to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:02 | 11.02.2020

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: Εκπόνηση χωροταξικού σχεδιασμού ορυκτών πόρων και όχι τηλεοπτικά show στη Βουλή (βίντεο)

«Καλό είναι που η Ευρώπη θα είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο, επιστρέφοντας στις άλλες μορφές ενέργειας, ανανεώσιμες και λοιπά, καθώς και σε άλλες πολιτικές στον τομέα αυτόν που είναι προτεραιότητα»


H τοποθέτηση της βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Χαράς Καφαντάρη, ​ στην συζήτηση στη Βουλή, του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της Σύμβασης της Μιναμάτα για τον υδράργυρο»Q

Καταρχάς, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ που μου δίνετε τον λόγο.

Παίρνω, λοιπόν, τον λόγο με αφορμή την τοποθέτηση του Αρχηγού της Ελληνικής Λύσης, επειδή αναφέρθηκε στον ορυκτό πλούτο της χώρας, λόγω ειδικότητας και επιστημονικής, τέλος πάντων, κάποιας γνώσης σχετικής.

Η υπόθεση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει ένα χωροταξικό των ορυκτών πόρων της χώρας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μελέτες χρόνων και από το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών χαρτογράφηση των μεταλλευτικών περιοχών της χώρας που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν. Όμως, νομίζω ότι δεν είναι σωστό να παραθέτουμε και -επιτρέψτε μου- να αναπαράγουμε τηλεοπτικές εκπομπές μέσα στον χώρο της Βουλής,

Έτσι, λοιπόν, το τι δηλώνει ο καθένας, Έλληνας ή ξένος -ο κάθε καθηγητής και λοιπά- για το τι υπάρχει στη χώρα μας, δεν νομίζω ότι είναι πάντα υπεύθυνο και νομίζω ότι πρέπει να το λύσει ένα χωροταξικό ορυκτών πόρων.

Επειδή αναφέρθηκαν και θέματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, θέλω να δηλώσω ότι η ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην ΑΟΖ προϋποθέτει πρώτα απ’ όλα συνεργασία, σχέσεις καλής γειτονίας, σεβασμό διεθνών συνθηκών και μετά να μιλήσουμε για όλα αυτά τα ζητήματα.

Κλείνοντας, επειδή αναφέρθηκε εκτενώς και το θέμα των πετρελαίων, φυσικού αερίου, ακούσαμε και για επιτυχίες της χούντας ή τέλος πάντων για πρωτοπορία της χούντας στον συγκεκριμένο τομέα, θα ήθελα να πω ότι είναι πολύ επιπόλαιο να μιλάμε με αριθμούς, όταν αυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες, διότι είμαι σε θέση να ξέρω ότι και φυσικό αέριο και πετρέλαιο αν υπάρξει σε κάποια περιοχή, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν αν ισχύει η δυνατότητα άντλησης ή αξιοποίησης. Έχει να κάνει και με τις γεωλογικές δομές της περιοχής, έχει να κάνει με πάρα πολλά. Άρα, για να καταλήξουμε σε αυτό θα πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια ερευνών, γεωτρήσεων κ.λπ.

Είμαστε πλέον σε μια καινούργια εποχή, όπου μας ενδιαφέρει η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, σαφώς και της Ευρώπης, στην οποία συνεισφέρουμε και εμείς με τη λογική των αγωγών ΕastMed και με όλα αυτά, αλλά τέλος πάντων είμαστε σε μία εποχή που πάμε σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη το 2050. Καλό είναι που η Ευρώπη θα είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο, επιστρέφοντας στις άλλες μορφές ενέργειας, ανανεώσιμες και λοιπά, καθώς και σε άλλες πολιτικές στον τομέα αυτόν που είναι προτεραιότητα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)