to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:56 | 30.01.2017

Οικονομία

H Κομισιόν παραμένει «δεσμευμένη» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «το συντομότερο δυνατό» - Αισιοδοξία Μοσκοβισί (όλες οι εξελίξεις)

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος «το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η Αν. Μπράιτχαρντ - Όλα τα τελευταία νέα από το πεδίο της διαπραγμάτευσης


H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει «δεσμευμένη» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρντ, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του Tύπου στις Βρυξέλλες. «Εργαζόμαστε εντατικά με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας κατέγραψε τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και στα οποία συνεχίζονται οι συζητήσεις. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε όλα αυτά», είπε χαρακτηριστικά η ίδια εκπρόσωπος.

Κληθείσα να σχολιάσει την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και διέρρευσε στον Τύπο, η κ. Μπράιτχαρντ τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα» που έλαβε ο ESM. «Η Ευρώπη έχει λάβει σαφείς δεσμεύσεις να στηρίξει την Ελλάδα με πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος, εφόσον κριθεί αναγκαίο και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε. Όπως συμπλήρωσε, η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν συμφωνήσει σε μία «φιλόδοξη» και «αξιόπιστη» ατζέντα μεταρρυθμίσεων, καθώς και σε μία αντίστοιχη δημοσιονομική πορεία κατά τη διάρκεια του προγράμματος και αυτό «αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις», για την εφαρμογή των οποίων εργάζεται η Ελλάδα. Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε την άποψη του ESM, ότι ως εκ τούτου δεν υπάρχει «κανένας λόγος για κινδυνολογία γύρω από την αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας ή του χρέους στην Ελλάδα».


 

Π. Μοσκοβισί: Αθήνα και θεσμοί δεν βρίσκονται μακριά από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης

Την πεποίθηση ότι Αθήνα και θεσμοί δεν βρίσκονται μακριά από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, εξέφρασε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια συζήτησης με εθνικούς βουλευτές και ευρωβουλευτές, με θέμα το ευρωπαϊκό εξάμηνο. 

Ο κ.Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να φτάσει, με τις ελληνικές αρχές, το ταχύτερο δυνατό στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και πως επιθυμεί να λυθεί το θέμα του χρέους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ελλάδα αποτελεί θέμα ανησυχίας για την Επιτροπή, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ. «Είμαστε υπέρ της ακεραιότητας της ευρωζώνης», δήλωσε και τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν σφαιρικές λύσεις. «Θέλουμε μια μεταρρυθμισμένη Ελλάδα με ανάπτυξη και απασχόληση» τόνισε ο Π. Μοσκοβισί.

 Εξάλλου, ο Π. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι η σύγκλιση των οικονομιών της ευρωζώνης είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα και την ώθησή της. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα απόκλισης οικονομιών και γι' αυτό η Επιτροπή θέλησε να αντιμετωπίσει το θέμα των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ισορροπίες, είπε ο Π. Μοσκοβισί, η Επιτροπή καλεί τις χώρες που έχουν το περιθώριο στα δημόσια οικονομικά τους, όπως π.χ. η Γερμανία και η Ολλανδία, να το χρησιμοποιήσουν.

Ρέγλινγκ: Η εκταμίευση των επόμενων δόσεων εξαρτάται από τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του προγράμματος της Ελλάδας συνδέεται με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε αυτό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε δηλώσεις του στο Λουξεμβούργο, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι οποιαδήποτε δόση θα μπορέσει να εκταμιευθεί μόνο αφού το ΔΝΤ λάβει την απόφασή του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εξετάσει το ζήτημα την 6η Φεβρουαρίου. Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε πως το ταμείο δεν χρειάζεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά είναι αναγκαία η συμμετοχή του σε επίπεδο πραγματογνωμοσύνης και παροχής συμβουλών.

Το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας χρηματοδοτείται μόνο από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν δοθεί στην Ελλάδα δόσεις χωρίς την επίσημη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν τονίσει πως αυτό έγινε κατ' εξαίρεση.

Την πεποίθησή του ότι «σύντομα θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα» της διαπραγμάτευσης διατυπώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην έγκριτη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα», ενόψει της αυριανής επίσημης επίσκεψής του στο Βελιγράδι. 

 

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Ευφάνταστο το σενάριο για τις 180 ψήφους

Τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα το χθεσινό δημοσίευμα του Βήματος, κυκλοφορεί ένα κατασκευασμένο σενάριο περί ψήφισης νέων μέτρων που θα αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και προσθέτει: «Το σενάριο αυτό είναι απολύτως ευφάνταστο για έναν πολύ απλό λόγο: Με δεδομένο ότι οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν προληπτικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης με τους άλλους πρόθυμους δεν επαρκούν, ευτυχώς, για να συγκεντρωθούν ούτε 150, ούτε 180 βουλευτές».

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος. Οι πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις υπάρχουν, και οι διαβουλεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι έντονες», υπογραμμίζει σε συνένετυξή του στο Έθνος της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις και εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας. Μπορούμε να αποδεχθούμε υπό προϋποθέσεις την παράταση του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε νέα μέτρα. Αυτό είναι κάτι που κατανοούν όλες οι πλευρές εκτός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», επισημαίνει στην ίδια συνέντευξη ο Δημ. Τζανακόπουλος ενώ, αναφερόμενος στη στάση του Δ.Ν.Τ., σημειώνει ότι το Ταμείο «συνεχίζει να μην ξεκαθαρίζει τη θέση του και να κρατά μια αμφίσημη στάση.Αποτέλεσμα είναι διαρκώς να κωλυσιεργεί και να προκαλεί ζημία».

Το Βερολίνο «αναμένει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας»

Η Γερμανία συνεχίζει να πιστεύει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και ότι είναι πολύ νωρίς να αρχίσουν να εξετάζονται άλλα ενδεχόμενα σενάρια για την περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ο εκπρόσωπος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το ΔΝΤ είχε αναφέρει σε έγγραφό του πριν από περίπου δύο χρόνια ότι θα συμμετείχε στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, προσθέτοντας: «Τίποτα δεν έχει αλλάξει αναφορικά με αυτό και είναι πάρα πολύ νωρίς να σκεφθεί κανείς το ‘τι θα γίνει εάν’». Η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί επίσης προϋπόθεση για το τρέχον τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Στον απόηχο του ΔΝΤ

Όλα αυτά στο απόηχο των διαρροών για τις δύο εκθέσεις του ΔΝΤ που αφορούν την ελληνική οικονομία και θα συζητηθούν στο ΔΣ του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου. Η πρώτη έκθεση συντάσσεται με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του Ταμείου περιλαμβάνει επίσης την ανάλυση για την διαχείριση του ελληνικού χρέους ενώ η δεύτερη έκθεση εμπεριέχει μια αποτίμηση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος διάσωσης. Σύμφωνα με τις διαρροές, το ΔΝΤ θεωρεί το ελληνικό χρέος μη διαχειρίσιμο με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Ως γνωστόν, το Ταμείο ζητά γενναία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ε συνδιασμό λιγότερο φιλόδοξων μέτρων και περισσότερων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρα από την Ελλάδα σε περίπτωση που ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ. Οι διαρροές προκάλεσαν την αντίδραση εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που τόνισε ότι «Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για μια ανησυχητική αποτίμηση της κατάστασης του ελληνικού χρέους». Το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, αν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί εφαρμοστούν πλήρως». Το θέμα της έκθεσης για το ελληνικό χρέος αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωζώνης αύριο, Τρίτη, αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε άλλα που άπτονται της δεύτερης αξιολόγησης.

Η σύνοδος κορυφής της 3ης Φεβρουαρίου θα μπορούσε επίσης να συνεισφέρει στην εκκίνηση της διαπραγμάτευσης με τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στο περιθώριο. Ομως, το πλέον κρίσιμο ραντεβού για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θεωρείται το EuroWorking Group (EWG) της 9ης Φεβρουαρίου.

Οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν για να προετοιμάσουν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αλλά αναμένεται να συζητήσουν επίσης την κατάσταση στο μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στη συνάντηση αναμένεται να είναι παρόντες οι επικεφαλής των αποστολών του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM για την Ελλάδα. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Αθήνα θα πρέπει να προβεί σε μια ή παραπάνω κινήσεις καλής θέλησης για να υπάρξει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)