to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χ. Καφαντάρη: "Προστάτεψτε τον φυσικό πλούτο της χώρας"

"Προστάτεψτε τον φυσικό πλούτο της χώρας", δήλωση της Χ. Καφαντάρη για την Παγκόσμια Ημέρα βιοποικιλότητας


Ένα από τα πιο σοβαρά και λιγότερο γνωστά προβλήματα του πλανήτη είναι η μείωση με πρωτοφανείς, σε όρους γεωλογικής ιστορίας, ρυθμούς του αριθμού των ζωντανών ειδών του πλανήτη. Το κυρίαρχο, στεβλό μοντέλο ανάπτυξης αναζητά διαρκώς την οικονομική μεγέθυνση αγνοώντας την ανάγκη σύνδεσης της ανθρώπινης ευμάρειας με την επιβίωση όλων των ειδών και παρακάμπτοντας με καταστροφικές συνέπειες το περιβάλλον ως κεντρικό πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα βιοποικιλότητας (22 Μαΐου) είναι ιδιαίτερα αφιερωμένη στα νησιά και τα μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας οικοσυστήματα που προσφέρουν σε ζωικά και φυτικά είδη. Το γεγονός αυτό μοιάζει σαν ειρωνία στην Ελλάδα, όπου δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από την παρουσίαση ενός εκτρωματικού νομοσχεδίου από τη μεριά της κυβέρνησης, με το οποίο σχεδιάζονται ριζικές αλλαγές στη διαχείριση του αιγιαλού και εκποίηση των παραλιών της χώρας στα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Μόλις χθες, ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Siim Kallas, αντικαταστάτης του Όλι Ρεν, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, αποκάλυψε με άνεση ότι το νομοσχέδιο που θα καταστρέψει για πάντα την ελληνική ακτογραμμή αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει και μάλιστα άμεσα.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι μνημονιακές επιταγές δεν καταστρέφουν μόνο ανθρώπους, αλλά και το περιβάλλον. Το άκρως επικίνδυνο σχέδιο που προσπαθεί να προωθήσει η μνημονιακή συγκυβέρνηση για την «εκμετάλλευση» των παραλιών της χώρας μας δεν είναι παρά ένα ακόμα βήμα στην πορεία υλοποίησης μιας από τις πιο περιβαλλοντοκτόνες και επικίνδυνες πολτικές που έχουν εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα. Είναι η συνέχεια της καταστροφικής ιδεοληπτικής τύφλωσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που πρόθυμα επιμένουν στην εκχέρσωση του αρχαίου δάσους των Σκουριών και στη διάλυση της περιοχής για να εγκατασταθεί ένα καταστροφικό ορυχείο χρυσού, που επιμένουν να επιτρέπουν την εναπόθεση βιομηχανικών αποβλήτων σε πολλές περιοχές της χώρας, που προσπαθούν να πουλήσουν το νερό, που κατήργησαν την Τράπεζα Διατήρησης της Ελληνικής βιοποικιλότητας και τόσα και τόσα άλλα.

Έχουμε από την πρώτη στιγμή σταθεί ενεργά στο πλευρό των πολιτών, των φορέων και των κινημάτων που μάχονται αποφασιστικά ενάντια σε αυτές τις πολιτικές. Η ανάπτυξη σε αυτόν τόπο δεν μπορεί να είναι παρά ισόρροπη, αειφόρα, με σεβασμό σε άνθρωπο και περιβάλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αντιπαραθέσει το δικό του ριζοσπαστικό, παραγωγικό, κοινωνικό και οικολογικό σχέδιο ανάπτυξης και αυτό σκοπεύει να εφαρμόσει, με αφετηρία τις κάλπες της επόμενης Κυριακής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)