to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:58 | 04.10.2018

Πολιτική

Οι κερδοσκοπικές πιέσεις στο χρηματιστήριο, το πολιτικό «σορτάρισμα» της ΝΔ και η αντίδραση της κυβέρνησης

Επιχείρηση πολιτικής κερδοσκοπίας από τη ΝΔ, με αφορμή τις κερδοσκοπικές πιέσεις της Τετάρτης στο Χρηματιστήριο - «Δεν θα τους βγει η υπονόμευση», το μήνυμα Τζανακόπουλου - «Οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών», τονίζει το Μαξίμου παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις - «Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση», «είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες», «έχουν μπροστά τους προκλήσεις στις οποίες ανταπεξέρχονται», «η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη», επισήμανε την Πέμπτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Βουλή


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: 

Ερωτήματα προκαλεί η σπουδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έσπευσε να «σορτάρει» πολιτικά στις χθεσινές χρηματοοικονομικές εξελίξεις, εκμεταλλευόμενη τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Η ΝΔ, έσπευσε το απόγευμα της Τετάρτης αν εκδόσει καταστροφολογική ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την «ανησυχία» της για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (διαβάστε αναλυτικά). 

Δεν μπορεί, άλλωστε, να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι ο χθεσινός “Φιλελεύθερος” με ένα καταστροφολογικό πρωτοσέλιδο, προσπαθούσε να σπρώξει όσο μπορεί προς τα κάτω τη μετοχή της ΔΕΗ., για την οποία η ΝΔ ότι «αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης».

Είναι προφανές ότι η εν λόγω σπέκουλα αποτελεί την απέλπιδα προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη, μετά την αποτυχία της εκστρατείας μίσους για το Μάτι και τη γελοιοποίηση της ΝΔ στο «Μακεδονικό».

Από την πλευρά του, ο Γ. Σταθάκης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», κατηγορεί την αντιπολίτευση για "λαθροχειρίες στην ανάγνωση των οικονομικών δεδομένων{...} «Το βασικό μέγεθος για την εκτίμηση της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης είναι ο δείκτης EBITDA{...}. Προσπαθούν να μετατρέψουν τον θετικό EBITDA των 284,4 εκατ. ευρώ σε αρνητικό, προκειμένου να εμφανίσουν ως προβληματικό ένα μέγεθος που καταγράφει την απλή πραγματικότητα ότι η ΔΕΗ εισπράττει περισσότερα από όσα δαπανά για να λειτουργεί», τονίζει, χαρακτηρίζοντας «απολύτως βιώσιμη» τη ΔΕΗ.

Σχολιάζοντας (σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο» το πρωί της Πέμπτης) την προαναφερθείσα ανακοίνωση της η ΝΔ, ο Δημ. Τζανακόπουλος τοίνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται σχεδόν να επιχαίρει για τις χθεσινές εξελίξεις. «Νομίζω ότι με τη στάση της επιχειρεί να υπονομεύσει την τροχιά ανάκαμψης για να της βγει το καταστροφολογικό σενάριο που έχει καταρρεύσει δεκάδες φορές στο παρελθόν. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ούτε αυτή η υπονόμευση θα της βγει. Ωστόσο κάποια στιγμή θα πρέπει να αναρωτηθούν αν αυτή η τακτική είναι μια τακτική που ταιριάζει στην αξιωματική αντιπολίτευση και αν λειτουργεί με όρους βελτίωσης της κυβερνητικής πολιτικής», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΟΙΚ, μέσω πηγών του, εξαπέλυσε επίθεση στο Bloomberg (από δημοσίευμα του οποίου ξεκίνησε η υποτιμητική κερδοσκοπία που κόντυνε» τον τραπεζικό δείκτη κατά 8,78%), τονίζοντας: «όπως κάθε φορά έτσι και τώρα ένα δημοσίευμα του Bloomberg προκάλεσε την υπερβολική αντίδραση των αγορών».

 Συγχρόνως, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η Morgan Stanley, θεωρούν «υπερβολική» τη σημειωθείσα μαζική πώληση («sell off») μετοχών.

«Οι τράπεζες εξακολουθούν είναι καλά ανακεφαλαιοποιημένες και ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ΕΚΤ αναφορικά με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων» επισημαίνεται την ίδια ώρα σε δημοσίευμα της Πέμπτης στους Financial Times σχετικά με την σημαντική υποχώρηση τιμών χθες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Στο δημοσίευμα παρατίθενται οι εκτιμήσεις της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας σχετικά με τα αίτια αυτής της υποχώρησης και σημειώνεται ότι οι μεγάλες πιέσεις που δέχθηκαν την Τετάρτη οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι μια υπερβολική αντίδραση από μια αδύναμη αγορά που κυριαρχείται από ανοικτές πωλήσεις, όπως αναφέρει ανώτερος Έλληνας τραπεζίτης στους Financial Times (διαβαστε αναλυτικά).

H τοποθέτηση του Ευ. Τσακαλώτου στη Βουλή, το μεσημέρι της Πέμπτης

«Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση», «είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες», «έχουν μπροστά τους προκλήσεις στις οποίες ανταπεξέρχονται», «η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη», επισήμανε εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή. Ο υπουργός δεν παρέλειψε από το βήμα της Βουλής να μιλήσει για σπέκουλα, εμφανίστηκε όμως σίγουρος ότι οι επενδυτές που βλέπουν μακροπρόθεσμα, διαπιστώνουν τις θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.Έχουμε τέσσερις θετικές εξελίξεις για τις τράπεζες, είπε ο κ. Τσακαλώτος και προσέθεσε ότι οι δύο από τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν έχουν επείγουσα παροχή ρευστότητας ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει τελειώσει αυτό και για τις άλλες δύο. Είπε επίσης ότι «όλες οι τράπεζες έχουν φτάσει στους στόχους για τα κόκκινα δάνεια και όχι μόνο έφτασαν αλλά και τους ξεπέρασαν», «όλες οι τράπεζες πέρασαν τα stress test- και σήμερα γράφουν οι FT και το είπε χθες και η Morgan Stanley ότι είναι με επάρκεια κεφαλαιοποιημένες», «όλες οι τράπεζες έχουν επιστροφή καταθέσεων».«Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα. Και αυτά είναι που πρέπει να κοιτούν, όχι αυτοί που κάνουν σπέκουλα και σορτάρουν, αλλά οι επενδυτές που κοιτούν μακροπρόθεσμα και θέλουν να βγάλουν λεφτά», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση, έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους, και βεβαίως πρέπει να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια».

Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει θεσμούς που γρήγορα μπορούν να αντιμετωπίσουν ό,τι προκύπτει, με την εμπλοκή των υπουργείων, της ΤτΕ, του ΤΧΣ και της Ένωσης Τραπεζών, και «υπάρχει και μια κυβέρνηση η οποία συναινετικά, συζητά με όλους, και εκτιμά ότι αυτή η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη».«Θα παρακαλούσα λοιπόν όλους εδώ να είναι προσεκτικοί, και να εγκαταλείψουν τα περί κατάρρευσης των τραπεζών. Δεν είναι μόνο λάθος, δεν είναι και αλήθεια", υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Επιμένει στην ίδια «γραμμή» της καταστροφολογίας η ΝΔ

Την ίδια στιγμή, με ένα απόσπασμα από... ομιλία του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 15 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, επανήλθε την Πέμπτη η ΝΔ την κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία. «Ο κ. Τσίπρας πρακτικά παραδίδει μια χώρα η οποία βρίσκεται εκτός αγορών, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού κράτους να ξεπερνά κατά πολύ το 4%. Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος: ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να φτάσει στο σημείο η πατρίδα μας να ικετεύσει για ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης. Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να μειώσω το κόστος δανεισμού της Ελλάδος για να μπορούμε να δανειζόμαστε επιτέλους, όπως όλες οι κανονικές χώρες. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης μέσα από ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί για να μας εμπιστευθούν και πάλι οι επενδυτές. Στο λαϊκισμό, την ιδεοληψία και την ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης θα αντιπαραβάλουμε τη συνέπεια, την αποτελεσματικότητα και τη σοβαρότητα. Εμπιστοσύνη είναι η λέξη κλειδί» αναφέρει το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του πρόεδρου της ΝΔ.

Κερδοσκοπικές πιέσεις κατήγγειλε την Τετάρτη το Μαξίμου 

Παράλληλα, το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρ Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Αντιπροέδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας, Γιάννης  Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο Υφυπουργός υπό τον Πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών:

- Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάϊο

- Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

- Υπέρβαση του στόχου για την μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018

- Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση

- Σημαντικότατη μείωση του  ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος:

- Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα

- Διαρκής μείωση της ανεργίας

- Διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης

Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων  την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)