to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:58 | 09.10.2019

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: Ο ελληνικός λαός θέλει δικαιοσύνη και άπλετο φως στην υπόθεση Novartis (βίντεο)

Η Χαρά Καφαντάρη αναφερόμενη στην χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης τόνισε ότι «πρώτος από όλους ο πρώην πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας είχε πει με σαφήνεια «αν έχετε τα κότσια, αν δεν είστε δειλοί, μαζί με τον κ. Παπαγγελόπουλο να παραπέμψετε και μένα σε προανακριτική».


Η χθεσινή εικόνα, τα άδεια έδρανα στις υπουργικές θέσεις κι η γενικότερη παρουσία χθες έδειξε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που γίνεται και δεν ξέρω αν τυγχάνει της αποδοχής όλων στην ΝΔ. Η κίνηση της ΝΔ που ζήσαμε χθες έχει έντονα τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά και φοβάμαι ότι το ζήτημα είναι να «κουκουλωθεί» αυτό το μεγάλο σκάνδαλο. Ο Ελληνικός λαός θέλει ακριβώς το αντίθετο. Να πέσει άπλετο φως, να υπάρξει δικαιοσύνη. Προσπαθούν να παρουσιάσουν το σκάνδαλο Novartis σαν σκευωρία.  Σκευωρία, όμως, σημαίνει ότι είναι εμπλεκόμενοι και δικαστικοί λειτουργοί. Αυτό είναι κακό για τη δικαιοσύνη. Ας κρατήσουμε και ας θωρακίσουμε την δικαιοσύνη σαν ανεξάρτητη εξουσία, όπως είναι. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε εξεταστική για την υγεία και υπάρχει συγκεκριμένο πόρισμα. Το 2011, στη χώρα μας καταναλώνονταν 4 δις περισσότερα για φαρμακευτική δαπάνη απ’ ότι σε άλλες χώρες με ίδιο πληθυσμό (Πορτογαλία, Σουηδία). Υπάρχουν στοιχεία για υπερτιμολόγηση φαρμάκου, υπάρχουν συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις και όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει ζήτημα που πρέπει να διαλευκανθεί. Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη ελεύθερη να κάνει το έργο της».

Σε ότι αφορά την έντονη διπλωματική κινητικότητα στην εξωτερική πολιτική, η Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επεσήμανε ότι ο Πρωθυπουργός έπρεπε να κάνει κάποιες έντονες κινήσεις στην Ε.Ε. σε σχέση με την Τουρκία. «Να υπενθυμίσω ότι όταν ο Α. Τσίπρας πήγε στη Σύνοδο η έντονη και αποφασιστική παρέμβασή του για τα θέματα της Τουρκίας είχε σαν αποτέλεσμα τις ανακοινώσεις της Ε.Ε. για κάποια μέτρα. Επειδή το κράτος έχει συνέχεια και η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι ενιαία, ανεξάρτητα όποιας κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να πιέσει στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης κυρώσεων. Στην συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στη Ν. Υόρκη δεν έθεσε ζητήματα ούτε για την Κύπρο ούτε για την ΑΟΖ. Χρειάζεται μια ενεργητική εξωτερική πολιτική και πρωτοβουλίες από  την πλευρά μας.

Σχετικά με το προσφυγικό, καλωσορίζουμε τη ΝΔ στην πραγματικότητα. Είναι ένα γεωπολιτικό ζήτημα, το οποίο πρέπει η χώρα μας να το διαχειριστεί με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται και η Ευρώπη να πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες, γιατί είναι ζήτημα Ευρωπαϊκό».

Τέλος, για την ψήφο των αποδήμων, ανέφερε: «Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε μια επιτροπή στο Υπουργείο Εσωτερικών με εμπειρογνώμονες και ειδικούς και κατέληξε σε ένα συγκεκριμένο πόρισμα και μια συγκεκριμένη πρόταση. Υπάρχει μια διάκριση: άλλο αυτός που δεν έχει έρθει ποτέ στη χώρα και άλλο αυτός που βρίσκεται στο εξωτερικό και εργάζεται».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)