to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:33 | 23.02.2022

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: Ακρίβεια, ουκρανικό, πανδημία, απευθείας αναθέσεις... Αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλους τους τομείς

Η Χαρά Καφαντάρη Βουλευτής Δυτ. Αθήνας, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στις 23.02.2022, στον ραδιοφωνικό σταθμό «ELLADA FM 94.3» και στην εκπομπή «ΕΛΛΑΔΑ NEWS» σχολίασε την επικαιρότητα


Μεταξύ άλλων ανέφερε:

« Το θέμα της ακρίβειας και της ακρίβειας ειδικά στην ενέργεια είναι το πρώτο που απασχολεί τον κάθε Έλληνα, και δεν μιλάμε μόνο για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά μιλάμε και για τις επιχειρήσεις, για τους αγρότες, για όλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από το καλοκαίρι προειδοποιεί για αυτό το κύμα ακρίβειας. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν έλαβε τα μέτρα που πρέπει, και δεν ακολουθεί την τάση που υπάρχει στην Ευρώπη και τη ευρωπαϊκή ένωση για τις παρεμβάσεις που οφείλει να κάνει η πολιτεία.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ακρίβεια είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Όμως, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν μέτρα (π.χ Γαλλία, Ισπανία) προσπαθώντας να προκρίνουν την κοινωνία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απλά «παρακολουθεί». Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τρεις φορές κατέθεσε τροπολογία για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κάποιοι ιδιώτες κερδίζουν σε αυτό το ράλι αύξησης τιμών και ακρίβειας. Συνεδρίασε η ΡΑΕ καθώς ιδιώτες στον τομέα της ενέργειας δεν αποδίδουν στην πολιτεία και κατ’ επέκταση και στους δήμους αυτά τα οποία οφείλουν από τέλη.

Η κρίση στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν επιπλέον προβλήματα για τη χώρα μας καθώς ο κ. Μητσοτάκης έδεσε τη χώρα στο άρμα του φυσικού αερίου.

Η τιμή του φυσικού αερίου αυξάνεται ενώ από την άλλη πλευρά και η Ρωσία κάνει δηλώσεις για αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου σε περίπτωση που υπάρξουν κυρώσεις επιβαρύνοντας περισσότερο την κατάσταση. Η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα ούτε σε αυτό το επίπεδο. Με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, το τελευταίο τετράμηνο αυξήθηκε 24% η χρήση του φυσικού αερίου. Πρέπει να γίνουν συμβόλαια με τρίτες χώρες, να λειτουργήσουν οι λιγνιτικές μονάδες.

Επίσης, δεν αυξήθηκε μόνο η τιμή του ηλεκτρικού αλλά και τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές και γενικά όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο πρωτογενής τομέας, οι αγρότες. Ο Α. Τσίπρας συναντήθηκε με τους αγρότες στη Λάρισα ενώ κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, πρέπει να ενταθεί η διπλωματία από την πλευρά της ευρωπαϊκής ένωσης, να παίξει το δικό της αυτόνομο ρόλο ενώ η χώρα μας και λόγω της γεωγραφικής της θέσης οφείλει να ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει δημόσια νοσοκομεία, υποβαθμίζει την δημόσια υγεία και την πρωτοβάθμια βαθμίδα υγείας και μιλάει για ΣΔΙΤ στην υγεία, για υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίες θα μεταφερθούν σε ιδιώτες. Ο ίδιος κ. Μητσοτάκης προεκλογικά μίλησε για ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία. Ο ρόλος του δημόσιου τομέα υγείας και των λειτουργών του είναι αναντικατάστατος και αυτό φάνηκε στην περίοδο της πανδημίας που διανύουμε.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλες τις μεγάλες κρίσεις όπως πανδημία, ακρίβεια, υγεία απέδειξε ότι δεν μπορεί να χειριστεί σε όφελος του κόσμου. Η ανάγκη πολιτικής αλλαγής γίνεται καθημερινά όλο και πιο επιτακτική και ο κόσμος σταδιακά συνειδητοποιεί ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει.

Τέλος, για τις απευθείας αναθέσεις και την επιχείρηση ‘’ΔΡΥΑΔΕΣ’’ που αφορούσε τον καθαρισμό 18 περιοχών της Αττικής αλλά και του Σέιχ Σου, του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, θέλω να πω ότι τον Ιούνιο του 2021, ο τότε Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ.Χαρδαλιάς, αξιοποίησε άρθρο του νόμου 4662/2020 για την Πολιτική Προστασία που η κυβέρνηση είχε θέσει σε αναστολή, για να επικαλεστεί το καθεστώς ειδικής κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας και έκανε απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες.

Ζητήσαμε, με ερώτηση που καταθέσαμε με τον Σ. Φάμελλο, παραστατικά αν πληρώθηκαν ή όχι οι αναθέσεις, πόσο πήγε το κόστος του στρέμματος κλπ. Το ποσό των αναθέσεων της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ανέρχεται στα 500 ευρώ το στρέμμα (χωρίς ΦΠΑ) ενώ σχετική μελέτη το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης υπολογίζει το κόστος σε 130 ευρώ το στρέμμα, ενώ αντίστοιχη ανάθεση σε μικρότερη έκταση με διαγωνισμό είχε κόστος 75 ευρώ ανά στρέμμα!

Με το κοινή δήλωση που κάναμε με τον Σ. Φάμελλο αυτό που θέλουμε να τονίσουμε και να εκφράσουμε είναι διαφάνεια παντού.

6.7 δισ. απευθείας αναθέσεις έγιναν μέσα σε 22 μήνες! Η τακτική των απευθείας αναθέσεων με αιτία την πανδημία είναι σύνηθες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)