to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χ. Καφαντάρη: Η αξιοποίηση επιστημονικών δεδομένων αποτελεί βασικό εργαλείο σχεδιασμού αντιπυρικής πολιτικής

«Πρέπει να έχουμε μια συνεχή επικοινωνία γιατί και με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ και με βάση του παγκόσμιου μετεωρολογικού οργανισμού πραγματικά οι χώρες μας πλήττονται ιδιαίτερα από την κλιματική κρίση» τόνισε η Χ. Καφαντάρη, βουλευτής Δυτ. Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αναπληρώτριας Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στην ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος «Νέες τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος. Ειδικότερο ζήτημα η πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».


Η τοποθέτηση της κ. Καφαντάρη

Κυρία Πρόεδρε ευχαριστώ πολύ . Κατά αρχάς να ευχαριστήσω όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους στην Επιτροπή μας. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να είμαι παρούσα διά ζώσης αλλά και διαδικτυακά, παρακολούθησα το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης. Και με την ιδιότητά μου ως Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Βουλευτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χαιρετίσω ιδιαίτερα την κυρία Ατταλίδου τη συνάδελφο από την Κύπρο την οποία έτυχε να έχουμε γνωριστεί στη συνεδρίαση της … στη Μαδρίτη στο τέλος του χρόνου και να μοιραστούμε όλοι μαζί τις κοινές ανησυχίες που έχουμε μιας και δεχόμαστε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Ουσιαστικά πρόκειται για κλιματική κρίση και ότι οι χώρες πρέπει να αναπτύξουν σχέσεις και ειδικά οι χώρες της Ανατολικής μεσογείου που είμαστε όπως με την Κύπρο και λοιπά ή και άλλες χώρες της μεσογείου Ιταλία Μάλτα, Ισπανία που κάναμε και κάποιες συναντήσεις και στη Ρώμη. Πρέπει να έχουμε μια συνεχή επικοινωνία γιατί και με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ και με βάση του παγκόσμιου μετεωρολογικού οργανισμού πραγματικά οι χώρες μας πλήττονται ιδιαίτερα από την κλιματική κρίση. Εδώ πέρα να αναπτυχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό και όχι μόνο μεταξύ των εκλεγμένων των αιρετών των βουλευτών αλλά και μεταξύ των κρατών η διπλωματία της κλιματικής κρίσης.

Γιατί, πέραν της αντιμετώπισης του προβλήματος που έχουμε παγκόσμια και πολύ περισσότερο οι χώρες της Μεσογείου, δημιουργούνται και καλές σχέσεις μεταξύ των λαών μας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να αντιμετωπίζουμε μεγάλα ζητήματα παγκόσμια, θα έλεγα. Ευχαριστούμε και τους επιστήμονες που ήταν παρόντες στη σημερινή συνεδρίαση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που μας έδωσαν κάποια σοβαρά στοιχεία σχετικά με εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εργαλεία επιστημονικά, δορυφορικά και όλα αυτά τα οποία ακούσαμε.

Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε και η κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος το 2021, από την έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, πραγματικά «χτύπησε καμπανάκι» και για τους τέσσερις βασικούς δείκτες της κλιματικής αλλαγής στο 2021. Ένας δείκτης είναι οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, που έσπασε ρεκόρ το 2020 και με το διοξείδιο του άνθρακα, που έφτασε 413,2 μικροσωματίδια ανά εκατομμύριο, δηλαδή είχαμε 149% αύξηση από την προβιομηχανική εποχή.

Για αυτό το λόγο και σε παγκόσμιο επίπεδο και ο κ. Γκουτιέρες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ – και θα ήθελα να το πω και νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε σε αυτό που αναφέρει – πρότεινε 5 δράσεις, προκειμένου να δοθεί ώθηση στη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να τερματιστούν οι επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα, να τριπλασιαστούν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες, να καταργηθεί η γραφειοκρατία, να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός πρώτων υλών για τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και – προσέξτε, αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό – να χαρακτηριστούν αυτές οι τεχνολογίες παγκόσμια δημόσια αγαθά, διαθέσιμα ελεύθερα. Θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Τώρα έρχομαι στο θέμα μας. Είχαμε και τον κύριο Υπουργό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση, που αναφέρθηκε για πρωτοποριακή ενέργεια η δημιουργία Υπουργείου. Εγώ, όμως, θα ήθελα να πω και στους συναδέλφους από τις άλλες χώρες, ότι, ναι, είναι πρωτοποριακή ενέργεια να δημιουργείς ένα Υπουργείο. Το θέμα είναι να έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, να έχει οργανόγραμμα και, βέβαια, να έχει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, με βάση το οποίο θα λειτουργεί. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, σχεδόν 9 μήνες από τότε που ιδρύθηκε το συγκεκριμένο Υπουργείο.

Όσο αφορά τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής, δυστυχώς, και με το νομοσχέδιο με το οποίο συζητείται και σήμερα στην Ελληνική Βουλή για τον κλιματικό νόμο, ουσιαστικά η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής διασπάται σε δύο Υπουργεία, Περιβάλλοντος από τη μια και το νεοσύστατο Υπουργείο με τα χαρακτηριστικά που ανέφερα πριν. Πιστεύουμε ότι δεν είναι αυτή η οποία πρέπει, γιατί ο συντονισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί απόλυτα, γιατί η πολιτική προστασία τον κύριο ρόλο τον οποίο έχει να παίξει, πραγματικά, είναι ο συντονισμός δράσεων και σχεδίων και για την αντιπυρική περίοδο και για άλλες φυσικές καταστροφές, τις οποίες, δυστυχώς, και στη χώρα μας βιώσαμε και το χειμώνα.

Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα όσο αφορά τους επιστημονικούς φορείς, ότι η χώρα μας έχει αξιόλογα πανεπιστήμια, αξιόλογα επιστημονικά ιδρύματα και αξιόλογα ινστιτούτα. Νομίζω είχαμε και το Εθνικό Αστεροσκοπείο εδώ που τοποθετήθηκε. Το ζήτημα, όπως είπε και ο κύριος Υπουργός, είναι να έχω δεδομένα. Τον ακούσαμε στην τοποθέτησή του. Δεδομένα πραγματικά και συντονισμός μπορεί να υπάρξει, γιατί από τα επιστημονικά ιδρύματα και φορείς οι οποίοι υπάρχουν, υπάρχουν δεδομένα. Το θέμα είναι να τα παίρνει υπόψη η πολιτική ηγεσία, να τα ενσωματώνει σε συγκεκριμένες πολιτικές, ούτως ώστε να ακολουθεί σοβαρές και αποτελεσματικές πολιτικές πρόληψης, γιατί το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών, όπως είπε και ο κ. Αποστόλου, δεν πρόκειται να σταματήσει, ειδικά στην κλιματική κρίση που βιώνουμε και ειδικά στη Μεσόγειο. Το ζήτημα είναι να είσαι εσύ οργανωμένος σαν Κράτος, ώστε να έχεις το ελάχιστο αρνητικό αποτύπωμα και αποτέλεσμα.

Θα ήθελα να σημειώσω δυστυχώς πέρυσι, κάηκαν στη χώρα μας τον Αύγουστο 1,3 εκατομμύρια στρέμματα γης και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι μεγάλο χτύπημα στη βιοποικιλότητα και βέβαια, αυτό το συντονισμένο σχέδιο και το σχέδιο και στην αντιπυρική, η οποία εκτός από το έμψυχο δυναμικό που είναι βασικό, χρειάζονται και τα εναέρια φυσικά όχι μονομερώς να κατευθυνόμαστε στον αεροπυρόσβεση και μόνο. Και βέβαια χρειάζονται και τα εργαλεία πρόληψης, που εκεί έχει να παίξει σημαντικό ρόλο ο επιστημονικός χώρος και στην πατρίδα μας και παντού, όπως και τα εργαλεία τα οποία διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει προχωρήσει πάρα πολύ σε αυτόν τον τομέα.

Δηλαδή, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είτε στον τομέα των δασικών πυρκαγιών και μιας αντιπυρικής που ήδη έχει ξεκινήσει, είτε στα θέματα των πλημμυρών ή άλλων φυσικών καταστροφών, είναι να υπάρξει συντονισμός όλων των φορέων και όλων των δεδομένων τα οποία υπάρχουν. Να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική εγκυρότητα, να υπάρχει πολιτική βούληση από την πολιτεία, να υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα υλοποιεί αυτές τις πολιτικές, ούτως ώστε να έχουμε τα ελάχιστα αν θέλετε δυσμενή αποτελέσματα.
Θεωρώ ότι έγινε μια καλή αρχή σήμερα με την τοποθέτηση και εκπροσώπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και νομίζω κυρία Πρόεδρε ότι αυτό μπορεί να έχει συνέχεια όπως είπατε και εσείς πριν, και με Κοινοβούλια χωρών της Μεσογείου να πάρουμε αυτές τις πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα, ένας σύνδεσμος να το πω έτσι πανευρωπαϊκός αν θέλετε, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Και να κλείσω με κάτι που είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Υπουργός και νομίζω ότι είναι ένα αίτημα σοβαρό, αναφέρθηκε ότι ίσως και 12 μήνες να είναι η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας. Είναι από την 1η Μαΐου επιτρέψτε μου μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Πραγματικά, ίσως πρέπει να δούμε κυρία Πρόεδρε και να κάνουμε και μια τέτοια πρόταση να υπάρχει παράταση της αντιπυρικής περιόδου στη χώρα μας, περισσότερους μήνες γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Αυτά και ευχαριστώ για άλλη μια φορά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)