to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

H Καταλωνία θα ψηφίσει για την ανεξαρτησία της

Άρθρο του Άρτουρ Μας, προέδρου της κυβέρνησης της Καταλωνίας και ηγέτη του CDC, στην Καθημερινή


Το δικαίωμα ψήφου είναι ένα από τα πολυτιμότερα δικαιώματα κάθε δημοκρατίας. Ολα τα άλλα δικαιώματα είναι λίγο ή πολύ άμεση συνέπεια της δυνατότητας που έχουν οι πολίτες να εκφράζουν, με την ψήφο τους, τη γνώμη τους για σημαντικά θέματα. Στην Καταλωνία υπάρχει μία μεγάλη πλειοψηφία πολιτών που επιθυμεί να ψηφίσει και να αποφασίσει το πολιτικό μέλλον αυτής της επικράτειας σχετικά με το αν θα παραμείνει τμήμα της Ισπανίας ή θα γίνει ανεξάρτητο κράτος.

Για τον λόγο αυτό, στις 9 Νοεμβρίου 2.305.290 άτομα ψήφισαν μέσω μιας μοναδικής και υποδειγματικής συμμετοχικής διαδικασίας. Ηταν μοναδική, επειδή πραγματοποιήθηκε παρά τη σαφή αντίθεση της ισπανικής κυβέρνησης. Ηταν επίσης μοναδική, επειδή πραγματοποιήθηκε εν μέσω μιας επαγγελματικής κυβερνοεπίθεσης με σαφείς πολιτικές προθέσεις, η οποία έθεσε επίσης σε κίνδυνο τις βασικές υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες από την καταλανική κυβέρνηση. Επιπλέον, διότι η ισπανική κυβέρνηση προσπάθησε με κάθε τρόπο να τρομάξει τους πολίτες, με νομικές απειλές, προκειμένου να τους αποτρέψει να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία όμως ήταν υποδειγματική, αφού πάνω από 2,3 εκατ. άνθρωποι δεν φοβήθηκαν και παρά τις απειλές πήγαν να ψηφίσουν σε αριθμό αντίστοιχο εκείνου της προσέλευσης των ψηφοφόρων στις πρόσφατες εκλογές για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες οργανώθηκαν χωρίς εμπόδια και με πλήρη επίσημη υποστήριξη. Νέοι και ηλικιωμένοι, άνθρωποι που γεννήθηκαν εδώ και στο εξωτερικό, όλοι άνω των 16 ετών και κάτοικοι της Καταλωνίας κλήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους. Με μία ψήφο, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο. Ηταν υποδειγματική, γιατί οι άνθρωποι πήγαν να ψηφίσουν με το χαμόγελο στο πρόσωπό τους και συγκίνηση στα μάτια τους, είτε ήταν 90χρονοι παππούδες που έζησαν τον Ισπανικό Εμφύλιο, είτε νέοι που μόνο με μεγάλη προσπάθεια μπορούν να θυμηθούν ποιος ήταν ο δικτάτορας Φράνκο. Ηταν υποδειγματική, διότι αποτέλεσε άλλη μία ειρηνική μαζική κινητοποίηση, όπως λίγες σαν κι αυτήν που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Στην τελική της δήλωση μία διακομματική διεθνής αντιπροσωπεία κοινοβουλευτικών παρατηρητών επιβεβαίωσε ότι «η ψηφοφορία διεξήχθη με επιτυχία σε δύσκολες συνθήκες».

Το ερώτημα που όλοι τώρα θέτουν στην Καταλωνία είναι γιατί οι Καταλανοί δεν μπορούν να ψηφίσουν σε ένα νόμιμο δημοψήφισμα, όπως εκείνο στη Σκωτία και το Κεμπέκ. Είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας;

Ο πρόεδρος Ραχόι και η ισπανική κυβέρνηση επαναλαμβάνουν την ίδια άποψη συνέχεια, ότι δηλαδή είναι παράνομο επειδή το ισπανικό Σύνταγμα το απαγορεύει. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το Σύνταγμα μπορεί να απαγορεύει την απόσχιση, αλλά δεν απαγορεύει το δικαίωμα να γνωστοποιηθεί η γνώμη των πολιτών για ένα θέμα τόσο σημαντικό όσο αυτό. Επιπλέον, το Σύνταγμα είναι ουσιαστικά μόνο ένας νόμος, εξαιρετικά σημαντικός, αλλά παρ’ όλα αυτά, ένας νόμος. Και για να λειτουργούν καλά, οι νόμοι γίνονται για να εξυπηρετούν τους πολίτες και όχι το αντίθετο.

Στην Καταλωνία θα ήμασταν ιδιαίτερα ευτυχείς αν βλέπαμε την ισπανική κυβέρνηση να πραγματοποιεί μια εκστρατεία, όπως έκανε η βρετανική κυβέρνηση με την εκστρατεία «Καλύτερα Μαζί» πριν από το δημοψήφισμα της Σκωτίας, προσπαθώντας να μας πείσει να παραμείνουμε ως τμήμα της Ισπανίας. Αλλά αντί γι’ αυτό, έχουμε μια κυβέρνηση που περιφρονεί και απειλεί την Καταλωνία, και αποκαλεί επιπλέον μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες κινητοποιήσεις που έχει πραγματοποιηθεί οπουδήποτε στην Ευρώπη, μια «άχρηστη φάρσα» και «αντιδημοκρατική».

Η Καταλωνία είναι μια αρχαία χώρα, ένα επίμονο και ανθεκτικό έθνος, που έχει αγωνιστεί για να διατηρήσει τη γλώσσα του, τον πολιτισμό και την ταυτότητά του μαζί με την επιθυμία για αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πλέον είμαστε αποφασισμένοι για την πραγματοποίηση μιας οριστικής ψηφοφορίας σχετικά με το μέλλον μας, η οποία δυστυχώς δεν μπορεί να είναι ένα δημοψήφισμα όπως εκείνο της Σκωτίας ή του Κεμπέκ. Η Καταλωνία αξίζει μιαν απάντηση και αυτή η απάντηση θα δοθεί υπό τη μορφή μιας ψηφοφορίας και ψήφου σε δημοψηφισματικές εκλογές. Αν υπάρχει αρκετή συναίνεση, οι κοινοβουλευτικές εκλογές της Καταλωνίας θα είναι το νόμιμο και δεσμευτικό δημοψήφισμά μας για την ανεξαρτησία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)