to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χ. Καφαντάρη: Να κατοχυρωθεί και συνταγματικά το νερό ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού δεν είναι μια επέτειος χωρίς περιεχόμενο, αλλά μια δυνατότητα δράσης και αγώνα για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, η οποία προϋποθέτει την αντίσταση στης πολιτικές λιτότητας, ξεπουλήματος και καταστροφής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.


Με το σύνθημα "Μην σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο", το 1992, ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 22αΜαρτίου ως ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού για το μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και ως ημέρα κοινωνικού προβληματισμού.

Σήμερα, το πολυτιμότερο συστατικό της ζωής τείνει να μετατραπεί σε είδος προς εξαφάνιση η πολυτελείας, εξαιτίας της υποβάθμισης και αλόγιστης χρήσης του από τον άνθρωπο αλλά και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Έτσι η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, είναι ακόμα πιο δύσκολη. Απειλείται η παροχή και η ποιότητα του νερού για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε περιοχές με ξηρασία ή/και πλημμύρες. Όταν το νερό δεν επαρκεί, οι πληθυσμοί καταφεύγουν σε μη ασφαλή επιφανειακά ύδατα προκαλώντας πολύ συχνά αύξηση των ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό.

Στη χώρα μας η εικόνα είναι σχετικά καλύτερη, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, πέραν των όσων προαναφέρθηκαν, της κακής χρήσης και από αυτούς που διαχειρίζονται τους υδατικούς πόρους. Αγκάθι παραμένει εδώ και χρόνια ο κλάδος της γεωργίας, ο οποίος απορροφά το 86% των αποθεμάτων του νερού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται περίπου στο 24%. Σύμφωνα με μελέτες του Ι.Γ.Μ.Ε. η χώρα μας παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης νερού στην άρδευση από άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

 Ο επιφανειακός και υπόγειος υδάτινος πλούτος της χώρας μας πρέπει να παραμείνει άμεσα προσβάσιμος σε όλους, ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό, αλλά και να προστατευτεί θεσμικά και με τη δημιουργία Ζωνών Προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη αναθεωρούνται τα πρώτα Σχέδια Λεκανών Απορροής Ποταμών της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθούν, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, μετά από εκπόνηση στρατηγικών μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διαβούλευση. Τα συγκεκριμένα Σχέδια θα αποτελέσουν τον οδηγό για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της χώρας, την περιβαλλοντική προστασία, αλλά και για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στην αναπτυξιακή στρατηγική.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νερό αποτελεί Αναπτυξιακό Πόρο απαραίτητο στην παραγωγική διαδικασία, προς όφελος των ανθρώπινων αναγκών και της ίδιας της ζωής, ενώ η ανάπτυξη ενεργητικής και πολύπλευρης ΥΔΡΟΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ, μπορεί να δώσει λύσεις και στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε με τα διακρατικά νερά.

Κλείνοντας, με δεδομένο την ανακήρυξη του νερού ως Θεμελιώδους Ανθρώπινου Δικαιώματος από τον ΟΗΕ και την δυνατότητα πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό όλων των ανθρώπων του πλανήτη μας, στη διαδικασία  αναθεώρησης του Συντάγματος, που έχει ήδη αρχίσει, θεωρούμε ότι το νερό πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά ως ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)