχής κατανοητή, καθώς κανείς δεν αμφιβάλει ότι οι Έλληνες έχουν υπερφορολογηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι φοροαπαλλαγές αυτές θα μπορούσαν να αφορούν τα λαϊκά στρώματα. Θα μπορούσαν π.χ. να ευνοούν την τελική κατανάλωση μέσα από τις μειώσεις στο ΦΠΑ που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η επιλογή του κυρίου Σταικούρα είναι σαφής. Πολλά για τους λίγους, ψίχουλα για τους πολλούς».

- «Ο προϋπολογισμός όχι μόνο είναι νεοφιλελεύθερος, επειδή συρρικνώνει και άλλο το κράτος, όχι μόνο είναι αντικοινωνικός, επειδή αναδιανέμει εισοδήματα υπέρ των πλουσίων, αλλά είναι και αντιαναπτυξιακός καθώς δεν ευνοεί τις πραγματικές επιχειρήσεις της χώρας».

- «Την προηγούμενη Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε την κατάργηση του προγράμματος Φιλόδημος. Ενός χρηματοδοτικού εργαλείου που έδωσε ανάσα ζωής στην τοπική αυτοδιοίκηση και μπόρεσε να αφουγκραστεί τις ανάγκες των Δήμων σε μικρά έργα υποδομής σε πλήθος τομέων όπως η ύδρευση, η άρδευση, τα αντιπλημμυρικά έργα και η αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος των ΟΤΑ.

Την Τετάρτη σε σχετική απάντηση στον συνάδελφο μου  Αλέξη Χαρίτση, αφού κατακεραύνωσε τον ΣΥΡΙΖΑ μας διαβεβαίωσε ότι κανένα από τα 500 και έργα του προγράμματος δεν θα χαθούν. Και σήμερα τι βλέπουμε; Ότι το πρόγραμμα, ή κάποιο ολόιδιο ακριβώς ίδιου μεγέθους είναι στον προγραμματισμό της κυβέρνησης.

Μήπως ο κ. Θεοδωρικάκος αλλάξει την ίδια την διαδικασία επιλογής των έργων; Μήπως το μόνο που τελικώς θα αλλάξει είναι η υποχρέωση όλων των αυτοδιοικητικών της χώρας να διαμεσολαβούν τις ανάγκες του Δήμου τους από την προσωπική του χάρη και εύνοια;

Νομίζω ότι η στάση του κυρίου Υπουργού και οι ανακοινώσεις του στερούνται σοβαρότητας και δημιουργούν τεράστια και αχρείαστη αναστάτωση στον κόσμο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν είναι αργά να ανακαλέσετε κύριε Υπουργέ και απλά να μας πείτε ότι θα κάνετε μικρο-τροποποιήσεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)