to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:04 | 16.01.2022

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: «Ζητείται ελπίς…» για έξοδο από την πανδημία και την ακρίβεια

Το άρθρο της Χαράς Καφαντάρη, βουλευτή Δυτ. Αθήνας και αναπλ. τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην κυριακάτικη kontranews


Κλίμα κατήφειας και ανασφάλειας  φαίνεται να κυριαρχεί στον απλό πολίτη. Μια ανασφάλεια καθημερινή για την Υγεία λόγω και του covid, καθώς και για την ανταπόκριση στις βασικές καθημερινές ανάγκες, εξ αιτίας  της ραγδαίας αύξησης των τιμών.

Το ΕΣΥ καθημερινά καταρρέει λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χωρίς επαρκές προσωπικό και μέσα, την ίδια στιγμή που  ο  ιδιωτικός τομέας υγείας δείχνει απρόθυμος να «βάλει πλάτη» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς η κυβέρνηση δεν το επιβάλει. «Εικόνες ντροπής»  διαδραματίσθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία τις τελευταίες μέρες με ασθενείς covid στιβαγμένους σε αίθουσες νοσοκομείων , ενώ ο αριθμός των δια σωληνωμένων συμπολιτών μας  καθημερινά παραμένει σταθερά πάνω από 600, οι θάνατοι πάνω από 70, ενώ υπάρχει σταθερός αριθμός δια σωληνωμένων εκτός ΜΕΘ. . Αν σκεφτούμε ότι από το δημόσιο σύστημα υγείας λείπουν γύρω στις 10000 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό (2000 συνταξιοδοτήσεις και πάνω από 7000 σε αναστολή), η πρωτοβάθμια βαθμίδα υγείας υποβαθμίσθηκε ουσιαστικά και το δημόσιο σύστημα μετατράπηκε ή σε covid αποκλειστικά, ή σε εμβολιαστικό κέντρο, είναι λογικό ο απλός πολίτης να νιώθει ανασφάλεια. Η κυβέρνηση με τις διαρκείς παλινωδίες της, την έλλειψη σχεδίου για αντιμετώπιση της πανδημίας , λειτουργώντας «βλέποντας και κάνοντας», δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο λαό, εντείνει την ανασφάλεια, ενώ την ίδια στιγμή δρα αυταρχικά και «αυτοθαυμάζεται», διακηρύσσοντας ότι όλα πάνε καλά. Ίσως, στόχο της κυβέρνησης  αποτελεί η λογική «της ανοσίας της αγέλης», «για να τελειώνουμε με τον ιό»,  καθώς δεν αναλαμβάνει τα ενδεδειγμένα μέτρα.
Έχουμε μια κυβέρνηση που  ζει «σε παράλληλο σύμπαν» και στον τομέα της  Οικονομίας και της αγοράς. Οι αυξήσεις τιμών καλπάζουν, τόσο στην ενέργεια, όσο και στα είδη  πρώτης ανάγκης(τουλάχιστον 20%).Η Κυβέρνηση παρακολουθεί τη λεηλασία της Κοινωνίας από την ακρίβεια και δεν παίρνει μέτρα. Βέβαια «κάποιοι» υπουργοί της βγάζουν selfi έξω από σούπερ μάρκετ, αρνούμενοι το πρόβλημα. Η αισχροκέρδεια στην αγορά δεν ελέγχεται, κάποιοι, την υγειονομική κρίση την αξιοποιούν  ως ευκαιρία για εύκολα κέρδη, η επιτροπή ανταγωνισμού δεν παρεμβαίνει, όπως και η ΡΑΕ στον τομέα της ενέργειας.

¨¨Όμως, σε αυτό το γκρίζο περιβάλλον που βιώνουμε, υπάρχει λύση.

Στον τομέα της πανδημίας o  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  έγκαιρα διατύπωσε προτάσεις, ασκώντας υπεύθυνη αντιπολίτευση και επεδίωξε πολιτική συναίνεση για λύσεις βασισμένες στην Επιστήμη και τις πραγματικές ανάγκες της Κοινωνίας. Προτάσεις,  όπως  η γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ, η «ουσιαστική» επίταξη του ιδιωτικού τομέα, η στήριξη  της πρωτοβάθμιας υγείας, η υγειονομική επιτήρηση και σταθερή ιχνηλάτηση.

Στον τομέα της Οικονομίας και επιχειρηματικότητας, υπάρχει ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες έκλεισαν, ή αντιμετωπίζουν την προοπτική του λουκέτου, με ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, με δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα για δανεισμό με ευνοϊκούς όρους. Το ενεργειακό κόστος δεν καλύπτεται από τις επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιδοτήσεις της ενέργειας. Υπάρχει ανάγκη, εδώ και τώρα να καταργηθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα, να ελεγχθεί η κερδοσκοπία στην αγορά, να ενισχυθεί ο κατώτερος μισθός στα 800 ευρώ, ώστε να κινηθεί η αγορά και τέλος  να παρέμβει η Πολιτεία   για αποτροπή της ενεργειακής φτώχειας, η  οποία δυστυχώς επανέρχεται  με δυσμενείς συνέπειες, ακόμη και με ανθρώπινα θύματα (αύξηση 70.8% το 2021 σε σχέση με το 2020 και 83 θάνατοι).

Η κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη απεδείχθη εκ των πραγμάτων ανίκανη, αλλά και επικίνδυνη να διαχειρισθεί τα μεγάλα ζητήματα της πανδημίας  και της ακρίβειας. Η ανάγκη πολιτικής αλλαγής γίνεται καθημερινά όλο και πιο επιτακτική. Η προσφυγή στις κάλπες, όπως ζήτησε ο Αλ Τσίπρας πρόσφατα, ώστε να προκύψει μια δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση, είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία. Μια κυβέρνηση, που θα σώσει ότι σώζεται…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)