to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χ. Καφαντάρη για εκτροπή του Αχελώου: Η διεθνής πρακτική πλέον δεν υποστηρίζει τέτοιου μεγέθους έργα

«Η διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων κάθε υδατικού διαμερίσματος πρέπει να βασίζεται στα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών»


Η δήλωση της Χ. Καφαντάρη, αν. τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ για την «εκτροπή του Αχελώου»:

Η κυβέρνηση της Ν.Δ.  προσπαθώντας να αλλάξει την ατζέντα, επαναφέρει στο προσκήνιο παλιές «καλές» στιγμές του παρελθόντος. Τώρα έχει σειρά  η «εκτροπή του Αχελώου». Η προηγούμενη φορά που είχε προσπαθήσει αγωνιωδώς να βάλει στην ατζέντα το θέμα, ήταν  πριν από 5 χρόνια  (Ιανουάριος 2015) όταν ο τότε απερχόμενος πρωθυπουργός, προσπάθησε απεγνωσμένα να κερδίσει ψήφους στην Λάρισα, υποσχόμενος την «εκτροπή του Αχελώου».
Το φαραωνικών διαστάσεων έργο, αμφίβολης αποτελεσματικότητας, βρίσκεται στην επικαιρότητα για πολλές δεκαετίες. Επιστήμονες  και επιστημονικοί φορείς, πολίτες και περιβαλλοντικές  οργανώσεις, διαχρονικά εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους. Άλλωστε, η διεθνής πρακτική πλέον δεν υποστηρίζει τέτοιου μεγέθους έργα, μεταφοράς του υδατικού δυναμικού μιας λεκάνης απορροής  σε μια άλλη. Διεθνείς φορείς, όπως τα Η.Ε.,  έχουν υποστηρίξει την αντίθεση τους σε τέτοια έργα, ενώ υπάρχει και σχετική αρνητική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το έργο της εκτροπής του Αχελώου. Η εγκατάλειψη λοιπόν  ενός τέτοιου σχεδίου, μόνο περιβαλλοντικά οφέλη και κέρδη έχει να επιδείξει, ειδικά σήμερα που η Κλιματική Κρίση θέτει νέες προτεραιότητες και λογικές στη διαχείριση των υδάτων.
Στο πρόσφατό   διάγγελμα του, ο κ. Μητσοτάκης, επιλέγοντας μία ανώτατη δικαστή για το ύπατο αξίωμα της χώρας, επεσήμανε ότι η πρόταση του «σηματοδοτεί την προσήλωσή  στην Δικαιοσύνη ως κεντρικού αρμού της Δημοκρατίας». Πόσο ανακόλουθο ακούγεται αυτό, όταν επιχειρείται αναθεώρηση των επανειλημμένων δικαστικών αποφάσεων που αφορούν την μη συνέχιση των εργασιών για την «εκτροπή του Αχελώου». Ελπίζουμε,  ο σεβασμός του στη Δικαιοσύνη, να μην αποτελεί μια ακόμα λαϊκίστικη φράση, αλλά να είναι Έμπρακτος.  Υπενθυμίζουμε ότι, ανακινείται  θέμα Αχελώου, ενώ υπάρχουν 7 αποφάσεις του ΣΤΕ,  η τελευταία των οποίων (26/2014)  είναι  ουσιαστικά απαγορευτική της  εκτροπής.

Η διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων κάθε υδατικού διαμερίσματος πρέπει να βασίζεται στα  Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, η πρώτη αναθεώρηση των οποίων έγινε το 2017.  Στα σχέδια αυτά προβλέπονται συγκεκριμένες πολιτικές, την υλοποίηση των οποίων έχουν η Πολιτεία, οι ΟΤΑ, οι Περιφέρειες και  εν προκειμένω η  αρμόδια Περιφέρεια Θεσσαλίας , η οποία δυστυχώς είναι ουραγός στην υλοποίησή τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)