to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χ. Καφαντάρη: Δεν αρκούν οι εξαγγελίες – άμεση ανάγκη υλοποίησης σχεδιασμού για προστασία και ανάδειξη του Πάρκου Τρίτση

Ως ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με φορείς, κινήσεις και πολίτες, όπως κάναμε και όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες, να συμμετέχουμε με προτάσεις και κινητοποιήσεις σε όλες τις δράσεις για τη διάσωση, ανάταση και ανάδειξη του Πάρκου Α. Τρίτση, διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα του.


Επιτέλους, ο κ. Χατζηδάκης θυμήθηκε το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», σχεδόν ένα χρόνο μετά την επί τόπου επικοινωνιακή του επίσκεψη και αφού το άφησε χωρίς διοίκηση επί μήνες.

Χθες, ο Υπουργός εξήγγειλε χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την περιβαλλοντική, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του μεγαλύτερου Μητροπολιτικού Πάρκου της Αθήνας, συνολικής έκτασης περίπου 1.000 στρεμμάτων.

Ξέχασε όμως να μας εξηγήσει την απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Πάρκο, συνέπεια επιλογών και χειρισμών του Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Χατζηδάκη, και του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Πατούλη – απώλειες, φθορές και καταστροφές σε υποδομές (ξύλινα τραπέζια επισκεπτών, πάγκοι, κάδοι σκουπιδιών κ.α.) που δεν αποκαθίστανται, δεκάδες δέντρα, απότιστα, ξεραίνονται, ενώ οι αρμόδιοι για τη λειτουργία του Πάρκου μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να δώσουν λύση στο κρίσιμο πρόβλημα της σταθερής υδροδότησης .

Υπενθυμίζουμε ότι ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που με το Ν.4414/2016 θεσμοθέτησε για πρώτη φορά σταθερό ποσό 58000/μήνα από τους αυτοτελείς πόρους της Αυτοδιοίκησης για μεγάλο μέρος των παγίων αναγκών, και έδωσε εφάπαξ ενίσχυση 300.000 από το Πράσινο Ταμείο .

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αγοράστηκαν νέα φωτιστικά με Φ/Β, ενοικιάστηκαν οι καφετέριες, εξασφαλίσθηκε η λειτουργία πυροπροστασίας, αναδείχθηκαν οι στάβλοι του Όθωνα που ήταν εγκαταλελειμμένοι, και έγιναν προσλήψεις γεωπόνων, βιολόγων και μηχανικών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Πατούλης με τους χειρισμούς τους, από τον Οκτώβριο του 2019 που έληξε η θητεία του προηγούμενου Φορέα, άφησαν επί μήνες τον νέο Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, «ακέφαλο», χωρίς Πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο.

Ακόμη και όταν αυτό ορίστηκε, καθυστέρησε ιδιαίτερα ο ορισμός Γενικού Διευθυντή.

Παράλληλα, από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης δεν προκύπτει από πουθενά ένας συνολικός σχεδιασμός για το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

Δεν προτείνονται λύσεις για το πρόβλημα της υδροδότησης των λιμνών, δεν προτείνεται χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου για την οριστική και σταθερή υδροδότηση του πάρκου.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία αναφορά αξιοποίησης του χώρου της Κιβωτού των Σπόρων που ανακαινίστηκε από την προηγούμενη διοίκηση του πάρκου.

Ούτε υπάρχει αναφορά σε σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέσα στο Πάρκο.

Τέλος, δεν υπάρχει σχεδιασμός αξιοποίησης των υπαρχόντων φορέων (Φίλοι του Πάρκου Τρίτση, Ορνιθολογική Εταιρεία) που με τους εθελοντές μέλη τους συντελούν επί σειρά ετών στη προστασία και ανάδειξη του Πάρκου.

Σήμερα, στα πρόθυρα της κλιματικής κρίσης, σήμερα που η πανδημία του covid19 κατέδειξε τη στενή σχέση και αλληλεξάρτηση της υγείας μας - της ζωής μας – με τη Φύση και τον καθαρό αέρα, σήμερα που στην Ε.Ε. προωθούνται πολιτικές στήριξης της βιοποικιλότητας και του Περιβάλλοντος

και πολιτικές υγιεινής διατροφής «Από τη Φύση στο πιάτο»,

αυτός ο μεγάλος πνεύμονας πρασίνου στο Λεκανοπέδιο, έχει βαρύνοντα ρόλο.

Είναι αναγκαίος, ως τόπος συνάντησης, αναψυχής, αλλά και διοργάνωσης εκπαιδευτικών, αθλητικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.

Ως ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με φορείς, κινήσεις και πολίτες, όπως κάναμε και όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες, να συμμετέχουμε με προτάσεις και κινητοποιήσεις σε όλες τις δράσεις για τη διάσωση, ανάταση και ανάδειξη του Πάρκου Α. Τρίτση, διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)