to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

H λάμψη της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73

Για το Νοέμβρη του 1973, έχουν ειπωθεί πολλά. Ευτυχώς, δόθηκε η δυνατότητα στους πρωταγωνιστές της εξέγερσης να μιλήσουν. Έτσι, καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, έχοντας μάλιστα στις «πηγές» των αναζητήσεών του, τις απόψεις των ανθρώπων που έγραψαν την ιστορία.


Η γενιά του Πολυτεχνείου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, του 114, του 15% για την παιδεία, προχώρησε παραπέρα. Απόδειξε ότι οι εξεγερμένοι αγρότες στο Κιλελέρ και ο Μαρίνος Αντύπας, δεν «άφησε πίσω του μια τρύπα». Έδειξε ότι Ελλάδα και γενιά που έγραψε ιστορία δεν «αναστέναζε στα γήπεδα». Όσο για «τους πονηρούς πολιτευτές που ερωτεύονταν οι φοιτητριούλες» της εποχής, και τους σημερινούς πολιτικάντηδες και πολιτικούς της ιδιοτέλειας, σίγουρα υπάρχουν αλλά δεν σφραγίζουν, δεν θα μπορούσαν άλλωστε μακροπρόθεσμα, να σφραγίσουν την πορεία των αγώνων του λαού μας.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι ο «Νοέμβρης» ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει όλους τους αγώνες που ακολούθησαν. Στα βήματα της γενιάς του Πολυτεχνείου, οι αγώνες για Εθνική Ανεξαρτησία. Στα βήματα του Νοέμβρη, οι αγώνες για δουλειά. Στα βήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι αγώνες ενάντια στα μνημόνια. Στα βήματα του Νοέμβρη… Στα βήματα του Νοέμβρη… Ακόμα και σήμερα, στα βήματα του Νοέμβρη, οι αγώνες για το δημόσιο σύστημα υγείας.
Για να αντιληφθούμε το μεγαλείο της λάμψης της εξέγερσης του Νοέμβρη του ’73, ας αναλογιστούμε. Μετά την γενιά των φοιτητών της δεκαετίας του ‘70 (γενιά του Πολυτεχνείου) ακολούθησαν πολλές γενιές στις επόμενες δεκαετίες μέχρι σήμερα. Αλήθεια, τι αφήσαμε πίσω μας να εμπνέει τους σημερινούς αγώνες; Ποιοι σημερινοί αγώνες, παραπέμπουν ή οδηγούνται από τους αγώνες των φοιτητών της γενιάς του ‘80, του ’90 ή του 2000; Η εξέγερση του Νοέμβρη του ’73, φωτεινός φάρος στην ιστορία του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, λάμπει, εμπνέει, ζει, στους αγώνες του σήμερα. Αυτήν τη λάμψη δεν μπόρεσε ποτέ να την αποδεχθεί η Δεξιά παράταξη.
Αυτή η επίδραση του αγώνα της γενιάς του Πολυτεχνείου στους λαϊκούς αγώνες που αναπτύχθηκαν μέχρι σήμερα, εκφράζεται στην «Πορεία του Πολυτεχνείου». Η πορεία αυτή, από την ίδια τη ζωή, ξεχώρισε από όλες τις υπόλοιπες κινητοποιήσεις της καθημερινότητας. Η ημέρα της πορείας είναι ημέρα απολογισμού των αγώνων. Ημέρα καθορισμού στόχων, στα βήματα του Νοέμβρη, για την ερχόμενη χρονιά. Εργαζόμενοι, νεολαία, φοιτητές, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, με την συμμετοχή τους στην πορεία, απευθύνονται στην γενιά του Πολυτεχνείου, λέγοντας «με τους στόχους μας σήμερα, συνεχίζουμε τον δρόμο που ανοίξατε, τιμούμε τον αγώνα που κάνατε». Θα έλεγα ότι η «πορεία του Πολυτεχνείου» είναι ημέρα παρέλασης, επιθεώρησης του λαϊκού κινήματος. Το κίνημα «βάζει τα καλά του» και κατεβαίνει να τιμήσει την εξέγερση. Η πορεία του Πολυτεχνείου, αναδείχθηκε η κόκκινη κλωστή που συνδέει την κινητοποίηση του ’73 με τους αγώνες που ακολούθησαν μέχρι σήμερα
Έτσι εξηγείται γιατί η σχέση της Δεξιάς με την πορεία του Πολυτεχνείου, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη σχέση του διαβόλου με το λιβάνι. Έτσι εξηγείται γιατί η πορεία του Πολυτεχνείου συγκεντρώνει τα πυρά όλων εκείνων που αντιτίθενται στα ιδανικά του Νοέμβρη. Και βέβαια οι προφάσεις και οι μορφές της επίθεσης, αλλάζουν χρόνο με το χρόνο. Δεν ξεχνάμε την παραίνεση «μην κατεβείτε στην πορεία, θα γίνουν επεισόδια». Θυμόμαστε την ελεγχόμενη δράση των παρακρατικών ομάδων. Ζήσαμε πολλές φορές – όχι μόνο φέτος - τον αυταρχισμό και την επίδειξη πυγμής της Δεξιάς.
Και, σε πείσμα όλων αυτών, το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να φωτίζει το δρόμο των μαχόμενων δυνάμεων της κοινωνίας. Η εικόνα πρωθυπουργού από τη Δεξιά να καταθέτει στεφάνι στο Πολυτεχνείο, πέρα από όσα έχει να πει κανείς, είναι κατάκτηση. Είναι νίκη της γενιάς του Πολυτεχνείου.
Σαν γιατρός, αν και δεν μου αρέσουν οι θεωρίες συνομωσίας, δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό. Η κυβέρνηση του «προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου», κάτι πρέπει να ξέρει για την επίδραση της Αμερικάνικης πρεσβείας στην υγεία του Ελληνικού λαού. Γι’αυτό, σήμερα που πρώτος στόχος της είναι η προστασία των Ελλήνων από τον κορωνοϊό, απαγόρευσε να πλησιάσουμε στην Πρεσβεία. Επίσης, οφείλω να αναγνωρίσω ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ήταν την τελευταία βδομάδα αποτελεσματικότατη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τόσο, που τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, η απαγόρευση της συγκέντρωσης άνω των 4 ατόμων έχει αρθεί.   

*Ο Νίκος Ηγουμενίδης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
**Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)