to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:19 | 25.01.2022

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: Ένα “επιτελικό” κράτος ανεπαρκές και ανίκανο να προστατεύσει τους πολίτες του...

"Αν δεν μπορεί η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, ας φύγουν. Η χώρα χρειάζεται μια νέα, προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ικανή να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών και της Πατρίδας"


Η Χαρά Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής δήλωσε:

Ο υπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ακολουθεί την πεπατημένη του προκατόχου του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βαφτίζοντας τα πάντα «πρωτόγνωρα», προκαλώντας με τις δηλώσεις για την δήθεν κρατική ετοιμότητα. Πέρα από τις επικοινωνιακές μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, η διαπίστωση του ότι, «κρατήσαμε το κράτος λειτουργικό» αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση. Ένα επιτελικό κράτος παραδομένο στον εντυπωσιασμό και αυτοθαυμασμό, ανεπαρκές και ανίκανο να προστατεύσει τους πολίτες και τις κρίσιμες υποδομές, ένα επιτελικό κράτος που κάθε μέρα ξεφτίζει, αποδεικνύοντας την γύμνια του.

Χιονιάδες στην πρωτεύουσα συμβαίνουν με συχνότητα ανά 7-10 χρόνια. Η συχνότητα των συμβάντων με την πάροδο του χρόνου συνεχώς φθίνει ενώ η σφοδρότητα αυξάνει. Όμως για πρώτη φορά στην Ιστορία, με την εμφάνιση των πρώτων νιφάδων χιονιού, ο κρατικός μηχανισμός παρέλυσε. Εκτός από την Αττική Οδό, έκλεισαν κύριες οδικές αρτηρίες (Κατεχάκη, Μεσογείων, Λαυρίου, Μαραθώνος κλπ), χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν για πολλές ώρες, κρίσιμες υποδομές παραμένουν για ώρες απροσπέλαστες, οι επικοινωνίες διεξάγονται με δυσκολίες, το δημόσιο έκλεισε, τα μέσα συγκοινωνίας αποσύρθηκαν, η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε πολλές περιοχές… Σε καιρό πανδημίας, δεν εξασφαλίστηκε το αυτονόητο, η απρόσκοπτη προσπέλαση στις δομές υγείας τόσο των εργαζομένων όσο και όσων έχουν ανάγκη. Δεν υπήρξε δε, δυνατότητα τροφοδοσίας για τους ασθενείς σε μεγάλο Νοσοκομείο της Αθήνας.

Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, και από την κλιματική αλλαγή, αυξάνει την συχνότητα και την σφοδρότητα των φυσικών καταστροφών, δοκιμάζοντας, συγχρόνως, τις αντοχές των συστημάτων, με ιδιαίτερα ευάλωτα να είναι συστήματα υποδομών, υγείας, μεταφορών, αγροτικής παραγωγής, μεταφοράς ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, κλπ. Η Πολιτική Προστασία καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στις νέες συνθήκες, εστιάζοντας σε πολιτικές πρόληψης, ετοιμότητας και βραχυχρόνιας αποκατάστασης. Η κυβέρνηση και το νέο υπουργείο, αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων «άδειο κέλυφος», χωρίς νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς σχεδιασμό και λειτουργεί με συσκέψεις και επικοινωνία. Λειτουργεί «βλέποντας και κάνοντας», για άλλη μια φορά, όπως και στις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Αν δεν μπορεί η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, ας φύγουν. Η χώρα χρειάζεται μια νέα, προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ικανή να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών και της Πατρίδας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)