to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:06 | 05.10.2019

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: Ερωτηματικά για την προσωπική διαφορά και την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης (βίντεο)

Σημεία συνέντευξης της Χαράς Καφαντάρη, βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρος και αν. τομεάρχη Περιβάλλοντος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Μαζί το Σαββατοκύριακο»


Αναφερόμενη στις αποφάσεις του ΣτΕ για το ασφαλιστικό τόνισε ότι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων που έγινε με το νόμο του 2016 αποδείχθηκε σωστή. «Η βασική αρχή του νόμου ισοτιμία – ίση αντιμετώπιση των ασφαλισμένων στις εισφορές επίσης κρίθηκε. Φοβάμαι, όμως, για την προσωπική διαφορά. Εμείς πετύχαμε να μην καταργηθεί, δηλαδή, δεν μειώθηκαν οι κύριες συντάξεις επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, όμως, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί να γίνει αύριο.

Ανησυχούμε σοβαρά για 2 θέματα: Πρώτον, τι θα γίνει με την προσωπική διαφορά και δεύτερον, για την επικουρική ασφάλιση. Διότι, έχουμε ακούσει τελευταία επίσημα από τους αρμόδιους Υπουργούς για ένα νέο είδος επικουρικών συντάξεων, που σημαίνει ιδιωτικοποίησή τους». Σχετικά με το όριο προστασίας 1300 ευρώ, η Βουλευτής ανέφερε ότι είχε μία ταξική διάσταση. «Στηρίχθηκαν περισσότερο οι μη έχοντες. Ήμασταν σε μνημονιακή εποχή, με πιέσεις από τους δανειστές και παραλάβαμε από τη ΝΔ ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία.

Σήμερα ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα. Έπρεπε, όμως, να βρεθεί μια λύση για τους αδύναμους». Επίσης, επεσήμανε ότι με τις προηγούμενες κυβερνήσεις υπήρχε, ειδικά για την επικουρική, η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος.

Στη συζήτηση για το προσφυγικό η Χαρά Καφαντάρη τόνισε ότι το προσφυγικό είναι θέμα ευρωπαϊκό. «Αυτό προσπάθησε να αναδείξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθεί και ο νυν Πρωθυπουργός. Ακούστηκε από τον κ. Μητσοτάκη η διάκριση πρόσφυγα – μετανάστη. Οι αρμόδιες αρχές κρίνουν ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος μετανάστης. Τώρα, έχουμε 2 Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό να βγάζουν στοιχεία από μόνοι τους (τα «Νέα Δημοκρατία statistics»).

Αυτό λειτουργεί σαν επιχείρημα για τις χώρες του Βίζενγκραντ που δεν θέλουν πρόσφυγες στα σύνορά τους». Υπογραμμίζοντας στοιχεία αύξησης των προσφυγικών ροών (Ιούλιος 2019 15.141 - 1η Οκτωβρίου 28.421), αναφέρθηκε στις εικόνες ντροπής στη Σύμη, όπου δεν είχαν μείνει ποτέ πάνω από 24 ώρες χωρίς αίτηση ασύλου άνθρωποι. «Το 2015 που οι ροές ήταν και 10.000 την ημέρα, η τότε ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα συμμετέχοντας στη συμφωνία με την Τουρκία. Είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα.

Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Από τις πρώτες κινήσεις της νυν Κυβέρνησης ήταν να καταργήσει το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και αυτό δείχνει ότι δεν τα πάει τόσο καλά. Τα δύο τελευταία χρόνια έφυγαν από τη χώρα περίπου 30.000 πρόσφυγες. Αλλά, το τελευταίο τρίμηνο Ιούλιος – Οκτώβριος, επί ΝΔ, είχαμε μηδέν επιστροφές στην Τουρκία. Θα στηρίξουμε, ωστόσο, όποια πρωτοβουλία σέβεται το Δίκαιο, τις διεθνείς Συνθήκες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)