to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:45 | 11.07.2019

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: Προέχει σήμερα η αντιστοίχιση του κοινωνικού και πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία (βίντεο)

Η Χαρά Καφαντάρη Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα Αθήνας στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» με την Κέλλυ Κοντογεώργη, στο Κανάλι της Βουλής.​


«Υπάρχουν 2 βασικοί πόλοι, ο ένας είναι ο πόλος που εκπροσωπεί η ΝΔ και όσοι άλλοι είναι κοντά στον χώρο αυτό, που εμείς εκτιμάμε ότι είναι η συντηρητική αντίληψη και ο άλλος είναι ο δημοκρατικός προοδευτικός πόλος που πυρήνας του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή την εκλογική μάχη είχαμε 1.781.000 ψηφοφόρους. Επιθυμούμε  ο κόσμος αυτός, ο «κοινωνικός» ΣΥΡΙΖΑ να γίνει και πολιτικός, δηλαδή να ανοιχτούμε στον κόσμο, να εγγράψουμε νέα μέλη, να έρθουμε σε επαφή με αυτούς που μας ψήφισαν.  Είναι  γεγονός πλέον ότι αυτός ο πόλος έγινε σταθερός με αυτό το ποσοστό του 31,5%. Συγκριτικά με  τις προηγούμενες εκλογές η διαφορά με το 35.5% δεν είναι πολύ μεγάλη αν σκεφτούμε ότι ήταν μια κυβέρνηση 4,5 χρόνια που πέρασε ένα μνημόνιο δύσκολο και αν σκεφτούμε την κατάσταση που δημιουργήθηκε το τελευταίο χρονικό  διάστημα με τις επιθέσεις και το μονο-μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση, εντούτοις έχουμε πια παγιωθεί και το ποσοστό είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό. Στις δημοκρατίες υπάρχουν και εναλλαγές των κυβερνήσεων. Κάποιοι μιλάνε για στρατηγική ήττα, για συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο, σε ένα μικρό διάστημα από τις Ευρωεκλογές αυξήσαμε τις δυνάμεις μας.

Οι εθνικές εκλογές έχουν άλλα χαρακτηριστικά, οι Ευρωεκλογές ανέκαθεν ήταν μια ψήφος «χαλαρή», στις εθνικές εκλογές ο ψηφοφόρος  σκέφτεται προγράμματα και άλλα πράγματα.

Θα γίνει Κεντρική Επιτροπή μέχρι το τέλος του χρόνου, θα γίνει και συνέδριο όπως ήταν προγραμματισμένο, θα αναλυθούν όλα αυτά τα ζητήματα και θα βγουν αποφάσεις. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η αντιστοίχιση του κοινωνικού και πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να πλατύνει ακόμη περισσότερο. Είχαμε τόσο πολλά, τις διαπραγματεύσεις, το πως θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, τώρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Για μένα αριστερά (από τα 17 μου είμαι ενταγμένη στην αριστερά) και αριστερό δεν είναι ούτε οι τίτλοι ούτε τα λόγια τα επαναστατικά, αριστερά είναι αυτό που εμπνέει, κινητοποιεί και ενώνει. Αυτό το πλατύ μέτωπο που άρχισε να δημιουργείται και θα διευρυνθεί κι άλλο θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκό η σύγκλιση Σοσιαλδημοκρατίας, Αριστεράς, Πρασίνων έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου, γιατί είχαμε και έχουμε την επικράτηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας και αυτές  είναι που φέρανε και τα μνημόνια στην Ελλάδα και αντίστοιχα μέτρα σε άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει και η εναλλακτική της συνεργασίας – συσπείρωσης αυτών των δυνάμεων για μια διαφορετική Ευρώπη, συνεπή στις θεμελιώδεις αρχές της, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του κοινωνικού κράτους. Υπάρχει, δηλαδή, αντιστοίχιση διεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το χέρι της συνεργασίας των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων το έχει απλώσει ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και πάρα πολύ καιρό. Με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ σήμερα, είμαστε όμοροι χώροι. Όμως, αυτό το προεκλογικό ειδικά διάστημα, είχαμε ένα μονο-μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είχε σαν στόχο της τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στο χώρο του ΚΙΝΑΛ υπάρχουν οι δημοκράτες, οι προοδευτικοί πολίτες που έχουν στη μνήμη τους το πώς ήταν το 1981 ή το 1985 το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει αναντιστοιχία βάσης και ηγεσίας. Εμείς πάντα επιμένουμε ενωτικά και η Αριστερά αυτό το έκανε ανέκαθεν με τις πολιτικές συμμαχιών.

Η αντιπολίτευση που θα ασκήσουμε θα είναι προγραμματική, υπεύθυνη, κριτική αλλά και εποικοδομητική. Ας περιμένουμε να δούμε και τις προγραμματικές δηλώσεις διότι πολλά ζητήματα παραμένουν ασαφή και ειδικά την προεκλογική περίοδο ελέχθησαν πάρα πολλά και εύχομαι πολλά από αυτά να μην προχωρήσουν αφού θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα και αναφέρομαι ειδικότερα στο ασφαλιστικό. Ας τα δούμε πως θα είναι διατυπωμένα γιατί έχουν λεχθεί πάρα πολλά αλλά σε ότι εκφεύγει από τις προγραμματικές μας θέσεις ή κατεδαφίζει κάποιες κατακτήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ήταν σαφώς πιο φιλολαϊκές, δεν θα συναινέσουμε.

Οι σημερινές εφημερίδες αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι ο ΣΕΒ προσέφυγε στο ΣΤΕ για τον κατώτερο μισθό και το θέμα των τριετιών. Όμως, ο συντονιστής της κυβέρνησης είναι ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ​. Η αύξηση του κατώτερου μισθού είναι σημαντική και τώρα αμφισβητείται. Σε αυτό εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε.

Η αντιπολίτευση, όχι όλη, ψήφισε κάποια μέτρα. (Κάποιοι «πολύ επαναστάτες» ψήφισαν λευκό.) Όμως δεν μπορούσε να μην ψηφίσει την αύξηση του κατώτερου μισθού.

Αν επιχειρηθεί ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης θα υπάρξουν αντιδράσεις και φυσικά θα είμαστε με την πλευρά των εργαζομένων. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Σε κάθε τι δίκαιο θα είμαστε εκεί και θα παρακολουθούμε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)