to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

H ισότητα φύλου σημαίνει Πειθώ

Σήμερα, που βρισκόμαστε σε μια νέα πορεία για τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης της χώρας από μια προοδευτική αριστερή κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα και η έμφυλη ισότητα αποτελεί κεντρικό κοινωνικό και πολιτικό διακύβευμα και αιτούμενο όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, έχουμε χρέος να δώσουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στις γυναίκες ότι όχι μόνο θέλουμε, αλλά και μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα από την πρώτη φορά.


Ήδη η ομόφωνη υιοθέτηση του 50/50 από την Επιτροπή Καταστατικού του κόμματος, υπενθυμίζει σε όλες/ους μας τους ιστορικούς, αλλά και τους καθημερινούς αγώνες που συνεχίζουν να δίνουν οι γυναίκες στη ζωή. Η ιστορία δεν είναι μακριά από μας. Συνεχίζεται να γράφεται.

Λαμβανομένου υπόψη ότι η διατήρηση των ανισοτήτων και διακρίσεων είναι πολιτική επιλογή, η πολιτική καταστατική δέ¬σμευση και λογοδοσία αποτελούν ότι η έμφυλη ισό-τητα συνιστά αναπόσπα¬στο στόχο του οράματος και της κουλτούρας ενός αριστερού δημοκρατικού κόμματος. Η πρόταση για ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων σε όλα τα επίπεδα του κόμματος, στα ψηφοδέλτια για τη βουλή και την ευρωβουλή,  η Συνέλευση των γυναικών και το Παρατηρητήριο για τον σεξισμό, αποτελούν σημαντική καινοτομία της Αριστεράς.

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική αποτελεί φαινόμενο και "εκτός συνόρων", αν και σε πολλές χώρες πλέον συναντάται μια κάποια ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην πολιτική.
Έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξήχθη το 2021, με στοιχεία από 156 χώρες, έδειξε ότι οι γυναίκες βρίσκονται στο 26,1% σε επίπεδο βουλευτικής εκπροσώπησης, ενώ το 22,6% των γυναικών πολιτικών αναλαμβάνουν υπουργικά καθήκοντα.

Ο ΟΗΕ κτυπάει το καμπανάκι γιατί όπως διαπιστώνει, με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου, θα χρειαστούν άλλα 130 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων στις υψηλότερες θέσεις εξουσίας. Οι αποφάσεις του, αλλά και της Ε.Ε., προωθούν όχι απλά το μέτρο των  ποσοστώσεων φύλου, αλλά τη θεσμοθέτηση του 50/50 παντού.  Οι γυναίκες πρέπει να μπουν παντού και να είναι πολλές.
Η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση κατάταξης των χωρών της Ε.Ε. στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), με τις μεγαλύτερες ανισότητες να εντοπίζονται στον τομέα της εξουσίας.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, δεδομένου ότι το 51% του πληθυσμού είναι γυναίκες, είναι απορίας άξιο, γιατί αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στην πολιτική ζωή. Άλλωστε, τα ίδια τα πολιτικά κόμματα έχουν εξαιρετικά πατριαρχικούς μηχανισμούς μέσα. Οι γυναίκες θα συνεχίσουν ν’ αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, όχι αποκλειστικά στην πολιτική, αλλά σε ευρύτερο πλαίσιο. Δεν ζητούν να υπερισχύουν των ανδρών, ζητούν ίδια αντιμετώπιση. Και θα παλεύουν μέχρι να το κατακτήσουν.

Τι συμβαίνει όταν οι γυναίκες ηγούνται;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όταν οι γυναίκες είναι στην εξουσία, εκτός της συμβολής τους στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, επενδύουν σε πολιτικές θετικών μέτρων που τελικά δημιουργούν ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον.

Κατά τη γνώμη μου, η γυναίκα Ηγέτιδα βρίσκεται σε αποστολή! Έχει πολλούς ρόλους, είναι αποτελεσματική, εμπνέει και υποστηρίζει τις γυναίκες να διεκδικούν περισσότερες θέσεις επιρροής και όλα αυτά που τις κάνουν ευτυχισμένες, διότι μπορούν!

Τα συναισθήματα. η ενσυναίσθηση, είναι η δύναμή της, το καύσιμο και ταυτόχρονα η προστασία της. Πρέπει να μάθει να τ’ αναγνωρίζει, ν’ ανταποκρίνεται και να επηρεάζει θετικά, εμπνέοντας εμπιστοσύνη, μέσω της αυθεντικότητας και της αυτοπεποίθησης.

Η σιωπή σε μας δεν είναι αρετή! Δεν δίνουμε σε κανένα το δικαίωμα να μας κάνει να νοιώσουμε φόβο! Λέμε όχι στη βία! Δεν θα συμμορφωθούμε ποτέ με το στερεότυπο! Μότο είναι να παίρνεις εσύ την ευθύνη ν’αλλαξεις τα πράγματα. Σε μια αντιφατική κοινωνία, δεν αμύνεσαι μόνο, διεκδικείς, εμπνέεις, πείθεις.

Επιτυχία άλλωστε είναι 1% έμπνευση και 99% παραγωγή έργου. Η γνώση είναι εργαλείο, είναι δύναμη, μας δίνει αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι ίσως το μυστικό, για να προχωράμε μπροστά στη ζωή και να υλοποιούμε τους στόχους μας. Άλλωστε, όταν βάζω υψηλούς στόχους, έχω και υψηλά αποτελέσματα.

Παλεύουμε για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας που μεταξύ άλλων,  θα ασκήσει οριζόντιες πολιτικές για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού,  την ισότητα των φύλων και τον κατά το δυνατόν εξοστρακισμό της έμφυλης βίας, αλλά και την ανάδειξη των ισόρροπων σχέσεων φύλου σε όλο το εύρος της κοινωνικής συνοχής. Ο φεμινισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της ταυτότητάς μας και η ισότητα των φύλων είναι σταθερή επιδίωξή μας για τον θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος.

Όλες και όλοι, προσυπογράφουμε την πρόταση – Καινοτομία της Αριστεράς 50-50, για να συμβάλουμε ως Ηγέτιδες με ψυχή και σκοπό στο γενικό καλό, στην δημιουργία ενός κόσμου με ποικιλομορφία, δικαιοσύνη, μακριά από προκαταλήψεις και στερεότυπα και αποκλεισμούς. Έναν κόσμο όπου η διαφορά εκτιμάται και γιορτάζεται.

Και ας μην ξεχνάμε,

Οι γυναίκες του 21ου αιώνα δε χρειάζονται Παγκόσμιες Ημέρες για να υπενθυμίσουν και να τονίσουν την αξία τους. Η αξία τους φαίνεται και στα χαρακώματα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)