to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:10 | 10.02.2020

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: Ανάγκη για ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών εισοδημάτων (βίντεο)

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Απευθείας»


Στην συζήτηση περί προστασίας της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς η Χαρά Καφαντάρη τόνισε: «ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα, είναι ανάγκη να παρθούν κάποια μέτρα για την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών  εισοδημάτων. Στην κοινή Επιτροπή Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή, η εκπρόσωπος της Ένωσης Τραπεζών είπε ότι  θα γίνουν 3000 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Το 2014 η κυβέρνηση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ άφησε την πρώτη κατοικία χωρίς κάλυψη. Πλην του νόμου Κατσέλη, είχαμε τον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη που έβαζε κάποια όρια στις αντικειμενικές αξίες και στα εισοδήματα και προστατευόταν η πρώτη λαϊκή κατοικία.

Είναι διαφορετικοί οι πλειστηριασμοί που γίνονται για την πρώτη λαϊκή κατοικία από τους πλειστηριασμούς  που γίνονταν μεταξύ ιδιωτών, εννοούμε την προστασία από τις τράπεζες.  Ο νόμος που έγινε πέρσι και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτούργησε από την 1η Ιουλίου προστάτευε τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες που έβαζαν  το σπίτι τους υποθήκη προκειμένου να πάρουν ένα δάνειο για τη δουλειά τους. Τώρα  έχουμε το σχέδιο Ηρακλής,  δίνονται  εγγυήσεις 12 δις. Οι τράπεζες πρέπει να χειριστούν το ζήτημα με τέτοιο τρόπο ώστε δώσουν συγχρόνως και ρευστότητα στην αγορά, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει εγγύηση. Εδώ χρειάζεται η παρέμβαση της Πολιτείας για να βρεθεί μια λύση για την πρώτη λαϊκή κατοικία.  Οι τράπεζες έχουν την δυνατότητα να βρούνε ποιος είναι κακοπληρωτής και ποιος έχει πραγματικά ανάγκη».

 

Η Βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στην τουρκική προκλητικότητα  λέγοντας: «ότι στα εθνικά θέματα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.  Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αντιπολίτευση  αντιμετωπίζει το ζήτημα με χαμηλούς τόνους και λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ενεργητική εξωτερική πολιτική. Δυστυχώς όμως  η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση στο θέμα αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά,  άλλα λέει ο Υπ. Εθνικής Άμυνας άλλα το Μαξίμου  που τον διαψεύδει. Ο East Med έργο σημαντικής  γεωπολιτικής σημασίας, συμβάλει στην επάρκεια εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο. Θα θέλαμε σαν χώρα όταν πήγε ο πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο μια συγκεκριμένη στήριξη η οποία δεν έγινε. Απαιτείται πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική και πρωτοβουλίες διεθνείς σε όλα τα επίπεδα.  Να βάζουμε την σφραγίδα μας με τα αιτήματα μας για τα συμφέροντα της πατρίδας μας σε όλα τα επίπεδα, στα διεθνή φόρα, στους διεθνείς οργανισμούς και πρωτοβουλίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)