to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:00 | 29.08.2019

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: Σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όχι λαϊκισμοί και κοινωνικοί αυτοματισμοί στο θέμα της ΔΕΗ

«Επιχειρείται αυτή τη στιγμή από την Κυβέρνηση είναι ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας»


H τοποθετηση της Χ. Καφαντάρης στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου:

Καταρχάς, όταν μιλάμε για τη Δ.Ε.Η., τη μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση υπό δημόσιο έλεγχο στη χώρα μας, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μιλάμε με μεγάλη σοβαρότητα. Δεν θα αναφερθώ ιστορικά. Όλοι γνωρίζουμε τη συνεισφορά και την πορεία της Δ.Ε.Η. στην εθνική οικονομία. Θα πω, όμως, ότι διαχειρίζεται ένα φυσικό αγαθό, όπως είναι η ενέργεια, και αυτό έχει να κάνει και με τον κάθε πολίτη, άντρα ή γυναίκα, και το δικαίωμα σε αυτήν την ενέργεια είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός. Τα λέω όλα αυτά γιατί θα ευχηθώ όποιες λύσεις δοθούν να μη μας οδηγήσουν πάλι στις καταστάσεις του 2011 με 2015, της ενεργειακής φτώχειας, τότε που ο κόσμος όλοι θυμόμαστε τι είχε περάσει.
Ένα ακόμη σημείο που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν χρειάζεται λαϊκισμός στη συζήτηση για το συγκεκριμένο σοβαρό εθνικό ζήτημα και πολύ περισσότερο να μην γίνεται αρχή για έναν κοινωνικό αυτοματισμό και αυτό έχει να κάνει με κάποιες τοποθετήσεις που ακούσαμε πριν και σε σχέση με τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της Δ.Ε.Η.. Εγώ δεν θα τοποθετηθώ στο συγκεκριμένο, όμως θα πω ότι πρόκειται για προϊόν συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οπότε είναι ένα ζήτημα και αυτό. Όχι λοιπόν στο λαϊκισμό και τη δημιουργία κοινωνικού αυτοματισμού.


Μια προσφιλής τακτική που ακολουθήθηκε ιδιαίτερα τη δεκαετία του ΄90, όταν άρχισαν οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και δυστυχώς το βλέπουμε και εδώ, είναι η δυσφήμιση, η υποτίμηση της δημόσιας επιχείρησης για να μπορέσει μετά πιο εύκολα να πουληθεί. Δυστυχώς, βλέπω και αυτή τη λογική να ακολουθείται από την Κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία σαν αντιπολίτευση ακόμη, όταν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, το πώς αντιμετώπιζε τη Δ.Ε.Η. ότι καταρρέει κ.λπ.. Αυτή η απαξίωση του δημόσιου τομέα μπορεί να φέρει στο μυαλό μας και κάποιες άλλες τακτικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν χρόνια. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά την Ολυμπιακή.
Συγκεκριμένα στο θέμα που συζητάμε, πραγματικά κανείς δεν θα πει ότι δεν υπάρχει ένα πρόβλημα σήμερα στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Υπάρχει ένα πρόβλημα ταμειακό. Από την άλλη μεριά, όμως, οφείλουμε να πούμε ότι και από την προηγούμενη κυβέρνηση αντιμετωπίζονταν πολλά προβλήματα. Επίκεντρο ήταν πάλι ο άνθρωπος, οι ανάγκες του και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Αναφέρθηκαν κάποια μέτρα τα οποία πάρθηκαν. Θέλω να τονίσω ότι μειώθηκε το ηλεκτρικό για τον κόσμο γύρω στο 12% περίπου ενώ 2011 με 2015 είχαμε 60% αύξηση περίπου στην τιμή του ηλεκτρικού που οδήγησε σε αυτά τα οποία ζήσαμε εκείνα τα δύσκολα χρόνια.
Επειδή αναφέρονται όμως πάρα πολλά στοιχεία, θα ήθελα να διευκρινίσω κάποια πράγματα για τα 900 εκατ. τα οποία τα ακούμε εδώ και πολύ καιρό: ζημιές της ΔΕΗ για το 2018, στον ισολογισμό του 2018 περιλαμβάνονται πραγματικές και λογιστικές ζημιές. 245 εκατομμύρια ευρώ από την από επένδυση λιγνιτικών μονάδων, 165 εκατομμύρια πρόβλεψη εθελουσίας συνταξιοδότησης, 109 εκατ. που βγήκαν από διεκδικήσεις τόκων, δικαστικές εκκρεμότητες και λοιπά. Θα θέσω δε και κάποια στοιχεία εδώ στην Επιτροπή μας επειδή πολύς λόγος γίνεται για το Χρηματιστήριο και για την χρηματιστηριακή αξία της Δ.Ε.Η.. Το Σεπτέμβριο του 2015 ήταν 1.085.760.000 χιλιάδες, ενώ τον Αύγουστο του 2019 η ΔΕΗ ήταν 617.120.000., αλλά και ο ΑΔΜΗΕ μαζί γιατί στην προηγούμενη τιμή του 2015 συμπεριλαμβανόταν και ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος τώρα έχει αποσχιστεί. Έτσι, φτάνει τα 982. 588. 235 και σύνολο  ΔΕΗ  και ΑΔΜΗΕ 1.599.708.235..
Περιμένουμε μια απάντηση κύριε Χατζηδάκη, αλλά άλλο να είναι η ΔΕΗ με τον ΑΔΜΗΕ  και τα δίκτυα και άλλο να μην είναι ο ΑΔΜΗΕ. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Επίσης, ζημιές υπήρχαν και το 2013 κ.λπ. Ξαναλέω ότι δεν θέλω να πω ότι δεν πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα. Σαφώς και πρέπει με σοβαρότητα να σκύψουμε σε αυτό και να το δούμε. Αυτό όμως το οποίο ακούμε και επιχειρείται αυτή τη στιγμή από την Κυβέρνηση είναι ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, για την οποία η Νέα Δημοκρατία κόπτεται, αλλά και για τον απλό καταναλωτή, γιατί αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν φέρνουν κάποιες αυξήσεις.
Θα ήθελα, όμως, να κάνω ειδικά μια αναφορά για την έκπτωση του 10% στους συνεπείς που θα πάει στο πέντε τοις εκατό. Τέλος πάντων, εσείς σαν Κυβέρνηση μιλάτε για επιβράβευση και στον τομέα των δανείων. Μας είχατε κάνει πάρα πολλές προτάσεις και ερωτήσεις όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην διακυβέρνηση της χώρας για τους συνεπείς δανειολήπτες. Έρχεστε τώρα λοιπόν εσείς εδώ και τον συνεπή καταναλωτή που πληρώνει τις υποχρεώσεις του του μειώνετε και αυτό το κάτι το οποίο του είχε παρασχεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στο 10%, ενώ τώρα στο πέντε τοις εκατό.
Και θα κλείσω με κάτι που είπε ο κ. Χατζηδάκης. Είπατε σε μια αποστροφή του λόγου σας «μόνο 3% ΑΠΕ». Όταν παραλήφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Δ.Ε.Η. ήταν γύρω στο 1% οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ την δεκαετία του 90 η Δ.Ε.Η. ήταν η πρώτη επιχείρηση στον ελληνικό χώρο που ανέπτυξε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλά, σαν Δ.Ε.Η., την παραδώσατε στο 1% και αυτό το διάστημα έφτασε στο 3%. Και να μην πω για το εμβληματικό έργο στην Ικαρία, που είναι ένα πρώτο υβριδικό έργο ΑΠΕ, πρωτοπόρο, θα έλεγα, σε όλη την Ευρώπη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)