to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:09 | 03.10.2022

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: Κατάργηση των περιφερειακών γραφείων της Πολιτικής Αεροπορίας σημαίνει πως χάνεται ο δημόσιος έλεγχος

Από την εισήγηση της αναπληρώτριας τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο νομοσχέδιο του υπ. Υποδομών και Μεταφορών που κατά βάση αφορά τη συμφωνία της ΕΕ με το Κατάρ


H Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ στην εισήγησή της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Κύρωση Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών μελών της, αφενός και του Κράτους του Κατάρ, αφετέρου».

Όσον αφορά στη  κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και του Κράτους του Κατάρ, αφετέρου, υπενθύμισε ότι, υπεγράφη στο Λουξεμβούργο στις 18 Οκτωβρίου 2021 και αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας, ως κράτους μέλους της Ε.Ε. συμβάλλοντας σημαντικά στην ενίσχυση της συνολικής αεροπορικής σχέσης τους μέσω της αναβάθμισης της αεροπορικής συνεργασίας, λαμβανομένων υπόψη των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων στον τομέα των αερομεταφορών. Η κύρωση της Συμφωνίας κρίνεται αναγκαία γιατί θα ενισχύσει περαιτέρω τον διάλογο ,θα καταστήσει πιο επιχειρησιακή την αεροπορική συνεργασία των δύο πλευρών, διασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα σε ευρύτερο διεθνές πλαίσιο και εξυπηρετεί τα γενικότερα συμφέροντα που άπτονται του τουρισμού και της εμπορευματικής κίνησης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως, άσκησε κριτική για το κομβικό ζήτημα της λειτουργίας των αεροδρομίων, που είναι η κατάργηση των περιφερειακών γραφείων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) από την κυβέρνηση της ΝΔ με το ν. 4757/2020 και τη λειτουργία της Αρχής μόνο από την Αθήνα, με αποτέλεσμα την απουσία της απαραίτητης καθημερινής παρουσίας και εποπτείας στα περιφερειακά αεροδρόμια. Η κυβέρνηση στη θέση μια ανεξάρτητης κανονιστικής και εποπτικής αρχής δημιούργησε έναν Αθηνοκεντρικό φορέα, που μόνο εποπτεία δεν μπορεί να ασκεί αφού είναι εν τοις πράγμασι αδύνατο να εποπτεύονται εξ αποστάσεως 41 αεροδρόμια, 72 αδειοδοτημένα ελικοδρόμια, 41 αδειοδοτημένα πεδία προσγείωσης και 3 αδειοδοτημένα υδατοδρόμια, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί στην επόμενη πενταετία. Αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτά προστίθεται και η απαίτηση παρακολούθησης / αδειοδότησης αεροπορικών εταιρειών, αεροπορικών σχολών, εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης, διαχειριστών αεροδρομίων, φορέων παροχής αεροναυτιλιακών υπηρεσιών κλπ., γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τη ΝΔ τελικά δεν την ενδιαφέρει το ουσιαστικό εποπτικό έργο αλλά η τυπική διαχείριση του θέματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πτήσεων, των αεροδρομίων, των επιβατών και των εργαζομένων. Οι παραβιάσεις των κανονισμών και οδηγιών δεν θα μπορούν να ελεγχθούν.

Κλείνοντας ανέφερε ότι ,η ανύπαρκτη ή ελλιπής παρουσία και εποπτεία του κράτους στους αερολιμένες ελλοχεύει κινδύνους και θέτει υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών, της Νομιμότητας, των Αερολιμενικών, Περιβαλλοντικών και Υγειονομικών Διατάξεων, την Ασφαλή Εφαρμογή των Διαδικασιών από όλους τους εμπλεκόμενους στο αεροπορικό έργο φορείς, την Διασφάλιση των Δικαιωμάτων των Επιβατών, την Προστασία των Καταναλωτών, την Εφαρμογή των Συμβατικών Υποχρεώσεων του Διαχειριστή των 14 περιφερειακών Αερολιμένων, αλλά και πολλά άλλα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)