to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:51 | 28.01.2020

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: Γιατί τόσες υπερεξουσίες στον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας;

Η Πολιτική Προστασία και η αναδιάρθρωση της, είναι ένα εθνικό ζήτημα. Ιδιαίτερα σήμερα, που βιώνουμε κλιματική κρίση και η Παγκόσμια Κοινότητα έχει ήδη κινητοποιηθεί.


Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ως εισηγήτρια  στο σ/ν Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις», τόνισε:

Η Πολιτική Προστασία και η αναδιάρθρωση της, είναι ένα εθνικό ζήτημα. Ιδιαίτερα σήμερα, που βιώνουμε κλιματική κρίση και η Παγκόσμια Κοινότητα έχει ήδη κινητοποιηθεί.

Πέραν της πρόσφατης καταστροφής στην Αυστραλία, έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και στη χώρα μας, βιώσαμε τραγωδίες (Μάτι, Μάνδρα, Χαλκιδική, Εύβοια Κρήτη, Σαμοθράκη). Είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή των Περιφερειακών σχεδίων Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (2016) και ένας νέος, σύγχρονος και αποτελεσματικός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Το δικό μας σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε τον Οκτώβρη 2019, διότι οι πρόωρες εκλογές δεν επέτρεψαν τη ψήφισή του, είχε εξαντλήσει τις διαδικασίες διαβούλευσης, είχε έγκριση της Επιτροπής για τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ, και εισέπραξε θετικά σχόλια από την Επιτροπή Μεγάλων Καταστροφών της Ε.Ε.

Η πολιτική προστασία βασίζεται στην πρόληψη, την ετοιμότητα, την απόκριση και την βραχεία αποκατάσταση και πρέπει να απαντά σε 3 ζητήματα: Στον συντονισμό Δράσεων, τη σαφή διαδικασία Λήψης απόφασης, με ξεπέρασμα γραφειοκρατίας.

Το εν λόγω σχέδιο Νόμου δεν απαντά με σαφήνεια σχεδόν σε κανένα από τα παραπάνω ζητήματα, αποτελεί ένα συνονθύλευμα άρθρων και ρυθμίσεων και δεν συνάδει ούτε καν με το Επιτελικό Κράτος του κ. Μητσοτάκη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετατρέπεται σε Υπερυπουργείο και ο Γενικός Γραμματέας σε υπέρ υπουργό, με υπέρ εξουσίες και αρμοδιότητες που υποκαθιστούν Υπουργούς και Περιφερειάρχες και παραβιάζουν την αυτοτέλεια τον ΟΤΑ. Ακυρώνουν τη φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και εκτρέπουν την Πολιτική Προστασία από την αποστολή της.

Το νομοσχέδιο, επίσης, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου, επιτελική δομή ΕΣΠΑ, καθώς και απόρρητα κονδύλια για την πολιτική Προστασία. Ανησυχούμε για το τι υποκρύπτεται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)