to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:25 | 17.03.2022

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: «Μητσοτάκης: Αντιμετώπιση ακρίβειας με αξιοποίηση εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου»

«Αν ο κ. Μητσοτάκης, δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, ή δεν θέλει να καταλάβει, ας παραιτηθεί, να γίνουν εκλογές και να αναλάβει μια άλλη προοδευτική-δημοκρατική κυβέρνηση, που θα αναλάβει τα «δύσκολα». Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι για τα δύσκολα, το έχει ήδη αποδείξει», τόνισε σε δήλωσή της η Χ. Καφαντάρη, βουλευτής Δ. Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Η Χαρά  Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, δήλωσε:

Η ακρίβεια ταλανίζει  τα νοικοκυριά  και την επιχειρηματικότητα  της χώρας. Μια ακρίβεια που ξεκίνησε ουσιαστικά από το τέλος του 2020 και συνεχίζει ακάθεκτη, με την κυβέρνηση να την παρακολουθεί και να μην σχεδιάζει  σοβαρές παρεμβάσεις ανάσχεσης της.  Οι τιμές των τροφίμων κάθε μέρα αυξάνονται, τα καύσιμα, η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, πήραν την ανιούσα, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ο ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, έσπασε όλα τα ρεκόρ 26ετίας. Οι πολίτες, με καθηλωμένους μισθούς, στενάζουν  και αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και βασικές  ανάγκες. Θέρμανση, διατροφή και μετακινήσεις,  είναι πια απλησίαστες.   

Η κυβέρνηση σε μια συντονισμένη επίδειξη πολιτικής αναλγησία, αρκείται σε προκλητικές δηλώσεις περί «εισαγόμενης ακρίβειας», «παροδικού φαινομένου» που θα τελείωνε τα Χριστούγεννα, «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος», «θα ωφεληθούν οι πλούσιοι» από τις μειώσεις ΕΦΚ και ΦΠΑ σε καύσιμα και τρόφιμα, με αποκορύφωμα την δήλωση του Κεντρικού τραπεζίτη περί ύπαρξης αποθεματικών και καταθέσεων που θα καλύψουν την κρίση. Και ανέλαβε ο πρωθυπουργός με ένα ακόμα διάγγελμα του να μοιράσει … ψίχουλα, κατά την ομολογία του,  φρούδες ελπίδες και παρωχημένα success stories του μακρινού παρελθόντος!!!

Ο κος Μητσοτάκης, προφανώς ζει σε άλλο πλανήτη και δεν ενημερώνεται καν. Ο προ δεκαετίας προκάτοχός του, υποσχόταν success stories υδρογονανθράκων και μάλιστα υποσχόταν έξοδο από τα μνημόνια με  την εκμετάλλευσή τους. Αντιγράφοντας τα παλιά, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε σήμερα:  «Αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου…». Σημειώνουμε ότι οι έρευνες για φυσικό  αέριο έχουν σχεδόν σταματήσει,  γιατί, απλούστατα,  οι εταιρείες-παραχωρησιούχοι παρακολουθώντας τις πολιτικές της κυβέρνησης και τις σχετικές δηλώσεις υπουργών της, εγκατέλειψαν τις έρευνες και στο Ιόνιο, και Δυτικά και Νότια της Κρήτης, ακόμα και στον Πατραϊκό Κόλπο (που ήταν όλα έτοιμα για ερευνητική γεώτρηση). Ακόμα και να «αναβιώσουν» οι συμβάσεις και να συνεχιστούν οι έρευνες, θα χρειαστούν τουλάχιστον 5-10 χρόνια για να αποδώσουν.

Αντί να εστιάσει ο πρωθυπουργός στα αίτια της ενεργειακής κρίσης, ειδικά τώρα που υπάρχει και ο πόλεμος στην Ουκρανία, να πατάξει την αισχροκέρδεια και να επέμβει στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, να βάλει πλαφόν στα κέρδη, προχωρεί σε μέτρα «ανακούφισης», διανέμοντας «ψίχουλα» και ελπίδες… στον κόσμο, τη στιγμή μάλιστα που μεγάλοι «παίκτες» στην ενέργεια, αποκομίζουν μεγάλα κέρδη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει έγκαιρα  σωρεία προτάσεων, που θα βοηθήσουν την χώρα να ανακάμψει από την νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Ενδεικτικά αναφέρονται η Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ, η μείωση στο ΦΠΑ των τροφίμων, οι προσπάθειες μείωσης των τιμών ενέργειας, η στήριξη των νοικοκυριών, των αγροτών  και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αύξηση του κατώτερου μισθού στα επίπεδα των 800 ΕΥΡΩ και  η ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών, με πάταξη της κερδοσκοπίας.

Αν ο κ. Μητσοτάκης, δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, ή δεν θέλει να καταλάβει, ας παραιτηθεί, να γίνουν εκλογές και να αναλάβει μια άλλη  προοδευτική-δημοκρατική κυβέρνηση, που θα  αναλάβει τα «δύσκολα». Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι για τα δύσκολα,  το έχει ήδη αποδείξει…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)