to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:07 | 04.06.2014

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: Απών ο Στουρνάρας από τη συζήτηση για τη μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, λόγω κωλύματος … ανασχηματισμού!

«Εννιά μήνες τώρα, από την κατάθεση της ερώτησης στις 22.08.2013, το υπουργείο σιωπά και σήμερα που ορίστηκε η συζήτησή της, ο υπουργός δήλωσε… κώλυμα, προφανώς προτιμώντας να περιμένει το τηλέφωνο του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό, παρά να αναγκαστεί να υπερασπιστεί τις μνημονιακές πολιτικές που αδίστακτα επιβάλλει στον ελληνικό λαό»


Όπως αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ:

"Ο υπ. Οικονομικών κ. Στουρνάρας, απαξιώνοντας για μία ακόμα φορά την κοινοβουλευτική διαδικασία, δήλωσε κώλυμα, για να μην παραστεί στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον ίδιο για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Εννιά μήνες τώρα, από την κατάθεση της ερώτησης στις 22.08.2013, το υπουργείο σιωπά και σήμερα που ορίστηκε η συζήτησή της, ο υπουργός δήλωσε… κώλυμα, προφανώς προτιμώντας να περιμένει το τηλέφωνο του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό, παρά να αναγκαστεί να υπερασπιστεί τις μνημονιακές πολιτικές που αδίστακτα επιβάλλει στον ελληνικό λαό. Πολιτικές, που για το πετρέλαιο θέρμανσης στόχο έχουν «την αποτροπή κάποιων να μην θερμαίνουν τις πισίνες τους», όπως ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας έχει προκλητικά ισχυριστεί.

Την ίδια στιγμή ο δοκιμαζόμενος λαός θα αντιμετωπίσει αβοήθητος το κρύο και την ερχόμενη χειμερινή περίοδο, τα αστικά κέντρα θα πνιγούν στην αιθαλομίχλη, η λαθραία υλοτόμηση θα οργιάσει και οι φωτιές σε κατοικίες από ακατάλληλα θερμαντικά σώματα και τζάκια, με κίνδυνο να χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές θα συνεχιστούν.

Εξάλλου, ούτε οι δημοσιονομικοί στόχοι του εισπρακτικού (κατά δήλωση του κ. Σταϊκούρα) αυτού μέτρου πιάστηκαν, αφού και η έκθεση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το α΄ τετράμηνο του 2014 καταγράφει την απώλεια 182 εκ. Όπως ομολογεί και η πολύ γνωστή έκθεση ΟΟΣΑ το λαθρεμπόριο καυσίμων δεν πατάχθηκε, απλά αντί να γίνεται με το πετρέλαιο κίνησης γίνεται με το πολύ φθηνότερο ναυτιλιακό  πετρέλαιο (τροφοδοτώντας επιπλέον και την ατμοσφαιρική ρύπανση). Μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών σε όλα τα πρατήρια, στις εγκαταστάσεις των ολιγάριθμων εταιρειών εμπορίας, ούτε και στις φορτηγίδες εφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων.

Κύριοι της μνημονιακής συγκυβέρνησης, ούτε τα αποσπασματικά μέτρα που λαμβάνετε -προσπαθώντας να ξεγελάσετε ακόμα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας- είναι αποτελεσματικά (η Eurostat επισημαίνει ότι μόνο το 2ο εξάμηνο του 2014 ακρίβυνε το ρεύμα κατά 20% στην Ελλάδα), ούτε ο ανασχηματισμός που σχεδιάζετε για εσωτερική κατανάλωση, είναι η λύση.

Εφαρμόστε τις αρχές του Συντάγματος που με το άρθρο 5 κατοχυρώνει το δικαίωμα στην προστασία της υγείας, ενώ με το άρθρο 21 ορίζει ότι το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών. Επιτέλους, κύριοι της κυβέρνησης, πράξτε το συνταγματικό σας καθήκον αντί να βλέπετε τους ανθρώπους σαν αριθμούς και δημοσιονομικά μεγέθη, από την πορεία των οποίων εξαρτάται η ζωή και η ευημερία τους. Αν δεν μπορείτε να μειώσετε τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του 2009, τουλάχιστον, φύγετε. Φύγετε, ώστε να ξαναβρεί αυτός ο κόσμος τα όνειρά του κι αυτός ο τόπος την ελπίδα."

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)