to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:39 | 08.01.2018

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: Το αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνουμε έχει βάση στην καινοτομία και σε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας

Η Χαρά Καφαντάρη συμμετείχε στην συζήτηση που διοργάνωσε η εκπομπή “24 ώρες Ευρώπη” στο πλαίσιο του “Euroasian Money show 2018” στο Χίλτον, με θεμα: "Οι πολιτικές της ΕΕ για την προσέλκυση επενδύσεων,την αύξηση της απασχόλησης και την ανάπτυξη των αδύναμων χωρών”.


Στην τοποθέτησή της, μεταξυ των άλλων ανέφερε:

“Η Ε.Ε. βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι , καθώς απομακρύνεται σταδιακά από τις θεμελιώδεις αξίες της, τη Δημοκρατία, την πολιτική και οικονομική συνοχή και το κοινωνικό κράτος. Η έξαρση των ανισοτήτων μεταξύ κρατών -μελών, το χάσμα Βορρά-Νότου και οι πολιτικές λιτότητας οδηγησαν και σε ενδυνάμωση της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού.

Η Περιφερειακή πολιτική είναι η βασική πολιτική επενδύσεων της ΕΕ. Το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων στοχεύει στις αδύναμες χώρες, μέσω των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.

Η Περιφερειακή πολιτική παρέχει το απαραίτητο επενδυτικό πλαίσιο για την υλοποίηση των στόχων της Στρατηγικής “Ευρώπη 2020” για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην ΕΕ.

Με αισιοδοξία ότι το 2018 η χώρα μας θα βγει από τις μνημονιακές συμφωνίες και την επιτροπεία, στην οποία βρίσκεται εδώ και 7 χρόνια, ως κύριος στόχος είναι δυο ζητήματα. Η Ανάπτυξη με προσέλκυση επενδύσεων και η ρύθμιση για το χρέος.

Βασική προϋπόθεση, η αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Το μοντέλο χρόνων με υπερδανεισμό, με καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας, με εικονική ανάπτυξη σε όφελος των λίγων, με μεταφορά χρηματοδοτικών πόρων και δανειακών χρηματοδοτήσεων σε παραδείσιες offshore, ή σε τράπεζες του εξωτερικού, με απόκρυψη στοιχείων,. εκτεταμένη φοροδιαφυγή και με τον παράγοντα άνθρωπο υποτιμημένο, μιας και η ανεργία θέριεψε, αφού στο τέλος του 2014 ήταν γύρω στο 27%,πρέπει να γίνει παρελθόν.

Μιλάμε για ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο, σε όφελος δηλ των δυνάμεων της εργασίας, και με στόχο την κάλυψή των αναγκών του. Ανάπτυξη που το Περιβάλλον είναι σε προτεραιότητα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη διάσταση της Κλιματικής αλλαγής ,ένα παγκόσμιο πρόβλημα, για το οποίο η ΕΕ έχει θέσει στόχους, προτείνοντας συγκεκριμένες πολιτικές.

Το αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνουμε έχει βάση στην καινοτομία και σε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Συνδέει την έρευνα με την παραγωγή, ενώ η χρηματοδότηση της έρευνας έφτασε το 1% του ΑΕΠ”

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)