to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 08.02.2023

Πολιτική

Χ. Μαμουλάκης: Καταστροφικό το μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας για τις μικρές επιχειρήσεις

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 7/2 στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ. Ανάπτυξης, με τον Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, να επικεντρώνει την κριτική του στην Κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων - Τι ειπώθηκε για Γούρνες και εργαζομένους Ιδρυμάτων Τεχνολογίας & Έρευνας


Ο Χάρης Μαμουλάκης εξέφρασε την αλληλεγγύη του στα θύματα του καταστροφικού σεισμού της Τουρκίας και υπενθύμισε την φράση του Νίκου Καζαντζάκη «Ο άνθρωπος όταν νιώθει πόνο είναι ζωντανός. Όταν όμως νιώθει τον πόνο του άλλου... τότε ναι, είναι Άνθρωπος!». Ενώ μιλώντας ως πολιτικός μηχανικός εξειδικευμένος σε ζητήματα αντισεισμικής προστασίας, κατέθεσε και την προσωπική του μαρτυρία, όταν βρέθηκε ως εθελοντής το 1999 σε αποστολή βοήθειας στον προηγούμενο καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας.

Η τοποθέτηση του Χάρη Μαμουλάκη

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο Χάρης Μαμουλάκης επικεντρώθηκε στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, επαναλαμβάνοντας την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που εστιάζεται στην κερκόπορτα που ανοίγει το Άρθρο 19, θεσμοθετώντας το δικαίωμα σε οποιοδήποτε Δήμαρχο να επιτρέψει την λειτουργία των καταστημάτων όσες Κυριακές και σε όσες περιοχές επιθυμεί. Αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα από διάφορες χώρες τις Ευρώπης που έχουν θέσει περιορισμούς στην Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, ο Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε: «Η διάταξη αυτή αποτελεί την κερκόπορτα μέσα από την οποία απειλείται η μικρομεσαία επιχειρηματικότα στην χώρα μας, αλλά και πλήττεται η κοινωνική και οικογενειακή ισορροπία στις ζωές των εργαζόμενων στο τομέα του λιανεμπορίου. Ακόμη και ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι οι Δήμοι θα οδηγηθούν σε ένα σπιράλ διατοπικού ανταγωνισμού και αυτό θα καταλήξει στο καθολικό άνοιγμα όλων των καταστημάτων τις Κυριακές στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει έστω και ένας εχέφρων άνθρωπος που να θεωρεί ότι μπορεί μια πολύ μικρή επιχείρηση με 3 εργαζομένους και ένα πολυκατάστημα με 100 να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος με την ίδια άνεση. Γι’ αυτό και το μέτρο είναι απολύτως καταστροφικό για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, γι’ αυτό και οι συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης στον κλάδο του λιανεμπορίου όπως και οι εργαζόμενοι αντιδρούν. Νομίζω ότι πρέπει να αφουγκραστεί ο Υπουργός την κοινωνία και το Κοινοβούλιο και να αποσύρει αυτή την καταστροφική διάταξη.».

Ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε επίσης αναφορά για ζητήματα που αφορούν τον Σύλλογο Εργαζομένων Ιδρυμάτων Τεχνολογίας & Έρευνας, τα οποία τελικά θα έρθουν ως τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός. Αναφέρθηκε τέλος και στο ζήτημα της εκποίησης της έκτασης της πρώην βάσης Γουρνών, όπου και επεσήμανε ότι παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, η κυβέρνηση αρνείται να φέρει στη Βουλή την έκθεση εκτίμησης σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε το εξευτελιστικό τίμημα των μόλις 106€ / τετραγωνικό μέτρο. «Το γεγονός ότι επί 2 χρόνια η κυβέρνηση κρατάει κρυφή την έκθεση αποτίμησης του ακινήτου, μαρτυρά πολλά» κατέληξε ο Χάρης Μαμουλάκης.

Η συζήτηση συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη, 8/2, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η συζήτηση για την τροπολογία του Συλλόγου Εργαζομένων Ιδρυμάτων Τεχνολογίας & Έρευνας

Η συζήτηση για την έκταση της πρώην βάσης Γουρνών εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)