to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:14 | 14.03.2023

Διεθνή

H κατάρρευση της Silicon Valley Bank ενισχύει τους φόβους για κρίση

465 δισ. δολάρια έχασαν οι αγορές σε δύο ημέρες ενώ ακατάσχετη είναι η αιμορραγία στις τραπεζικές μετοχές. Στο βαθύ κόκκινο στα ταμπλό των χρηματιστηρίων σε Ασία, Ευρώπη, ΗΠΑ.


Οι κλυδωνισμοί από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank έπληξαν τις παγκόσμιες τραπεζικές μετοχές την Τρίτη, καθώς οι διαβεβαιώσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν και άλλων φορέων χάραξης πολιτικής ηρέμησαν ελάχιστα τις αγορές και προκάλεσαν επανεξέταση των προοπτικών των επιτοκίων.

Οι προσπάθειες του Μπάιντεν να καθησυχάσει τις αγορές και τους καταθέτες ήρθαν μετά τα έκτακτα μέτρα των ΗΠΑ για τη στήριξη των τραπεζών, δίνοντάς τους πρόσβαση σε πρόσθετη χρηματοδότηση, που απέτυχαν να διαλύσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για πιθανή μετάδοση σε άλλους δανειστές παγκοσμίως.

Οι τραπεζικές μετοχές στην Ασία διεύρυναν την πτώση τους την Τρίτη, με τις ιαπωνικές επιχειρήσεις να πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά και την ανησυχία για τον συστημικό κίνδυνο να οδηγεί την ευρύτερη αγορά σε πτώση.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αβεβαιότητα συνεχίζει να καταδιώκει τον κλάδο, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να ανησυχούν εξαιρετικά για την υγεία των μικρότερων παγκόσμιων τραπεζών, την προοπτική αυστηρότερης ρύθμισης και την προτίμηση στην προστασία των καταθετών εις βάρος των μετόχων σε περίπτωση που άλλες τράπεζες χρεοκοπήσουν.

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έχασαν περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα οι απώλειές τους κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις να ανέρχονται σε σχεδόν 190 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ επλήγησαν περισσότερο. Οι μετοχές της First Republic Bank (FRC.N) σημείωσαν πτώση άνω του 60%, καθώς τα νέα για νέα χρηματοδότηση δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τους επενδυτές και ο οίκος αξιολόγησης Moody's την εξέτασε για υποβάθμιση.

Οι ρυθμιστικές αρχές των αμερικανικών τραπεζών προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους νευρικούς πελάτες τη Δευτέρα, οι οποίοι έκαναν ουρά έξω από τα κεντρικά γραφεία της SVB στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, προσφέροντας καφέ και ντόνατς.

Πως επηρεάζει η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank την Ευρώπη

Στην Ευρώπη η εικόνα εξίσου ζοφερή. Η Credit Suisse είδε τη μετοχή της να υποχωρεί χθες έως και 15% σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ τα cds της (κόστος ασφάλισης έναντι στάσης πληρωμής στα ομόλογά της) εκτινάχθηκαν σε νέα επίπεδα – ρεκόρ.

Παρά το ότι κανείς δεν βλέπει έκθεση των ευρωπαϊκών ή των ασιατικών τραπεζών στην SVB, ωστόσο αυτό που ανησυχεί τις αγορές είναι πως από τη στιγμή που είχαμε τα πρώτα θύματα από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων (και την αιμορραγία των κρατικών ομολόγων), η «σφαγή» θα έχει ίσως και συνέχεια.

Η χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank δεν θέτει σε κίνδυνο τις γαλλικές τράπεζες, διαβεβαίωσε σήμερα Δευτέρα μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Franceinfo ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ. «Δεν βλέπω κανέναν κίνδυνο μετάδοσης», είπε ο Λεμέρ τονίζοντας πως «έχουμε ισχυρές τράπεζες, ένα τραπεζικό σύστημα που είναι στέρεο και έναν δείκτη ρευστότητας που είναι υψηλός».

Διαβάστε επίσης:
Πηγές ΕΚΤ: Καμία άμεση επίπτωση στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)