to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:58 | 13.02.2021

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη – Κ. Ζαχαριάδης - Μ. Χατζηγιαννάκης: «Η Μήδεια προ των πυλών…»

"Ελπίζουμε ότι, δεν θα επαληθευθούν οι προγνώσεις για την ένταση και την σφοδρότητα των φαινομένων, όπως επίσης ελπίζουμε ότι δεν θα συμβούν τα περυσινά φαινόμενα, όταν «πέντε πόντοι χιονιού κατάφεραν να κόψουν την Ελλάδα στα δύο», και ότι το 112 θα λειτουργήσει ικανοποιητικά, όχι όπως λειτούργησε στις πλημμύρες της Εύβοιας πέρυσι"


Η Χ. Καφαντάρη, αναπλ. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας, ο Κ. Ζαχαριάδης Τομεάρχης Εσωτερικών και ο Μ. Χατζηγιαννάκης  αναπλ. Τομεάρχης Αυτοδιοίκησης  δήλωσαν:

“Με βάση  προβλέψεις επιστημονικών φορέων και υπηρεσιών της χώρας μας, επίκειται έλευση σφοδρής κακοκαιρίας, με παγετό και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, με την επωνυμία «ΜΗΔΕΙΑ»,  σε όλη την Επικράτεια.

Πέρα από επικοινωνιακές κινήσεις των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης και την έκδοση ανακοινώσεων με οδηγίες  της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες, ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να είναι προετοιμασμένος, με μέσα, εξοπλισμό, εκπαιδευμένο προσωπικό, για παν ενδεχόμενο.

Η Πολιτική Προστασία της χώρας μας όμως, προωθώντας  κυβερνητικά δόγματα  εστιάζει κύρια στην επικοινωνιακή διαχείριση της Πανδημίας, ενώ μεγάλο μέρος εργαζομένων της Πυροσβεστικής ασχολείται με τον covid 19. Συνέπεια του γεγονότος αυτού, είναι η αποδυνάμωση του επιχειρησιακού τομέα του Σώματος, σημαντικού παράγοντα αντιμετώπισης και διαχείρισης συνεπειών έντονων καιρικών φαινομένων.

Η βασική αρχή της Πολιτικής Προστασίας, η αρχή της ΠΡΟΛΗΨΗΣ σε όλα τα επίπεδα και από όλους τους συναρμόδιους φορείς, όπως η Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, αποτελεί αναγκαιότητα και αυτή τη φορά πρέπει να λειτουργήσει επιτυχώς. Ο κρατικός μηχανισμός, σε όλα τα επίπεδα, οφείλει  πέραν των υλικών μέσων, να έχει  συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό  και κατάλληλους χώρους για το κοινό, σε περίπτωση ανάγκης.

Βέβαια, ενώ η κυβέρνηση έχει ψηφίσει το  νόμο 4662/2020 περί «Εθνικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας», δεν έχει προχωρήσει σε έκδοση εφαρμοστικών διατάξεων, με συνέπεια να προχωρεί με προχειρότητα και με σχεδιασμούς δεκαετιών, για  αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων και καταστροφών, «αδιαφορώντας» για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Ελπίζουμε ότι, δεν θα επαληθευθούν οι προγνώσεις για την ένταση και την σφοδρότητα των φαινομένων, όπως επίσης ελπίζουμε ότι δεν θα συμβούν τα περυσινά φαινόμενα, όταν «πέντε πόντοι χιονιού κατάφεραν να κόψουν την Ελλάδα στα δύο», και ότι το 112 θα λειτουργήσει ικανοποιητικά, όχι όπως λειτούργησε στις πλημμύρες της Εύβοιας πέρυσι”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)