to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 05.07.2022

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: Πλήρης αποτυχία της ΝΔ στην ενεργειακή πολιτική

«Απαιτείται άμεση ενίσχυση σε προσωπικό, μέσα και το ξαναλέω, όχι μόνον επικοινωνία», επεσήμανε η Χ. Καφαντάρη, βουλευτής Δ. Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Στην συζήτηση του ν/σ του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Χ. Καφαντάρη, βουλευτής Δ. Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ανέφερε: 

«Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν μπορώ να μην αναφερθώ για αυτό το οποίο συνέβη χθες το βράδυ και εξακολουθεί και ισχύει, τη μάχη με τις φλόγες που δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις, τοπική αυτοδιοίκηση, εθελοντές σε πολλές πλευρές της πατρίδας μας.

Να πω, αν και με ευχές δεν χτίζεται ούτε πολιτική προστασία ούτε αντιπυρική θωράκιση, να μην έχουμε τα προηγούμενα του περσινού καλοκαιριού, για τα οποία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη, για το ένα 1,33 εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης. Και είμαστε ακόμα, θα έλεγα, στο μέσον, μάλλον περισσότερο προς την αρχή, της αντιπυρικής περιόδου.

Για αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ηλεία, κυρίως στη Φωκίδα και σε Εύβοια και σε Αργολίδα και σε άλλες περιοχές της χώρας μας να πω ότι χρειάζεται πράγματι ένας σοβαρός σχεδιασμός αντιπυρικής, όχι με επικοινωνιακές κινήσεις και μόνον. Και αν θέλετε, η λειτουργία του 112, που ξεκίνησε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι η πανάκεια για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων μέσα στη λογική των εκκενώσεων, που βλέπω ότι συνεχίζεται και στη νυν ηγεσία αυτού του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που, όπως έχουμε πει πολλές φορές, στήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους και ουσιαστικά είναι ένα άδειο πουκάμισο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τις αδυναμίες σε προσωπικό, σε μέσα, σε υλικά και το φιλότιμο των πυροσβεστών για άλλη μία φορά θα κριθούν και θα σώσουν ό,τι μπορούν περισσότερο.

Απαιτείται άμεση ενίσχυση σε προσωπικό, μέσα και το ξαναλέω, όχι μόνον επικοινωνία. Ένα αυτό.

Δεύτερον, είναι σαφές ότι η ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης είναι πλήρως αποτυχημένη από τον Σεπτέμβρη του 2019, που ο κ. Χατζηδάκης αύξησε τις τιμές του ηλεκτρικού γύρω στα 15% με 20% μεσοσταθμικά. Στην πορεία αυτής της Κυβέρνησης και οι δηλώσεις υπάρχουν, έχουν γίνει, ο ελεύθερος ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές και βλέπουμε από πέρυσι το καλοκαίρι μία ραγδαία αύξηση της ενέργειας.

Βέβαια, όπως πάντα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα ρίχνει κάπου αλλού. Πάντα κάποιος άλλος φταίει. Φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ναι, ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβάρυνε μία κατάσταση. Δεν τη δημιούργησε. Αυτό είχε ήδη ξεκινήσει. Η Κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα και δεν είναι μόνο οι επιδοτήσεις και όλα αυτά τα οποία πρόσφατα αναγγέλθηκαν -fuel pass, επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό και όλα αυτά. Χρειάζεται συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα χτυπήσουν την αισχροκέρδεια, θα χτυπήσουν εκεί που διαμορφώνονται οι τιμές, που έχουν να κάνουν, φυσικά, με ένα κλειστό καρτέλ φυσικού αερίου.

Οποιαδήποτε ενίσχυση, βέβαια, είναι θετική για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το θέμα, όμως, είναι ότι επανέρχεται γρήγορα η ενεργειακή φτώχεια και οι εικόνες που ζήσαμε την περίοδο 2012-2015. Αυτό το οποίο αναφέρει η Κυβέρνηση, που καταργεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή ουσιαστικά την ενσωματώνει στην τιμή των κυμαινόμενων τιμολογίων, είναι μια πραγματικότητα που πολύ γρήγορα στους πρώτους λογαριασμούς, πιθανόν από το φθινόπωρο, να  δουν και οι καταναλωτές τι πραγματικά είναι η παρέμβαση η οποία γίνεται.

Την ίδια στιγμή, αποκόπτονται ηλεκτρικές συνδέσεις σε νοικοκυριά, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό δεν το λέει η Καφαντάρη ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Το λένε οι φορείς, το λένε τα επιμελητήρια, έρευνα που έχει κάνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σχετικά, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το θέμα της ενέργειας.  (AM)

Έχουμε, λοιπόν, αποτυχημένη πολιτική, αποτυχημένη σε όλα ενεργειακή πολιτική, αποτυχημένη και στο θέμα το οποίο συζητάμε σήμερα. Ανακαλύψατε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας που είναι ένα ζητούμενο σαφώς, ένα ζητούμενο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και έχει να κάνει φυσικά και με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Έχουμε την κύρωση της σύμβασης, την έκτη τροποποιητική σύμβαση σε λίγα χρόνια, με την ENERGEAN OIL.

Όμως, υπάρχουν πολλά ερωτήματα, κύριε Υπουργέ, και εγείρονται πολλές αμφισβητήσεις που πρέπει να απαντηθούν. Έχουν γίνει έλεγχοι τόσο από τη ΔΕΗ όσο από αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ και ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων;

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κύριε Πρόεδρε, δύο λεπτά θέλω». 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)