to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:45 | 05.11.2018

Οικονομία

H Iταλία στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup

Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας είναι το πρώτο και κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup που ξεκινάει στις 4 το απόγευμα.


   Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τους λόγους για τους οποίους απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό, δίνοντας στην ιταλική κυβέρνηση διορία ως τις 13 Νοεμβρίου για να τον αναθεωρήσει. 

   Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή τονίζει ότι η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει για το 2019 δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, έναντι δεσμεύσεως για έλλειμμα 0,8%, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος όσον αφορά την προσαρμογή του λόγου χρέος/ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι στις 30 Οκτωβρίου, ο γενικός διευθυντής της Οικονομικής Διεύθυνσης της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, με επιστολή του προς την ιταλική κυβέρνηση, της ζητά να εξηγήσει, ως τις 13 Νοεμβρίου, τους λόγους παρέκκλισης από τους συμφωνημένους στόχους του ιταλικού χρέους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί κατά της Ιταλίας η διαδικασία επί παραβάσει περί υπερβολικού χρέους.

   Στην επιστολή του ο αξιωματούχος της Επιτροπής, τονίζει ότι δεδομένου του μεγέθους της ιταλικής οικονομίας, το ιταλικό χρέος αποτελεί «πηγή ανησυχίας για το σύνολο της ευρωζώνης». Μέσα σε αυτό το κλίμα ανησυχίας για την Ιταλία και υπό τις επικρίσεις όλων σχεδόν των χωρών της ευρωζώνης, με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup.

 Δεν περιλαμβάνεται το ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα

   Στη σημερινή ημερήσια διάταξη δεν περιλαμβάνεται το ελληνικό ζήτημα, ενώ σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, το θέμα του ελληνικού προϋπολογισμού θα συζητηθεί σε έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου για θέματα εμβάθυνσης της ΟΝΕ. Τότε αναμένεται να ληφθεί και η απόφαση για το αν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, ή μη, το μέτρο περικοπής των συντάξεων, καθώς και τα άλλα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση. Θα έχει προηγηθεί η γνώμη της Επιτροπής για τα προσχέδια των προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης, στις 21 Νοεμβρίου.

   Άλλα θέματα που θα απασχολήσουν το σημερινό Eurogroup, στη διευρυμένη μορφή του (με τους 27 υπουργούς οικονομικών της ΕΕ) είναι η εμβάθυνση της ΟΝΕ και συγκεκριμένα το κοινό δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των τραπεζών, καθώς και η μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: Eurogroup

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)