to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χ. Καφαντάρη: Ιστορική η ανακήρυξη της πρόσβασης σε καθαρό περιβάλλον ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα

H Χαρά Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής Αθήνας και αντιπρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής, συμμετέχοντας στην προ σύνοδο της COP 26 στη Ρώμη με αντιπροσωπεία της Βουλής εξέφρασε με γραπτή δήλωση της την ικανοποίηση της για αυτή την ιστορική - όπως τη χαρακτήρισε- απόφαση


Αναλυτικά η δήλωση της:

«Σημαντική στιγμή στο πλαίσιο της συνεδρίασης στη Ρώμη για το κλίμα (Pre-Cop26), ήταν   η αναφορά του γραμματέα της IPU (Μ.  Chungong) σχετικά με την απόφαση του ΟΗΕ, η οποία κήρυξε την πρόσβαση σε καθαρό περιβάλλον σαν θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Πιο συγκεκριμένα στη 48η  συνεδρίαση του, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναγνώρισε την πρόσβαση σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον σαν θεμελιώδες δικαίωμα, επισημαίνοντας με την ιστορική αυτή απόφαση του, το ειδικό βάρος του στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και τις καταστροφικές της συνέπειες. Το ψήφισμα το οποίο συζητήθηκε  για πρώτη φορά τη δεκαετία του ‘90, δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αλλά σίγουρα μπορεί να διαμορφώσει τα διεθνή πρότυπα ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και να αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας για τα κράτη που παλεύουν με τις κλιματικές αλλαγές. Το βλέμμα τώρα στρέφεται προς τα κράτη τα οποία πρέπει να υιοθετήσουν τις κατάλληλες πολιτικές, ώστε το ψήφισμα να τεθεί σε πράξη.

H ανωτέρω δήλωση έγινε δεκτή από τους συμμετέχοντες με ενθουσιασμό. Αρκεί. να μην παραμείνει απλά μια απόφαση».

Η Χαρά Καφαντάρη συμμετέχοντας στη διεθνή συνάντηση,  τοποθετήθηκε    στη θεματική ενότητα για τις διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο της COP26 και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, καθώς και στους στόχους που έχουν τεθεί με σκοπό τον μετριασμό και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ειδική αναφορά έκανε στην πιο πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), η οποία τονίζει την ανάγκη λήψης έκτακτων  μέτρων και χρήσης των απαραίτητων μέσων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και σε εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), που υπογραμμίζουν ότι το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει τα μέσα για μία υγιεινή διατροφή, καθώς και ότι η βιοποικιλότητα επιδεινώνεται σημαντικά σε όλον τον κόσμο. Όπως σημείωσε, οι εκθέσεις αυτές επιβεβαιώνουν την τριπλή απειλή που υφίσταται για τον πλανήτη κλιματική αλλαγή - διατροφική ανασφάλεια και απώλεια της βιοποικιλότητας. Η λύση,  υπογράμμισε, είναι η αναγκαιότητα μετάβασης σε νέες οικονομίες, με ριζική αλλαγή των αναπτυξιακών μοντέλων, περιλαμβάνοντας αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες, τη βιώσιμη παραγωγή ενέργειας και των γεωργικών μεθόδων, την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, απαιτείται η συνεργασία κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)