to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:52 | 04.08.2021

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: Η κυβέρνηση «τρέχει» πίσω από τις δασικές πυρκαγιές, προσπαθώντας να αποδείξει την αποτελεσματικότητά της

"Η Κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο, «βλέποντας και κάνοντας», όπως κάνει σε όλα τα μεγάλα ζητήματα (πανδημία, γυναικοκτονίες, καύσωνα, φυσικές καταστροφές). Μόνο της όπλο η επικοινωνία και ο εντυπωσιασμός"


Η Χαρά  Καφαντάρη βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής δήλωσε:

«Οι  πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες , δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.  «Η κινητοποίηση και η επέμβαση ήταν άμεση», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς,  ο οποίος πριν από 1,5 μήνα περίπου διαφήμιζε την αντιπυρική θωράκιση του Τατοϊου, εξαγγέλλοντας το πρόγραμμα «Δρυάδες» για 18 περιοχές της Αττικής.
Η πραγματικότητα,  όμως, είναι διαφορετική. Οι  φωτιές   στη Βαρυμπόμπη,  Μεσσηνία, Εύβοια  κ.α. συνεχίζονται, σπίτια καίγονται, δάση καταστρέφονται, η βιοποικιλότητα κινδυνεύει με αφανισμό, ενώ,   αρμόδιοι υπουργοί, με εμφανές άγχος, βαφτίζουν «ακραίες συνθήκες» ανέμους 2-3 Μπωφόρ  και προσπαθούν να πείσουν ότι όλα «βαίνουν καλώς».

Η κλιματική αλλαγή, είναι μια πραγματικότητα εδώ και καιρό και «δείχνει τα δόντια της» καθημερινά. Ήδη από τις αρχές του χρόνου, εκτός από τις ημέρες του χιονιά και των πλημμυρών, οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται. Μόνο τον Απρίλιο συνέβησαν πάνω από 1400 δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές, σημαίνοντας «καμπάνα»  κινδύνου για το τι πιθανόν να συμβεί κατά την αντιπυρική περίοδο, πράγμα, που, δυστυχώς, συνέβη.

Σήμερα, ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη μας. Η Κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο, «βλέποντας και κάνοντας», όπως κάνει σε όλα τα μεγάλα ζητήματα (πανδημία, γυναικοκτονίες, καύσωνα, φυσικές καταστροφές). Μόνο της όπλο η επικοινωνία και ο εντυπωσιασμός. Δεν εφάρμοσε πολιτικές ΠΡΟΛΗΨΗΣ, με συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και βέβαια των δασικών υπηρεσιών. Αντί, να συνεχίσει προγράμματα  κοινωφελούς εργασίας 5000 περίπου ωφελούμενων, μέσω ΟΑΕΔ, για τη δασοπροστασία, αντί να ενισχύσει τις αποψιλωμένες δασικές υπηρεσίες, προσλαμβάνει αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια και τις δυνάμεις καταστολής. Κατάληξη όλων αυτών, σήμερα «τρέχει» πίσω από τις δασικές πυρκαγιές, προσπαθώντας να αποδείξει την αποτελεσματικότητά της.

Η αυτοθυσία των πυροσβεστών, αστυνομικών, εργαζομένων στους Δήμους και την ΠΠ και  εθελοντών, που επιχειρούν με αυτοθυσία, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Πολιτεία και τις κρατικές δομές της. Βέβαια, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα και  να ελαχιστοποιηθεί η καταστροφή περιουσιών, δασικού πλούτου και βιοποικιλότητας.

Με λίγα λόγια, καθοριστικός αναδεικνύεται ο ρόλος ενός μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, σύγχρονου, αποτελεσματικού, επιστημονικά τεκμηριωμένου,  με βάση τα δεδομένα της Κλιματικής Αλλαγής και των συνεπειών που αυτή προκαλεί. Πρέπει να τεθεί το  πλαίσιο με πρωτοβουλίες, πολιτικές,  συγκεκριμένες προτεραιότητες και επιχειρησιακές πρακτικές, ώστε, η Πολιτική Προστασία να μπορεί να δρα με αποτελεσματικότητα τόσο σε παγκόσμιο, όσο, πρωτίστως, σε εθνικό επίπεδο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)