to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:39 | 24.10.2019

πηγή: 105,5 Στο Κόκκινο

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: Μας οδηγούν να ζήσουμε σε ανεξέλεγκτη εργασιακά και περιβαλλοντικά κατάσταση (ηχητικό)

Δεν μπορεί στο βωμό των «γρήγορων διαδικασιών» και των αναγκών της «αγοράς» να μην τηρούνται στοιχειώδεις όροι και κανόνες, συγκεκριμένες ρυθμίσεις τόσο για τα εργασιακά όσο και το περιβαλλοντικό κομμάτι, δεν μπορεί να ζήσουμε αύριο σε μία ανεξέλεγκτη εργασιακά και περιβαλλοντικά κατάσταση, τόνισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος Χαρά Καφαντάρη μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


Η κ. Καφαντάρη αναφέρθηκε αναλυτικά στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που συμπεριλαμβάνει πλειάδα άλλων άσχετων ρυθμίσεων, πέραν των όσων εξαγγέλλει η κυβέρνηση περί μείωσης της γραφειοκρατίας.

«Κανείς δεν μπορεί να πει όχι στο να είναι πιο γρήγορες οι διαδικασίες και το Δημόσιο να ανταποκρίνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στοιχειώδεις όροι και κανόνες, συγκεκριμένες ρυθμίσεις τόσο για τα εργασιακά όσο και το περιβαλλοντικό κομμάτι, δεν πρέπει να τηρούνται, να τα προσπερνάμε στο όνομα της ταχύτητας, να ζήσουμε αύριο σε μία ανεξέλεγκτη εργασιακά και περιβαλλοντικά κατάσταση», όπως είπε.

«Όταν η Ευρώπη σχεδιάζει πόλεις φιλικές στο περιβάλλον, πράσινες, δεν μπορεί άρθρο του νομοσχεδίου να μεταφέρει  στην ήδη επιβαρυμένη Αττική οχλούσες δραστηριότητες», ανέφερε ενδεικτικά, «αντί να υπάρχει γενικότερη λογική αποκέντρωσης».

«Όποια λογική ανάπτυξης», τόνισε η κ. Καφαντάρη, «πρέπει να συνάδει με τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης που θέτει ο ΟΗΕ, να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ έχει συγκεκριμένους κανόνες. Όλα αυτά που βλέπουμε στο πολυνομοσχέδιο, στο περιβαλλοντικό και χωροταξικό κομμάτι, δεν υπηρετούν αυτό τον στόχο».

Τόνισε ειδικότερα ότι «υπάρχει τεράστιο θέμα όσον αφορά τον θόρυβο, έναν ρύπο που έχουμε υποβαθμίσει, ενώ η ΕΕ τον θέτει πολύ ψηλά, την ηχητική ρύπανση. Υπάρχει συγκεκριμένη Οδηγία που και στην χώρα μας πρέπει κάποια στιγμή να επικυρωθεί νομοθετικά».

Θύμισε επίσης ότι είναι προβληματική τόσο η δυνατότητα που παρέχεται στον υπουργό Ανάπτυξης να υπογράφει απευθείας περιβαλλοντικές άδειες όταν υπάρχει «καθυστέρηση» στις υπηρεσίες, όπως και θέματα ελέγχων όπου θα δίνεται πρακτικά η δυνατότητα στον ελεγχόμενο να είναι και… αυτός που κάνει τον έλεγχο, κάτι που αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για άλλες πρακτικές, ειδικά στα μεγάλα έργα.

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα, πρέπει σιγά-σιγά ο κόσμος να αρχίσει να ενημερώνεται, κάνουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί θα δούμε πολλά ακόμη μπροστά μας», κατέληξε η ίδια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)